Denník N

Kotleba môže v Bystrici zase vyhrať

Opakuje sa scénar z roka 2013 a 2016, Mariána Kotlebu zase podceňujeme a nechávame sa uchlácholiť neaktuálnymi a nepresnými prieskumami.

Posledné dva týždne mi takmer každý deň niekto z aktivisticko-kampaňového prostredia napíše niečo v zmysle „vyzerá to zle“. Cez maily a na messangeri kolujú zákulisné alarmistické správy presne ako pár dní pred voľbami v roku 2016. Vtedy tiež relatívne úzka skupina dobre informovaných ľudí začala cítiť, že zem sa trasie a môžu nás čakať veľké prekvapenia.

Zhrniem tu aspoň pár vecí, o ktorých by mal vedieť každý obyvateľ nielen Banskobystrického kraja:

– Posledný široko medializovaný prieskum od agentúry AKO, v ktorom mal Lunter 51% a Kotleba 22%, je veľmi neaktuálny. Dáta sa zbierali 6 – 18. októbra, teda 2 – 4 týždne pred voľbami. Približne tretina ľudí sa rozhoduje v posledný týždeň pred voľbami, ovplyvniť ich môžu napríklad aj predvolebné televízne diskusie a mnohí sa rozhodujú až počas volebného dňa. Navyše, pri tak nízkej volebnej účasti, aká býva v župných voľbách, sú prieskumy extrémne nepresné, pretože veľa ľudí, ktorí v nich odpovedajú, nakoniec voliť vôbec nepôjde. Rozhodujúca je teda mobilizácia – schopnosť reálne dotiahnuť svojich voličov k urnám.

– Ľudia z terénu, aktivisti a členovia volebných štábov hlásia veľkú mobilizáciu Kotlebovcov a naopak uspatosť demokratických voličov. Tí sa uspokojili po tom, ako Mičev a Klus podporili Luntera, ktorý následne v prieskume vyšiel s veľkým náskokom. Niektorým sa napríklad nechce ísť kvôli voľbám z Bratislavy domov do Bystrice, pretože majú pocit, že šak je to vybavená vec.

– Názor ľudí, ktorí sledujú politiku až do tej miery, že na ňu vsádzajú svoje peniaze, sa vyvíja opačným smerom. V stávkových kanceláriach bol Lunter najprv veľký favorit s kurzom 1,15 (na Kotlebu bol vtedy kurz 3). 27.10 to už bolo vyrovnané a kurzy boli 1.75 na obidvoch. Dnes je podľa stávkových kancelárii Lunter zase opatrný favorit (kurzy 1,55 vs 2 na Kotlebu). Kurzy plávajú podľa toho, na koho si viac podávajú stávkujúci.

– Podľa Martina Slosiarika z agentúry Focus voliči ĽSNS prejavujú väčšie mieru odhodlanosti ísť voliť naprieč celým Slovenskom. Konkrétne v Banskobystrickom kraji sa pred župnými voľbami tento rozdiel prejavuje ešte výraznejšie. V priemere 26% oslovených v tomto kraji uviedlo, že definitívne pôjdu voliť, ale pri voličoch ĽSNS z tohto kraja to bolo až 60% (vzorka pre samotný Banskobystrický kraj bola relatívne malá, čísla treba brať s rezervou, ale na ilustráciu toho rozdielu to stačí).

– Vyrovnaný súboj môže byť aj v Nitre, kde sa demokratickí kandidáti nezjednotili a sústredí sa na ňu menšia pozornosť. Milan Uhrík svojich protikandidátov napríklad absolútne valcuje na Facebooku, kde má násobne viac interakcií ako všetci ostatní dokopy. V prieskumoch mal Uhrík “iba” 9,4% a pripomínam, že to je približne toľko, koľko vychádzalo v medializovaných prieskumoch Kotlebovi pred voľbami v roku 2013.

– Nejde tu len o mediálne zaujímavejších županov, ale aj o historicky rekordné množstvo kandidujúcich fašistov, ktorí sa môžu stať župnými poslancami. V roku 2013 ich kandidovalo 45, teraz ich kandiduje 337 a v niektorých prípadoch im pri nízkej účasti môže stačiť aj menej ako tisíc hlasov. Množia sa svedectvá o kupovaní hlasov, ktoré je pri nízkej účasti pre kandidátov bez zábran ešte lákavejšie. 

Tým nechcem povedať, že nás čaká katastrofa a Kotleba vyhrá, pretože netuším, ako to dopadne. Pointa je, že ani vy to netušíte, aj keď možno ste mali iný pocit po poslednom verejnom prieskume. Už dvakrát sme tu boli veľmi suverénni, absolútne presvedčení, že toto sa nemôže stať a potom sme sa okúňali a hanbili, že čo sa to preboha stalo.

Skúste si predstaviť ten pocit, keď sa v nedeľu ráno zobudíme a zistíme, že sa to stalo opäť. Tentokrát už ale nebude výhovorka, že bol mľandravý smerácky protikandidát. Už nebude výhovorka, že sme to nemohli vedieť. Tentokrát budeme krajinou, ktorá ani na tretikrát nedokázala poraziť fašistov. Tí budú na koni ako nikdy predtým a pred nami bude otázka, že či vôbec teda tú demokraciu chceme, a či si ju zaslúžime.

Župné voľby sú tie najnudnejšie voľby zo všetkých. Nepoznám snáď nikoho, koho by to reálne zaujímalo, takmer nikto sa v tom nevyzná a nerozumie poriadne, čo sa na tej župe rieši. Ideálne podmienky, aby sa na to kopec ľudí vykašlalo.

Tak práve preto to vy neurobte a dajte vedieť aj svojim kamarátom a známym, že tentokrát tu naozaj ide o viac ako o cesty druhej triedy. Choďte prosím voliť, poďme odparkovať fašistov a po dlhej dobe si urobiť radosť z výsledku a z demokracie.

3D logo ĽSNS je vynález Martina Bajaníka

Teraz najčítanejšie

Jakub Goda

Publicisticky, analyticky a aktivisticky sa venuje dezinformáciam. Infiltroval sa do Hlavných správ, pomohol k tomu, aby Billa a Tesco vyhodili Zem a vek z predajní. Vytvára reklamné vizuály, animácie a vizuálne efekty. Študoval na Fakulte managementu UK a neskôr Philosophy, Politics and Economics na University of York v UK. Pracuje pre ministerstvo zdravotníctva, kde má na starosti boj s dezinformáciami. Novinárske ceny Nadácie otvorenej spoločnosti:
  • Najlepší príspevok uverejnený na blogu (2016) za sériu blogov