Denník N

Kotlebov volič z Walhaly

Nejde o sieň slávy, v ktorej podľa starogermánskych bájí odpočívajú hrdinovia zabití v boji a žijú tu a hodujú spolu s Odinom a Valkýrami. Tá slávna sieň sa konečne volala Valhalla. Tu ide o známy nitriansky klub, ktorého členovia dvakrát surovo zbili majiteľa a návštevníkov neďalekého podniku Mariatchi.

A práve na Facebookovej stránke „Pánskeho kartového klubu Walhala,“ zrušenej po medializácii smutného prípadu, som sa prvýkrát stretol s menom Sobolič. Jedným zo štyroch správcov stránky bol totiž istý „Duško Nitrička,“ občianskym menom Dušan Sobolič. V článku z produkcie Antify, publikovaného 11. mája 2010, „Slovenskí neonacisti mieria do parlamentu,“ sa Dušan Sobolič spomína ako povolaním kuchár z Nitry, účastník zhromaždení nacionalistov a č. 18 na kandidátke ĽSNS vo voľbách v roku 2010.

Dušan Sobolič a Anton Bátovský, alias An Ton, ďalší z adminov spomínanej stránky, ktorý bol vo voľbách 2010 na kandidátke ĽSNS ako č. 41.

Sobolič Bátovský

Michal Sobolič a jeho klub

V tomto prípade však ide o jeho brata Michala Soboliča, vedúceho a trénera klubu „Gracie Barra Pitbull Nitra“. Tréning v klube, ako nás informuje pozvánka na kurzy, je zameraný na kombináciu fitness a Brazilian Jiu Jitsu. Samotný Sobolič má modrý pás v brazílskom jiu-jitsu a je aj trénerom 2. triedy ruského bojového systému SAMBO. V klube trénujú muži, ženy aj deti. Na základe Soboličovho nápadu sa konajú na nitrianskom sídlisku Klokočina zápasy s laserovou šou v klietke.

Michal Lednický, Michal Sobolič (v strede), členovia kartárskeho klubu Walhala a Gracie Barra Pitbull Nitra

Michal Sobolič v strede
Bojové športy a násilie

Potiaľto by bolo všetko v poriadku, veď bojové obranné športy, pokiaľ združujú záujemcov o zdravý pohyb a možnosť naučiť sa brániť proti prípadným násilníkom, nie sú určite hodné odsúdenia. Iné je však ak združujú násilníkov s problematickým ideovým ukotvením. Niečo o vzťahu k násiliu, pána trénera Soboliča, napovedá aj status z 13.3.2016, kde svojsky komentuje video Hooligans in Czech republic. Video vrelo odporúčam k zhliadnutiu.

M. Sobolič 13.3.16 a
Sobolič sa hrá na policajta

Michal Sobolič sa už stihol presláviť aj inak. V roku 2014 prebehla médiami správa, že v rapovom videoklipe vystupoval v policajnej uniforme a šoféroval policajné auto, použité údajne bez povolenia polície. Policajta, ktorý mal uniformu aj auto zapožičať, prepustili.

Budovanie dobrých vzťahov s políciou

Soboličov klub si však dobré vzťahy s políciou buduje aj inak. 13. mája 2014 uverejňuje na svojej stránke tento oznam: „Každy mesiac sa budeme snažiť vytvoriť zľavu pre povolanie ktoré slúži nám občanom. V mesiaci jún 2014 majú Policajný Zbor SR, Zbor väzenskej a justičnej stráže a Mestská polícia Nitra v Clube De Jiu Jitsu Pitbull Nitra-Slovakia 50% zľavu na tréningy MMA a Jiu Jitsu.“

zľava

Michal Sobolič – obdivovateľ Adolfa Hitlera

Možno sa Michal Sobolič vďaka dobrým stykom cíti natoľko sebaisto, že neváha na svojom Facebookovom profile zverejňovať chválospevy na Hitlera, či citovať jeho myšlienky, ktoré však po pár dňoch z jeho profilu zmiznú. Hitler je podľa neho veľký muž, ktorému verila a milovala ho polovica Európy a jeho druhý otec, o ktorého sa môže vždy oprieť.

s 5.2.16so 7.2.16Michal Sobolič 13.3 pSobolič 13.3 p

Sobolič volí č. 44, ale nezabúda ani na čísla 18 a 88

Potom už asi ani neprekvapí, ak pred voľbami napíše: „Budúci týždeň určite dám svoj hlas človeku, ktorého hlas a hudba ma sprevádza od detstva. Hrdý človek, ktorého hudba ma formuje celý život. 88/18, Rastislav Rogel č. 44, Kotleba ĽSNS.“ Rastislav Rogel je spevák neonacistických kapiel Juden Mord a Krátky proces.

Pre tých, ktorí sa neorientujú v neonacistickej symbolike, krátke vysvetlenie. Čísla označujú poradie písmen v abecede. 18 = AH – Adolf Hitler, 88 = HH – Heil Hitler! a 44 = SS

Sobolič R pRogelzdvihniteklamu

Čo s tým, priatelia?

Čo dodať na záver? Snáď iba toľko, že mi pripadá nebezpečné ak človek s takýmito názormi má ako tréner možnosť formovať charaktery detí či mladých ľudí, ktorých v klube trénuje. Vadí to aj niekomu inému okrem mňa?

 

Fotografie zdroj tu, tu, tutu

Teraz najčítanejšie

Ján Benčík

Nakoľko mi nie sú ľahostajné pomery na Slovensku, píšem na webe Denníka N blogy o tom, čo považujem za nebezpečné. Píšem o konšpirátoroch, kremeľských trolloch, pravicových aj ľavicových antiliberálnych extrémistoch. Niektorí ľudia ma za to majú úprimne radi, iní ma rovnako úprimne nenávidia. A niektorí sa mi dokonca vyhrážajú. Beriem to ako niečo, čo súvisí s tým, čo robím.