Denník N

Kotlebovci budú dokazovať, že gardistický dvojkríž nie je fašistický symbol

Pred časom som napísal blog o tom, že strana Mariána Kotlebu si chce prihlásiť svoje logo ako ochrannú známku. V prípade úspechu by to mohlo mať prekvapivé dôsledky. Chudák, ktorý by na antifašištickej demonštrácií mával vlajkou s preškrtnutým symbolom Hlinkovej gardy by mohol čeliť žalobe alebo až trestnému stíhaniu za porušovanie práv ku straníckemu logu chránenému ochrannou známkou.

Vskutku absurdná predstava. No ešte absurdnejšie by bolo, že vzhľadom na známosť znaku Hlinkovej gardy a aktivít zeleno kostýmovaných straníkov by sa kotlebovci mohli dokonca domáhať sa ochrany „dobrého mena“ rovnoramenného gardistického dvojkríža.

Zdá sa vám neuveriteľné, že by takúto ochranu mohol získať znak, ktorý sa používal na Slovensku  v rokoch druhej svetovej vojny ako lokálna náhrada hákového kríža? Bohužiaľ nie je to vôbec absurdné. V oblasti ochranných známok sa totiž  dobré meno viaže len na známosť a nie na to, čo si  kto myslí  o aktivitách vlastníka ochrannej známky.

Tesne po druhej svetovej vojne Friedrich Gustav Emil Martin Niemöller vyslovil myšlienku, že konať treba, kým je ešte čas.[1]  Preto som sa rozhodol niečo urobiť. Všimol som si, že kotlebovci sa vždy strategicky vyhnú odpovedi, ak ich chce niekto konfrontovať s ich výrokmi  a činmi. Ak sa ich pýtajú na názory na fašizmus či  vojnový slovenský štát,  odpovedajú, že nie sú historici, nežili vtedy a podobne.  Majú na to právo.

Preto im ponúkam intelektuálnu výzvu. Proti všetkým ich prihláškam ochranných známok, obsahujúcim gardistický rovnoramenný dvojkríž v kruhu, som podal  pripomienky na  Úrad priemyselného vlastníctva. Myslím si totiž, že ich registrácia by bola v rozpore s dobrými mravmi  (a zákonom).  Kotlebovi súkmeňovci budú dokazovať, že gardistický rovnoramenný dvojkríž v kruhu nie je fašistický symbol.  Vzhľadom na sídlo Úradu priemyselného vlastníctva budú mať dokonca výhodu domáceho ihriska – úrad sídli v Banskej Bystrici,  meste kde majú kotlebovci stranícku centrálu.

Samozrejme, fantázií sa pri argumentácií v prospech registrácie medze nekladú. Kotlebovci môžu tvrdiť, že to nie je kríž, ale 1/88 masívneho plôtika,  či skôr takej hrádze proti extrémizmu. Hoci mňa v tejto súvislosti napadá skôr anatomický význam slova hrádza. Ten je nebezpečne blízko istých telesných otvorov, do ktorých by sme sa dostali  v prípade udelenia ochrany straníckemu logu.

Za spoluprácu pri formulovaní pripomienok ďakujem patentovej a znaleckej  kancelárií Litváková a spol.Martinovi Husovcovi.

Prílohy:

Text pripomienok 

Potvrdenka podateľne

 

[1] Niemöller to urobil vo forme básne:

Keď nacisti prišli po komunistov, mlčal som; nebol som predsa komunista.

Keď prišli po odborárov, mlčal som; nebol som predsa odborár.

Keď prišli po židov, mlčal som; nebol som predsa žid.

Keď prišli po mňa, nebolo už nikoho, kto by mohol protestovať.

V originále:

Als die Nazis die Kommunisten holten, habe ich geschwiegen; Ich war ja kein Kommunist.

Als sie die Gewerkschafter holten, habe ich geschwiegen; ich war ja kein Gewerkschafter.

Als sie die Juden holten, habe ich geschwiegen, ich war ja kein Jude.

Als sie mich holten, gab es keinen mehr, der protestieren konnte.

Teraz najčítanejšie