Denník N

Kotlebovský diskutér z Prešova

Minulú sobotu ma Kolégium evanjelickej inteligencie východného Slovenska pozvalo na na otvorenú diskusiu s názvom „O hraniciach slobody a rastúcom extrémizme.“ Diskusia bola v nádhernom priestore, historickej dvorany Evanjelického kolégia v Prešove. Organickou súčasťou podujatia bola prezentácia knihy známeho aktivistu, fotografa a publicistu, Ľuba Bechného. Nakoľko diskusia bola otvorená, pozvaný bol každý záujemca, ktorého téma nárastu extrémizmu nejakým spôsobom oslovuje.

Jedným z účastníkov diskusie bol aj František Maňkoš, bývalý (?) sanitár z Psychiatrického oddelenia Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Prešove a taxikár HALO TAXI Prešov. Nemám žiadne námietky voči jeho účasti. V rámci diskusie (1:03:50) sa prihlásil ako prvý, predstavil sa ako člen ĽSNS a uviedol aj svoje meno. Položil mi otázku „Rád by som sa pána Benčíka opýtal či je stotožnený s tým čo robí? Či si uvedomuje jak ovplyvňuje život tých ľudí, ktorých opisuje?“ Neskôr, keď som na jeho otázky odpovedal a on zrejme nebol s mojimi odpoveďami spokojný, sa ešte pýtal „či dobre spím,“ tvrdil „že dehonestujem ľudí a znevážil som Kika, údajne postihnutého chlapca z Medzilaboriec, mladé dievča Dominiku, že si staviam kariéru na ohováraní a ubližovaní iným, že som určite za to priamo či nepriamo platený…“ 

presov-17-12-16

Pokúšal som sa mu vysvetliť, že zverejňujem iba to, čo členovia, funkcionári, kandidáti v parlamentných voľbách, či poslanci za ĽSNS sami verejne publikujú na sociálnej sieti, čím im iba nastavujem zrkadlo a ukazujem verejnosti ich pravú tvár. A ak sa cítia zosmiešnení, je to iba ich vlastnou zásluhou. Že Kiko z Medzilaboriec, o ktorom František Maňkoš naznačuje, že je nejako postihnutý, bol prešovským predsedom ĽSNS, Františkom Lipkom, predstavený ako predseda pre okres Medzilaborce. Nepomohlo.

15-9-p

Takže ak s Kikom, naozaj niečo nie je v poriadku, je to problém ĽSNS, ak prijíma do strany a uvádza do straníckych funkcií nejakým spôsobom handicapovaných ľudí a neváha zneužívať ich prácu v rámci volebnej kampane pri distribúcii reklamných materiálov a tlačovín. Inak, Kika v ĽSNS vítali zvučné mená. Andrej Medvecký, krajský predseda v Žilinskom kraji a člen predsedníctva ĽSNS, či František Drozd, okresný predseda ĽSNS z Čadce. Ako mám ja, nezainteresovaný človek spochybňovať ich úsudok, pán Maňkoš?  Veď vy si Andreja Medveckého, pred časom aktívneho člena Slovenskej pospolitosti, nedávno odsúdeného na podmienečný trest za jazdu pod vplyvom alkoholu a súdne stíhaného za ublíženie na zdraví s údajným rasovým motívom, predsa vážite. Veď píšete, že „zmenil dejiny slovenskej politiky“ a „…dúfame ze sa od Andreja v našej Prešovskej organizácii veľa naučíme…“

vitanie-kikas-medv-sp

Čo sa týka dievčiny, ktorej meno ani tvár som nezverejnil, myslím, že som sa zachoval dostatočne ohľaduplne, hoci nejde o žiadnu adolescentku, ale o dávno plnoletú mladú ženu. A vyjadrenie na adresu utečencov „By som to všetko strielala rad radom !!! Alebo všetkých dala do plynu !!!!!!!“ som namiesto nej nenapísal ja, ale ona sama. A čo sa týka výčitky, že týmto mladých ľudí iba odradím aby sa angažovali, myslím, že je to v poriadku, lebo ak sa majú angažovať v extrémistických zoskupeniach, či už pravicových, alebo ľavicových, tak radšej nech sa neangažujú vôbec. Hoci samozrejme najlepšie by bolo, aj s ohľadom na ich budúcnosť a budúcnosť tejto krajiny, keby sa angažovali v demokratických organizáciách.

d-1p-u

K otázke, či som niekým zmanipulovaný a platený, iba toľko. „Zmanipulovaný“ som iba výchovou, za ktorú vďačím svojim rodičom, mojimi životnými skúsenosťami, knihami, ktoré som prečítal, ľuďmi s ktorými som sa stýkal a históriou, o ktorú som sa zaujímal. Nie som ani nikým využívaný či zneužívaný, nie som členom žiadnej strany ani akejkoľvek organizácie. Všetko robím z vlastného presvedčenia, bez akéhokoľvek honoráru. A platí ma iba Sociálna poisťovňa, tak ako všetkých ostatných dôchodcov v tomto štáte.

profil

Pozrime sa teraz na pána Maňkoša. Na Facebooku má profil František Maňkoš. Hoci je presvedčený, že nie je extrémista ani rasista, jeho profil má mnohé zhodné znaky s profilmi iných členov Kotlebovej družiny. Vo svetle jeho vyjadrenia, že moje blogy o Magátovi (obdivovateľovi Hitlera a popieračovi holokaustu) sú akceptovateľné, je zaujímavé, že iný popierač holokaustu a obdivovateľ Hitlera, Milan Mazurek, mu nevadí, podáva si s ním ruku a na besedu prišiel s jeho otcom. Tvrdí, že nie je žiadny fašista a pritom si práve s Mazurekom potriasa ruku v mikine s textom „Hasta la Vista Antifascista.“

mankos-spoj

A evidentne mu nevadia Mazurekove vyhlásenia o Hitlerovi, holokauste či Rómoch. V čom je Mazurek iný ako Magát, pán Maňkoš? Ja vidím jediný rozdiel. Magát, na rozdiel od Mazureka si nikdy nezmazal od strachu profil na Facebooku a verejne nekoktal, že on holokaust nepopieral. Nesúhlasím s Magátom, ale uznávam, že aspoň zavše „má gule.“ Na rozdiel od poslanca Mazureka, Mazureka staršieho, Krupu, Hošeka, Čecha, či administrátorov stránky Ľudová strana Naše Slovensko – Bardejov, ktorí si kontá na Facebooku po uverejnení mojich blogov, zmazali.

m-h-pmazurek-17-1-16

Na fotografi s Kotlebom má Maňkoš na sebe tričko s reklamou neonacistickej skupiny Krátky proces, predtým Juden Mord, ktorej spevákom je Rastislav Rogel, na kandidátke ĽSNS č. 44. Je však možné, že František Maňkoš si tieto skutočnosti ani neuvedomuje a nosí tričká a mikiny s neonacistickou symbolikou iba ako módne vychytávky a keď si tento blog prečíta, hodí ich do koša.

rog-sp

Keď sme už pri skupine Krátky proces, zdá sa, že Františka Maňkoša oslovuje aj Tomáš Hnídek, alias Tomáš Ortel.

29-11-16a

Pán Maňkoš sa nepovažuje za rasistu a človek by aj bol náchylný mu veriť. Prečo však potom zdieľa takéto veci? Možno mu pripadajú zaujímavé či vtipné, mne však nie. Ani komentáre k fotografiám typu „Nikdy nepochopím dievčatá zeny co sa vlacia za opicami moslimakmi…“ alebo „…ta olyžopicu ty stetka…“

8-2-168-12-1612-12-16

Po zvolení Donalda Trumpa „Biely dom je zase biely..“

10-11-16

A zrejme sa František Maňkoš nepovažuje ani za antisemitu, ale opäť mu zrejme niečo iba pripadá vtipné a niečo iné znepokojujúce. Ktovie, čo by pán Maňkoš písal či hovoril, keby sa tak kedysi boli rozplynuli v podobe čierneho dymu stúpajúceho z komína spaľovne v Auschwitzi, jeho starí rodičia či príbuzní?

14-6-16a19-8-16-am-23-9-16

A očividne mu vtipné pripadá aj toto. Ja viem, každý sme nejako nastavení čo sa týka určitých hraníc. Ale predsa…

1-7-16

Obdiv k bývalému podplukovníkovi KGB samozrejme nemôže chýbať. A preto „Big boss,“ na adresu majiteľa notoricky známeho Mercedesu z Humenného.

15-2-16

Tak, ako si očividne váži prezidenta rozpínavej východnej ríše, túžiacej do svojho mocného objatia zovrieť bývalé satelity, očividne si neváži prezidenta Slovenskej republiky. Na to sme si však u členov ĽSNS, žiaľ, už zvykli.

30-8-1616-11-16

Čo napísať na záver. František Maňkoš, ktorý doposiaľ vždy volil SNS, no keďže po odchode Jána Slotu, to vraj už nie je taká sranda, prešiel ku strane Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko. V rámci volebnej kampane rozvážal noviny a propagačné materiály. Distribuuje samolepky. Chodí mávať zástavou na Slovensku aj v Poľsku, zúčastňuje sa straníckych  akcií a mítingov. Bodaj by s rovnakou energiou a obetavosťou slúžil lepšiemu cieľu. Slovensko potrebuje ľudí, ktorí sú pre jeho budúcnosť ochotní niečo urobiť. Cesta k lepšej budúcnosti našej vlasti však určite nevedie cez pravicový extrémizmus.

sp-fmmf-sznaky

 

Teraz najčítanejšie

Ján Benčík

Nakoľko mi nie sú ľahostajné pomery na Slovensku, píšem na webe Denníka N blogy o tom, čo považujem za nebezpečné. Píšem o konšpirátoroch, kremeľských trolloch, pravicových aj ľavicových antiliberálnych extrémistoch. Niektorí ľudia ma za to majú úprimne radi, iní ma rovnako úprimne nenávidia. A niektorí sa mi dokonca vyhrážajú. Beriem to ako niečo, čo súvisí s tým, čo robím.