Denník N

Krach poisťovne Rapid Life je fatálnym zlyhaním dohľadu NBS. Žiaľ, nie prvým.

Foto: Spotrebiteľské Centrum
Foto: Spotrebiteľské Centrum

Poisťovňa Rapid Life mala problém s vyplácaním poistných plnení už roky. Napriek tomu NBS zasiahla až teraz. Viac ako 15 tisíc klientov prišlo o 47 miliónov Eur. Darmo budeme mudrovať ako dosiahnuť, aby si ľudia našetrili a na dôchodku nežili v biede, keď zároveň nechávame rôznych podvodníkov okrádať ľudí o stámilióny.

Prvý krát som o podivnej poisťovni Rapid Life počul pred niekoľkými rokmi. Veru neviem, či to už nebude aj desať rokov. V mojich emailoch som našiel prvú zmienku z roku 2012. Už vtedy to bol prípad pre právnika, komunikácia poisťovne otrasná, dôvody nevyplatenia poistného plnenia obskurné. Naivne som si doteraz myslel, že poisťovni ostalo maximálne pár stovák klientov a aj tí sa s ňou súdia.

Ak som ja vedel, že Rapid Life neplní svoje záväzky aspoň päť rokov, od kedy to vie NBS? Koľko podaní na Rapid Life sa im váľa v archíve? Prečo NBS zasiahla až teraz, keď už poisťovňa nemá peniaze ani na kúrenie a svietenie? S istotou 99 % nedostanú klienti od Rapid Life nič, hovorí nútená správkyňa. 47 miliónov Eur je fuč.

Ak si vyčleníte na svojom harddisku miesto, kde si budú veľké korporácie schovávať pred svojimi vládami citlivé informácie, zarobíte desiatky percent. Nie, to nie je vtip, toto sa reálne ponúka ako investičná príležitosť. Podmienkou je, samozrejme, vysoká vstupná investícia. Ani tejto Ponziho schéme sa NBS nevenovala, lebo nejde o „finančnú službu“. Mimochodom, ponúkala to aj partia poisťovákov. Vraj už klientov nevyplácajú.

Títo experti predávali falošné zlato a aj podvodné realitné projekty kdesi v Dubaji. NBS vykonala na môj podnet mystery shopping, záver výkonu dohľadu by ste však hľadali márne, je totiž neverejný. Upozornenie NBS na činnosť spoločnosti nenájdete, neexistuje. Evidentný misseling im prešiel, položili ich až žaloby stoviek klientov. Nevadí, založili novú spoločnosť a ako bájny vták Fénix ďalej lietajú pod dohľadom NBS.

Žiadne upozornenie NBS nenájdete ani na aktivity tohto pána. Od roku 2008 si ho nevšimli. V Čechách ho už rieši polícia, lebo za peniaze klientov si kúpil napríklad zámok. Česká národná banka pred ním na rozdiel od našej varovala.

Tu ponúka „firma“ Cryp Trade Capital, respektíve jej slovenský agent, zhodnotenie 0,99% denne (!). To je skromných 361,35 % ročne, dosiahnutých vraj tradingom bitcoinov. No iste. Má vôbec NBS predstavu, aké netušené investičné možnosti ponúka slovenský internet?

Už roky sa u nás predávajú korporátne dlhopisy rôznych no-name firiem s nízkym základným imaním, biznis plánom iba na papieri a samozrejme, bez dodatočného zabezpečenia pohľadávky. Doba nulových úrokových sadzieb im praje. Netreba byť žiaden finančný génius, aby ste tušili, ako to dopadne, keď sa raz začnú úroky dvíhať. Veľká časť sa stane možno úplne bezcenná, škody sa budú opäť počítať v desiatkach miliónov. Uvedomuje si to NBS? Chce s tým niečo robiť?

Na stole sa mi váľa viacero vyjadrení NBS k sťažnostiam klientov. Poisťovňa pochybila, sprostredkovateľ si nesplnil povinnosti, ale my nič nemôžeme, obráťte sa na súd. Nemám vedomosť, že by NBS v daných prípadoch vyvodila voči niekomu zodpovednosť. Sprostredkovatelia, aj evidentní podvodníci, sú naďalej zapísaní v registri NBS a vo svojej činnosti môžu pokračovať.

A keď už NBS nájde toľko pochybení, že vlastne nevieme, akú povinnosť spoločnosť vôbec splnila tak, ako jej zákon káže, udelí NBS pokutu 5 tisíc Eur ako v tomto prípade.

Od čias Drukosu a B.M.G. Invest sa toho veru veľa nezmenilo. Neviem, či NBS nemá dostatočné kompetencie alebo len nevykonáva tie, ktoré má. Ale netvárme sa, že chránime spotrebiteľa, keď to tak evidentne nie je. Darmo budeme mudrovať ako dosiahnuť, aby si ľudia našetrili a na dôchodku nežili v biede, keď zároveň nechávame rôznych podvodníkov okrádať ľudí o stámilióny.

Niekto by si mal vstúpiť do svedomia.

Peter Cmorej

Teraz najčítanejšie