Denník N

Kotlebovský katolicizmus

Na úvod chcem zdôrazniť, že netrpím žiadnou fóbiou voči katolíckej cirkvi a viem, že väčšina jej duchovných a veriacich nemá s kotlebovským videním sveta nič spoločné. Žiaľ, nájdu sa aj takí, ktorým je blízke. A práve o tých bude reč v tomto blogu.

Myslím, že aj gýčovitosť titulnej fotografie niečo napovedá o plytkosti a povrchnosti pseudokresťanstva kotlebovského typu. Pseudokresťanstva, kde ozajstnú svätosť nahrádza lacné a povrchné svätuškárstvo, vieru poverčivosť a autentické Písmo jeho pokrútené dezinterpretácie. Pseudokresťanstva, kde je namiesto lásky k blížnym pestovaná nenávisť k tým, ktorí sú iní ako my a úctu k skutočným osobnostiam prevereným časom, nahrádza zbožňovanie viac ako problematických osôb. (reprofoto z filmu Zuzany Piussi, Krehká identita)

Krehká identitaTn 20.4 p30.9.15

Nie je žiadnym tajomstvom, že náklonnosťou k vazalskej vojnovej Slovenskej republike, ktorá vznikla na základe Hitlerovho diktátu sa netají nielen Kotleba a jeho verní, ale aj časť kléru a veriacich rímskokatolíckej cirkvi. Neznalosť skutočnej histórie, ktorú nahrádza konzumácia tvorby kontroverzných ľudáckych a neoľudáckych „historikov“ typu Františka Vnuka, Milana Ďuricu a Martina Lacka, či rodinná výchova v duchu spomienkového optimizmu, akým nepochybne trpí aj bývalý metropolita, arcbiskup Ján Sokol, prináša neblahé ovocie. (Foto: Sme)

Sok sp

Ján Sokol nie je však sám. Jozef Tiso a Slovenský štát má nemálo, viac či menej otvorených podporovateľov. A zväčša práve títo podporujú aj Mariána Kotlebu a jeho stranu. Jedným z Kotlebových otvorených podporovateľov je trnavský farár Ján Košiar, ktorý sa zviditeľnil už v minulosti, keď zmenil úmysel omše, čo viedlo po jej skončení k jeho inzultácii niektorými veriacimi. Kým pôvodne mala byť omša odslúžená za zdravie a Božiu pomoc pre Bezáka, Košiar ohlásil bohoslužbu za obrátenie Bezáka, aby pochopil svoju vinu a prijal rozhodnutie pápeža. Pred voľbami sa zase zviditeľnil otvorenou podporou Kotlebu a spoluprácou v tejto veci so Seleckého spolkom Magnificat. Jeho postoj kritizovali nielen sekulárne médiá, ale aj Matej Gašparovič v blogu Denníka Postoj, samotný Denník Postojkňaz Karol Lovaš. (Reprofoto z TV Orol)

K sv Trnave Košiar 28.2.16

Ďalším podporovateľom Kotlebu je redemptorista a kňaz Miroslav Čajka, ktorý si vo videách, ktoré natáča hovorí „otec Eireene.“ Pred voľbami natočil na TV Gloria  video „Prečo mi svedomie nedovolí voliť KDH,“ v ktorom okrem iného tvrdil, že KDH založili slobodomurári a na jeho konci vyzval k voľbe Kotlebu. Hoci ho priamo nepomenoval, z kontextu je zrejmé koho odporúča. Mimoriadne nevkusne a priam blasfemicky na mňa pôsobí, ak si kňaz kresťanskej cirkvi vypomáha pri propagácii Kotlebu, pri všetkom čo je o ňom známe, citátom samotného Ježiša Krista. Hoci na základe rozhodnutia provinciála rehole redemptoristov musel spomínané video stiahnuť, na YouTube je verejne prístupné. Vyvolalo to však reakcie druhej strany pri ktorom došlo aj na Voltaira. A pozadu samozrejme nezostal ani Seleckého Magnificat. (Reprofoto z videa „Prečo mi svedomie nedovolí voliť KDH“)

Čajka sp

Na škodu nebude prečítať si pár komentárov „mierumilovného otca“ Miroslava Čajku, týkajúcich sa nádejného Kotlebovho poslanca či Slovenského štátu. Pomôžu nám vytvoriť si názor na hĺbku myšlienok a vzťah k pravde či realite „otca Eireeneho.“

Čajka 6.3.16MČ 10.3.16 mč 11.3.16

V deň výročia vzniku Slovenského štátu sa 14.3.2016 zviditeľnil aj 86-ročný saleziánsky kňaz Vojtech Zeman, ktorý po pobožnosti pri Tisovom hrobe, za účasti poslancov strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko, Márie Grausovej, Martina Beluského a Petra Krupu, poprel tragédiu viac ako 70 000 Židov deportovaných z územia Slovenska do vyhladzovacích táborov počas Slovenského štátu „To je historická nepravda. To sa písalo v knihách za komunizmu, pretože takto to historikom nariadili.“

Zeman

Zmienku v tlači o vyjadrení Vojtecha Zemana, odsúdili Kotlebovci ako údajný „hanebný útok.“

Verní 24.3.16

Ako podporovateľ Kotlebu je známy aj kňaz Ignác Juruš, farár v Dlhej nad Parnou pri Trnave, ktorý je na základe bývalého pôsobenia v armáde aj plukovníkom v zálohe. Ten na otázku prečo podporuje Kotlebu, podľa Nového času, údajne odpovedal „Vy máte iný názor? Tak si ho nechajte, nemám sa s vami o čom rozprávať.“ (Foto: Nový čas)

Juruš sp.

Ďalším farárom otvorene podporujúcim Kotlebu je Gabriel Juruš, ktorý pôsobí v Kanade a v tejto súvislosti sa spomína aj Michal Lajcha, prívrženec Magnificat Slovakia, farár z farnosti Kľak, do ktorej patrí aj Ostrý Grúň, ktorý vypálili fašisti a postrieľali jeho obyvateľov a napriek tomu tam Kotlebova strana dosiahla nadpriemerný volebný výsledok.

O Grúň

Kotlebovci si dokážu po svojom uctiť a pripomenúť tých, ktorých názory im hrajú do karát. Napríklad kňaza Emila Floriša, ktorý podľa správ v médiách v septembri 2014 v kázni okrem iného povedal, že „Židia si za vyvražďovanie v koncentračných táboroch mohli sami“ a o Rómoch sa vyjadril „Teraz hrozí, že na rade sú Rómovia. A viete prečo? Pretože zneužívajú systém a dobrotu ľudí.“

BŠ 29.3.16ĽSNS 30.3.16 p

Po príslušníkoch katolíckeho kléru dajme slovo aj katolíckym laikom. Prvé miesto medzi nimi si akiste zaslúži Anton Selecký. Za totality disident, v súčasnosti skôr „lacný Jožko“ ponúkajúci namiesto gombičiek, zicheriek, hrebienkov, korálkov a lacných prstienkov proputinovskú propagandu, antiamerikanizmus, antieurópanstvo, primitívny antisemitizmus a lacné svätuškárstvo. Selecký  privítal volebný výsledok Kotlebovcov s neskrývaným nadšením. (Reprofoto z videa TV Orol)

Sel spoj

Príliš za ním nezaostal ani ďalší bývalý disident, posledný politický väzeň totalitného režimu, ktorého z cely v Justičnom paláci vyslobodil November 1989, bývalý podpredseda federálnej vlády ČSFR a predseda vlády SR, Ján Čarnogurský, ktorý svoje renomé získané za totality usilovne odsúva do ničoty nadprácou v prospech podplukovníkom KGB vedenej ríše, rečnením na demonštráciách proti NATO, paktovaním v tejto veci s komunistami a extrémistami, či podliezavým vítaním Putinových emisárov na Slavíne. (Foto: SME – Gabriel Kuchta)

č vlk sp

Ako posledného predstavíme absolventa a doktoranda Katolíckej univerzity v Ružomberku, bývalého pracovníka BBSK a vedúceho redaktora, Kotlebom na vlastnú propagáciu zneužitého mesačníka „Náš kraj,“ vydávaného za peniaze daňových poplatníkov, kandidáta za SAS, vyradeného zo 140. miesta kandidátky a moderátora konšpirátorského internetového rádia „Slobodný vysielač,“ Michala Alberta. (Foto: Facebook)

MA spoj

Aj takúto podobu máva „kotlebovská zbožnosť.“ (Foto Facebook)

prav s

Marián Kotleba a členovia jeho strany sa radi ukazujú v prítomnosti katolíckeho kléru, tak ako to dokumentujú aj tieto zábery Mariána KotlebuBoris Kábeleho v prítomnosti Jána Sokola. (Foto: Facebook)

kotl sp

Rovnako radi sa Kotlebovci objavujú a najmä fotografujú v kostoloch, čím okázalo demonštrujú svoju údajnú zbožnosť.

21.9 p13.4.168.5 p

Zbožnosť aj úcta k cirkevným autoritám však rýchlo pominú, ak sa našim „úprimne zbožným“ Kotlebovcom niečo nepáči. Okresný predseda strany Kotleba – ĽSNS, Štefan Jurík zo Zlatých Moraviec, sa napríklad zachoval takto, keď kňaz čítal pastiersky list biskupa o pomoci utečencom.

13.12.15

Pre Martina Žáčika, okresného predsedu strany Kotleba – ĽSNS Trenčín, je dokonca aj samotný pápež František „zradca kresťanov a všetkého kresťanského,“ pretože nazval moslimov bratmi.

MŽ 6.5.16

Rastislav Čech, ktorý bol v tomto roku na kandidátke strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko, neváhal znevážiť gesto pápeža Františka, ktorý počas návštevy Svätej zeme pri pamätníku Jad Vašem v Jeruzaleme vyjadril hlbokú ľútosť nad tým „čoho bol schopný človek, stvorený k obrazu Božiemu“ a pobozkal ruky niekoľkým prítomným, ktorí prežili holokaust, tým, že k fotografii napísal „Nič, len vyvraždenie Židov bude našim konečným víťazstvom.“ Človeku sa až rozum zastavuje nad takýmo očividným rúhaním.

30.5.14 p

Kotlebovec Milan Murín zašiel rovnako ďaleko, keď mimoriadne vulgárne reagoval na krásne predveľkonočné gesto pápeža Františka, ktorý umyl nohy niekoľkým moslimským migrantom.

Muro 24.3.16
Myslím, že ako ukážka Kotlebovského „kresťanstva“ je to viac ako dostatočne výpovedné a arcibiskup Sokol, „mierumilovný otec“ Čajka, trnavský farár Košiar, či Selecký a jeho Magnificat, majú z takýchto „pravých nasledovníkov Krista,“ schopných bez akýchkoľvek zábran potupiť aj pápeža Františka, ktorého si pre jeho autentickú ľudskosť, právom váži celý svet, ozajstnú radosť.

Amen

 

 

Teraz najčítanejšie

Ján Benčík

Nakoľko mi nie sú ľahostajné pomery na Slovensku, píšem na webe Denníka N blogy o tom, čo považujem za nebezpečné. Píšem o konšpirátoroch, kremeľských trolloch, pravicových aj ľavicových antiliberálnych extrémistoch. Niektorí ľudia ma za to majú úprimne radi, iní ma rovnako úprimne nenávidia. A niektorí sa mi dokonca vyhrážajú. Beriem to ako niečo, čo súvisí s tým, čo robím.