Denník N

Krásne obrázkové mapy pre deti

Nechala som ich s touto knihou samých. Najprv bolo ticho. Potom sa rozbehla debata a krátko na to bolo počuť dupotanie, prenášanie nejakých vecí, ukladanie, dohadovanie, že deku sem a vankúše tam, jedno prišlo vyškemrať staré mince, ktoré som im kedysi zhabala, druhé sa mi oblúkmi vyhýbalo, aby som nevidela, čo zvláča do izby a na chodbu. Keď som nenápadne nakukla za dvere, moje deti sa s obrovskou knihou plavili po celom svete, ktorý si postavili na základe obrázkov z nej.

Formátom (cca A3) je taká veľká, že skryje aj dve menšie deti. Dospelého očarí hneď, na menších čitateľov môže najprv pôsobiť trochu chaoticky. Kniha Mapy je kreslená encyklopédia určená pre každý vek, len celkom malým objaviteľom s ňou bude treba fyzicky pomôcť, keďže na ňu, pre jej váhu, nebudú musieť stačiť. Obsahuje mapy 55 krajín (vrátane Slovenska) s drobnými kresbičkami, ktoré znázorňujú typické zvieratá, jedlá, oblečenie, prírodné lokality, tradície, regionálne odlišnosti, dokonca inštitúcie ako múzeá či pivovary v danom štáte či kráľovstve. V úvode každej kapitoly sú širšie mapy kontinentov, kde čitateľ uvidí z väčšieho odstupu umiestnenie jednotlivých krajín, s tým však budú musieť najmä predškolákom a deťom na prvom stupni pomáhať dospelí, keďže tie ešte nemusia mať o mierkach a výzore geografického rozloženia hraníc žiadne vedomosti. Na konci knihy sú ešte štyri strany so všetkými vlajkami sveta.

mapy-2

Mapy sa dajú čítať na mnoho rôznych spôsobov. Podľa veku sa dá začať u najmenších obyčajným listovaním a vnímaním toho, čo deti zaujme, hovoriť im o drobnostiach, pri ktorých sa intuitívne zastavia a nebrať do úvahy širší kontext. S predškolákmi sa môžu hrať hry na hľadanie, na každej stránke je množstvo objektov, z ktorých každý jeden sa dá pekne pomenovať. Prváci a druháci si budú na krátkych frázach sprevádzajúcich obrázky cibriť čítanie, pričom je vysoko pravdepodobné, že budú mať k mnohým otázky, čo môže byť aj pre dospelých výzvou, dozvedať sa o detailoch jednotlivých krajín ešte viac a hlavne trošku čosi kdesi naštudovať, aby bola detská zvedavosť uspokojená. Skúsení čitatelia a deti, ktoré už pracovali s atlasom, si môžu začať, podľa svojich dojmov, vyberať, kam by sa raz chceli vybrať, čo by chceli vidieť, možno sa vrhnú na samoštúdium a budú aktívne hľadať v ďalších encyklopédiách či na internete ešte viac informácií o krajine, na návštevu ktorej si od ďalšieho dňa začnú odkladať peniaze, možné je všetko. Prípadne si vymyslia vlastnú hru, pohyblivú a interaktívnu, do ktorej sa pustili moje deti, písala som o nej v úvode. Mapy zakaždým ponúknu niečo nové, deti, pri svojom rýchlo – rýchlo štýle si hneď všetko nevšimnú. S o to väčšou radosťou však budú híkať zakaždým, keď v spleti obrázkov nájdu ďalšie prekvapenia.

mapy-3

Autori mohutnej publikácie Mapy, poľskí manželia Alexandra a Daniel Mizieliński, si dali obrovskú námahu pri rešeršovaní a výbere faktov, pretavených do ilustrácií, ktoré napokon do jednotlivých krajín umiestnili. Nad mnohými sa pozastavia aj skúsení cestovatelia, niektorých bude možno dráždiť, že tam nenašli to, čo oni považujú v danej krajine za najtypickejšie – o to lepšie, aspoň môžu deťom ďalej rozširovať vedomosti a hovoriť im o svojich zážitkoch, možno prídu na pretras fotky a videá z vlastných ciest a snívanie o tom, kam raz spolu pôjde na výpravu celá rodina.

mapy-4

S encyklopédiami tohto druhu majú manželia Mizieliński skúsenosti. Obaja vyštudovali umeleckú vysokú školu a živia sa ako grafickí dizajnéri, majú vo Varšave vlastné štúdio, z ktorého vzišlo už niekoľko náučných kníh s typickými ilustráciami a nezameniteľným vizuálom. Každá jedna pritom vykazuje nielen vysokú úroveň formy, ale aj obsahovo sú fundované, čo je dôvodom, že si ich začali všímať a nominovať na rôzne medzinárodne uznávané ocenenia (Bologna Ragazzi, IBBY, nemecká Cena literatúry pre mládež).

mapy-5

Knihu na recenziu poskytlo vydavateľstvo Slovart. Foto: autorka.

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.

Teraz najčítanejšie