Denník N

Kotlebov Fantozzi vypočítal ako prerábame na EÚ

Fascinujúce, ako podpredseda ĽSNS naďalej bez hanby uverejňuje úvahy, ktoré ho usvedčujú z totálnej neznalosti a povrchného úsudku.

Stačilo mu spočítať štyri čísla, aby si bol istý, že na EÚ prerábame. Samozrejme nebol by to ekonomický expert ĽSNS, keby minimálne dve z toho neboli úplne od veci. Svoju prácu zhrnul v nasledovnej grafike:

Bilancia-EU-vo-vztahu-k-SR

Zisky strategických podnikov „do zahraničia“

V prvom rade, Uhrík si vymýšľa, keď tvrdí, že strategických podnikov sme sa museli vzdať kvôli EÚ. Liberalizácia trhu s energiami, ktorá umožňuje spotrebiteľom slobodne si vybrať dodávateľa energie nevyžadovala ich privatizáciu. Napokon niektoré krajiny EÚ ako Slovinsko a Švédsko majú doteraz rozsiahlu sieť štátom vlastnených strategických podnikov a to nielen v energetike.

Môžeme mať rôzne názory nato či bola privatizácia podnikov ako je SPP a Slovenské elektrárne výhodná, avšak pripísať ju na konto členstvu v EÚ je demagógia zo štvrtej cenovej.

Navyše, tak ako minule, aj pri tejto úvahe sa potvrdzuje, že Milan Uhrík asi nechápe rozdiel medzi ziskom a dividendami. Pritom je obrovský rozdiel, či zahraničný investor u nás zisk reinvestuje, alebo si ho vyplatí do zahraničia.

Jeho výpočet taktiež predpokladá, že by tzv. strategické podniky boli rovnako ziskové v rukách štátu ako sú teraz, po ich privatizácii. To je veľmi optimistický predpoklad, vzhľadom na doterajšie skúsenosti s riadením štátnych podnikov prostredníctvom politických nominantov.

Dovoz potravín zo zahraničia

Vo výpočte v neprospech EÚ straší aj pasívna obchodná bilancia v sektore poľnohospodárstvo, ktorý prestavuje iba 5-6% celkového zahraničného obchodu. Predpokladajúc, že podpredseda ĽSNS pozná aj iné odvetvia našej ekonomiky, máme tomu rozumieť tak, že ak v iných odvetviach viac vyvážame ako dovážame, tak to nemá s EÚ nič spoločné?  Zoberieme si z košíka len zhnité jablká, za tie môže určite len EÚ, zdravý zvyšok je len naša šikovnosť?

Pripísať celá manko zahraničného obchodu v poľnohospodárstve EÚ a nie napríklad dlhodobej neschopnosti pri riadení tohto rezortu je hrubé zjednodušenie. Také Poľsko dokáže aj v rámci EÚ viac potravín vyviesť ako ich dovezie. Dostali výnimku od Sorosa?

Samozrejme Milana Uhríka nenapadne, že členstvo v EÚ má vplyv na všetky sektory ekonomiky, a nielen na obrat a ziskovosť, ale aj také investície, ktoré v jeho primitívnom výpočte tiež úplne absentujú.

Uhrík zavádza aj tým, že vydáva svoje texty za akýsi plán pre Slovensko. Okrem okydávania členstva EÚ pomocou výmyslov a demagógie neponúka žiadny konštruktívny návrh ako posunúť naše hospodárstvo dopredu. Heslá ako „chceme našu sebestačnosť obnoviť“  alebo  „vrátime strategické podniky naspäť do rúk štátu“ zívajú prázdnotou. Aj keby neexistovala EÚ, vyvlastnenie bez náhrady zakazuje aj naša ústava. Odkiaľ nato zoberieme? Prečo je to lepšia investícia ako napríklad nové nemocnice, alebo veda a vzdelanie?

Napriek všetkému, treba podporiť podpredsedu ĽSNS v jeho blúdení medzi základmi stredoškolskej ekonómie. Na rozdiel od svojich kolegov, ktorí si sebakriticky vyhodnotili, že najlepším využitím voľného času poslanca NRSR je strašenie po vlakoch, nám Milan Uhrík daroval plody tej zábavnejšej stránky svojej osobnosti.

Teraz najčítanejšie

Marian Jánoš

Pracujem ako manažér v oblasti financií. Mám finančné a medicínske vzdelanie. Na blogu sa chcem venovať najmä medicínskym hoaxom a verejným financiám.