Denník N

Kotlebova vlakobrana v praxi

Iba nedávno sa objavila na sociálnej sieti nová stránka Vlakové hliadky Kotleba-ĽSNS. Napriek tomu, že je tam doposiaľ iba pár príspevkov, prinajmenšom dva stoja za pozornosť.

Stránka Vlakové hliadky Kotleba-ĽSNS vznikla 11. septembra.

Dňa 20. septembra sme sa tu mohli dočítať, že na železničnej stanici vo Vranove nad Topľou, strana Kotleba – ĽSNS oznámila vytvorenie novej vlakovej hliadky, ktorá bude fungovať na trase Prešov – Medzilaborce. Z fotografie je zrejmé, že predstaviteľmi Kotlebovej strany, ktorí o tom informovali, boli kandidát na predsedu Prešovského samosprávneho kraja, Ing. Jozef Mihalčin a poslanec NR SR a predseda prešovského krajského klubu ĽSNS známy výtržnosťou pred bratislavskou Hlavnou stanicou, Milan Mazurek.

O tom, čo sa na stanici odohralo sa ale môžeme dočítať aj na stránke Železnice na Slovensku.

Tu je zmienená tlačová konferencia spomínaná trochu inak. Podľa informácie uvedenej na stránke sa mali vo Vranove nad Topľou, 20. septembra o 13.05 v koľajisku neoprávnene pohybovať civilné osoby, ktoré nerešpektovali výzvu zástupcu ŽSR, že na mediálne vyjadrenia v obvode železničnej stanice nemajú oprávnenie.

Nuž, s tzv. tlačovkou to môže byť všelijaké, je to vec rešpektovania predpisov. Najlepšie by bolo keby sa k veci vyjadrili zodpovední pracovníci našich železníc a železničnej stanice Vranov nad Topľou. Ale ďalšia záležitosť je už trochu iný kaliber. Je mi jasné, že cestovať v spoločnosti hlučných podnapitých mladíkov nie je určite príjemné. A je úplne jedno či ide o Rómov, alebo o nevycválaných mladíkov z majority. Pokiaľ sa niečo takéto stáva na niektorých vlakových tratiach pravidelne, je povinnosťou Železničnej spoločnosti, Železničnej polície a Policajného zboru, zabezpečiť v takých spojoch poriadok a kultúru cestovania. Občania, a tobôž žiadna politická strana nemajú právo brať spravodlivosť do svojich rúk, suplovať prácu polície, hrať sa na nejakých vlakových šerifov a lacno si takto naháňať podporu pre svoju stranu.Inak, fotografia príliš nepodporuje ich dramatický opis situácie.

Kotlebovci sa cítia dotknutí ak sa o nich a ich strane hovorí ako o extrémistoch, či rasistoch. Pozrime sa teda na komentáre pod ich statusom. V jednom prípade na komentár: „trebalo tam dat vedro s trhavinou,“ admin stránky Vlakové hliadky Kotleba-ĽSNS, odpovedal takto: „Škoda vlaku.“ K tomu naozaj niet čo dodať.

Klinec po hlavičke trafil vo svojom komentári Pavol K. z Liptova, ktorý vystihol podstatu problému, ktorým je neprimerané správanie mladých ľudí bez ohľadu na farbu pokožky. A tiež to, že železnice, ani polícia tento problém, dlhodobo neriešia, alebo riešia iba formálne a nedostatočne. Ich nečinnosť takto iba nahráva extrémistom. Nie je najvyšší čas to zmeniť?


Preto, ak vás budú vo vlaku obťažovať spolucestujúci, alebo hliadka ĽSNS, obráťte sa na sprievodcu, tak ako nás k tomu vyzýva Železničná spoločnosť Slovensko – národný dopravca.

Ja osobne mám s kotlebovskou vlakovou hliadkou jedinú skúsenosť. Je z rýchlika, keď kdesi pred Popradom vagónom prechádzalo niekoľko dôležito sa tváriacich mladších mužov v zelených tričkách s typickou mrežou v kruhu. Najviac ich zaujala vedľa mňa sediaca snedá pani s bohatou hrivou kučeravých čiernych vlasov, ktorá evidentne priťahovala ich uprené pohľady. Asi ma chceli pred ňou ochrániť. Inak, nebola to Rómka, ale talianska turistka, jedna z dvojice starších dám, ktoré cestovali vlakom za  krásami Slovenska, s ktorou som sa dal do reči pri čakaní na meškajúci vlak.

Teraz najčítanejšie

Ján Benčík

Nakoľko mi nie sú ľahostajné pomery na Slovensku, píšem na webe Denníka N blogy o tom, čo považujem za nebezpečné. Píšem o konšpirátoroch, kremeľských trolloch, pravicových aj ľavicových antiliberálnych extrémistoch. Niektorí ľudia ma za to majú úprimne radi, iní ma rovnako úprimne nenávidia. A niektorí sa mi dokonca vyhrážajú. Beriem to ako niečo, čo súvisí s tým, čo robím.