Denník N

Korupcia je pre väčšinu Slovákov normálna

Reprezentatívny prieskum, ktorý sme si po roku nechali urobiť v agentúre Focus, priniesol nepríjemné zistenie: ľudia, ktorí okolo seba vidia odhodlanie nahlásiť korupciu, sú už v menšine.

Aj tento rok sme sa pýtali ľudí pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti korupcii, ktorý pripadá na 9. december, čo si myslia o korupcii na Slovensku. Dáta pre nás zbierala agentúra Focus, celú správu z prieskumu nájdete tu, tú minuloročnú tu.  

Pýtali sme sa okľukou na to, čo si respondent alebo respondentka myslí, že by spravila “väčšina ľudí na Slovensku”. Prečo takto kladené otázky? Ide o prístup bežne používaný v psychologických dotazníkoch, ktorý má podporiť ľudí, aby odpovedali otvorenejšie. Takto kladené otázky majú obmedziť sociálne žiadúce odpovede, majú zmierniť obavy respondentov prejaviť vlastné názory, ktoré môžu byť vnímané ako neprijateľné, prípadne nezákonné. Predpokladáme, že to je lepšie, ako sa pýtať “dali ste už niekedy úplatok?”.

Korupcia je pre väčšinu normálna

V prvej otázke nás zaujímalo rozšírenie korupčného správania – ide o správanie, ktoré je na Slovensku “normálne”? Dáta ukazujú, že podľa veľkej väčšiny respondentov áno. V porovnaní medzi rokmi 2016 a 2017 nenastal žiaden posun.

V druhej otázke nás zaujímalo odhodlanie nahlásiť korupčné správanie, ak by za to človeku bola zaručená primeraná ochrana. Medziročné porovnanie ukazuje neprehliadnuteľné zhoršenie: kým vlani aspoň 50 percent opýtaných deklarovalo, že nahlásenie korupcie vidia okolo seba ako normálne konanie (z čoho predpokladáme, že by niečo také aj osobne spravili), tento rok takéto odhodlanie prejavila už iba niečo vyše tretina občanov Slovenska. Čo je paradoxné zistenie vzhľadom k tomu, že tento rok sa boj proti korupcii stal pre predsedu vlády ústrednou komunikačnou témou.

Dáta tiež ukazujú, že medzi prvou a druhou otázkou nie je silný vzťah. Automaticky teda neplatí, že ak viac odmietate korupčné správanie, tak ste aj viac ochotní nahlasovať korupciu.

Prieskumom sme tiež zisťovali, či ľudia vôbec vedia, že zo zákona majú možnosť ochrany (napríklad pre účelovým prepustením z práce), ak nahlásia korupciu či inú nekalú činnosť. Takúto vedomosť mala len pätina opýtaných.

Ľudia nevidia snahu polície

Pýtali sme sa tiež, tentokrát priamo, na hodnotenie úsilia polície pri odhaľovaní korupcie. Rovnako ako vlani aj tento rok ho tri štvrtiny opýtaných hodnotia ako nedostatočné.

Riešenie práce polície a toho, ako ju verejnosť vníma, musí byť pre vládu prioritou. Na to nestačia policajné príspevky na facebooku, ale sú potrebné reálne výsledky. Ľudia môžu nahlasovať korupciu aj dvakrát denne, no každé jedno podanie idúce bez uveriteľného vysvetlenia “do stratena” prispieva ku skepse a všeobecnej nedôvere vo verejné inštitúcie.

Nelichotivé hodnotenie, ktoré polícii vystavili respondenti v prieskume opakovane, nevysvetľuje zmenšenie podielu tých ľudí, ktorí sú dnes ochotní nahlásiť korupciu, ak by mali zaručenú ochranu. Ďalšie dáta, ktoré by tento zásadný posun dokázali vysvetliť, k dispozícii nie sú. No asi nebude úplne mimo konštatovanie, že ak skepsa obyvateľov z miery korupcie trvá príliš dlho a chýbajú hmatateľné výsledky, tak sa zmenšuje presvedčenie jednotlivcov, že má zmysel, aby oni sami v tejto veci konali.

Ako ďalej

Svoju rolu pri šírení skepsy môžu mať aj mimovládky či média. Výskumy o vnímaní sociálnych noriem totiž naznačujú paradoxný potenciál informácií, cez ktoré vnímame, čo je bežné a normálne správanie. Ak je negatívne správanie, napríklad korupcia, označované ako rozšírené, ľudia ho môžu vyhodnotiť ako akceptovateľné – v našom vnímaní sa korupcia cez neustále pripomínanie nevyriešených káuz normalizuje.

Preto sa v Nadácii Zastavme korupciu pozeráme na to, ako sa o korupcii dá hovoriť “spoločensky zodpovedne”. Teda tak, aby naše informovanie o korupčných prípadoch nemalo za následok normalizáciu korupcie a jej akceptovanie ako bežného správania na Slovensku. Výsledky si budete môcť prečítať na tomto blogu už o pár mesiacov.

 

 

 


Matej Hruška
Pavel Sibyla

Ilustračný obrázok: Shooty/SME

Chceš nám pomôcť v našom úsilí odstrániť korupciu pri nakladaní s verejnými peniazmi? Podpor Nadáciu Zastavme korupciu malým finančným darom, vďaka ktorému dokážeme veľké veci. Ďakujeme.

Teraz najčítanejšie

Zastavme korupciu

Veríme, že Slovensko môže byť krajina, v ktorej čestné konanie nie je rarita, ale spoločenská norma a podvody nie sú prehliadané, ale trestané.