Denník N

Korupčné láhve dr. Ratha a derathizácia Ficovho Slovenska

David Rath v Česku a Robert Fico na Slovensku sa stali symbolmi politickej korupcie a arogancie papalášov. Český a slovenský sociálny demokrat sa líšia v dvoch veciach. S Rathom sa spája víno, s Ficom cola. Zásadnejší rozdiel je v tom, že prvý bol odsúdený za korupciu, druhý má našliapnuté stať sa tretíkrát premiérom. Hoci ani jedno ešte nie je definitívne.

MUDr. Rath a JUDR. Fico

Český sociálnodemokratický politik David Rath bol v roku 2012 zadržaný políciou so sedemmiliónovým úplatkom v škatuli od vína. V rámci obhajoby tvrdil aj to, že si myslel, že je tam víno. Za korupciu a manipuláciu s verejnými zákazkami bol v roku 2015 odsúdený na 8,5 roka väzenia a prepadnutie majetku v hodnote 22 miliónov korún. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný.

Slovenský sociálnodemokratický politik Robert Fico v roku 2012 vyhral voľby a stal sa druhýkrát premiérom. Dôsledne odmieta odpovedať na otázku, či pil colu v byte spojenom s kauzou Gorila. Na rozdiel od Ratha sa mu darí dobre. Aj s jeho Smerom a ich Váhostavmi a bankovkami v alobale, masérmi a asistentkami, zneužívaním moci na kompromitáciu opozičných politikov a aroganciou voči učiteľom a sestričkám.

Sú ľudia, ktorým sa marcové voľby nezdajú dôležité. Nepatrím k nim. Sú to voľby, ktoré rozhodnú o tom, či rathizácia slovenskej politiky bude síce nepríjemnou a dôležitou, ale predsa len epizódou vo vývoji tejto krajiny, alebo sa stane určujúcim trendom na dlhšie obdobie dopredu. Slovensko potrebuje dôslednú derathizáciu. Teda zbavenie sa systému založeného na politickej korupcii a arogancii papalášov. Poslať Fica preč je k tomu síce nie dostačujúcou, ale nutnou podmienkou.

Začnite s derathizáciou

Derathizačnou tour sme nazvali aj našu volebnú kampaň. Spoločne s mojim kolegom z OKS Ivanom Kuhnom a mojim slniečkarským kamarátom mladým liberálom Jakubom Nedobom sme sa ako traja kandidáti SaS vybrali na púť Slovenskom, počas ktorej symbolicky derathizujeme miesta stelesňujúce korupčné kauzy a korupčný systém. Začali sme Váhostavom a sídlom Smeru na Súmračnej. Kde inde?

Keď sme kampaň pripravovali, mali sme isté obavy, či myšlienka derathizácie nebude pre ľudí až príliš komplikovaná na pochopenie. A či ich nebude miasť to „h“ navyše v slove derathizácia. Obavy však boli zbytočné. Ľudia, s ktorými sme sa dosiaľ stretli v Bratislave, Pezinku, Trnave, Hlohovci, Piešťanoch, Novom Meste nad Váhom, Trenčíne, Prievidzi, Považskej Bystrici, či Žiline tomu v drvivej väčšine rozumejú. Aj bez dlhého vysvetľovania.

Časť ľudí už úplne stratila záujem o veci verejné alebo už neverí nikomu. Ostatní sa buď schuti zasmejú a súhlasne prikývnu alebo sa krútiac hlavou odvrátia. Iste to nie je reprezentatívna vzorka. Ale keby som mal na jej základe odhadnúť správanie ľudí 5. marca, tak veľmi veľa voličov ostane doma, avšak z tých, čo prídu k volebným urnám, má výrazne viac chuť poslať Fica preč, než si ho tu nechať.

MUDr. David Rath ešte stále nie je právoplatne odsúdený a JUDr. Robert Fico sa ešte stále nestal tretíkrát premiérom. Oba príbehy majú zatiaľ otvorený koniec.

Heslo na 5. marca 2016 je jasné. Začnite s derathizáciou.

Derathizujeme Slovensko – sledujte nás na facebooku

Auto 1

Derathizačná tour na fotkách a videách

Teraz najčítanejšie

Ondrej Dostál

Predseda Občianskej konzervatívnej strany (OKS) a poslanec NR SR (klub SaS).