Denník N

Kritika by nás mohla naprávať, ak by sme sa za ňu nehanbili

Hosťuje Vladimíra Ledecká, riaditeľka oddelenia regionálnej politiky Kancelárie prezidenta SR, členka jeho poradného tímu

Nedeľa 27. november 2016 Kniha proroka Izaiáša – Iz 2, 1-5

Pán zhromaždí všetky národy vo večnom pokoji Božieho kráľovstva

Videnie Izaiáša, syna Amosovho, o Judei a Jeruzaleme.
Stane sa v ostatných dňoch: Vrch s Pánovým domom bude stáť pevne na temene hôr a bude vyčnievať nad pahorky.
Budú k nemu prúdiť všetky národy, prídu k nemu mnohé kmene a povedia: „Poďme, vystúpme na Pánov vrch, do domu Jakubovho Boha! Nech nás poučí o svojich cestách a my budeme kráčať po jeho chodníkoch.“ Lebo zo Siona vzíde zákon a z Jeruzalema Pánovo slovo.
On bude súdiť národy a naprávať početné kmene, takže ony si zo svojich mečov ukujú radlice a zo svojich kopijí kosáky. Národ proti národu nezodvihne meč a nebudú sa priúčať boju. Hor‘ sa, dom Jakubov, kráčajme vo svetle Pánovom!

 

3 nedorozumenia

Mária Bruneau

„Budú k nemu prúdiť všetky národy“

Každý si rád zanadáva na kreténov s naničhodnými názormi, čo nikomu nie sú príbuzné. Kým si neprisadne kmotra, svatka, svokra, čo ich majú presne také. Kým nezbadá, že to sú jeho príbuzné.

„Nech nás poučí“
Každému by každý vedel poradiť, každému naporcovať kritiku na mieru. Ak by o kritiku niekto stál. Ak by nebol každý naučený, že kritika je hanba, že hanbiť sa nechceme, že už aj oponujeme. Kritik by každého vedel napraviť, ak by ho nechcel zneškodniť. A kritizovaný by sa bez hrdosti nechal zušľachtiť, sny si naplniť.

„On bude súdiť“
Ani jeden nepozná svoje záverečné hodnotenie, keď ani taký detail ako pozrieť sa na seba mimo zrkadlo, nie je dostupný. Objektívnosť nie je dostupná, zavolajte neskôr prosím. Ani jeden nedá ruku do ohňa, za to, že hodnotu mu udáva reputácia na facebooku alebo v iných vitrínach. Tak ktorý bude voči logike galantný? A nebude ju vnímať prvoplánovo. V neúspechu bude vidieť kľúč k úspechu a v nespravodlivosti test spravodlivých.

 

O viere a národoch

Vladimíra Ledecká /právnička/

Nie vojnu, ale mier. Nie nenávisť, ale vieru. Nie zbrane, ale radlice a kosáky, aby ľudia namiesto medzi sebou, bojovali nanajvýš s neúrodou. Toto je posolstvo, ktoré je aktuálne cez stáročia až dodnes. Mnohé konflikty, ktoré poháňali mocenské ambície jednotlivcov, boli v minulosti i dnes zastreté rúškom náboženskej rozdielnosti, potreby bojovať za svojho Boha. Ale niet Boha, a náboženstva, ktoré by nehovorilo o láske, tolerancii a pomoci druhým. Hovoriť o náboženstve, ako o dôvode pre vojnu, je ako hovoriť o vode, ako o horľavine. Ale voda, tak aj náboženstvo, zmýva zlé, a hasí vzplanuté. Nie naopak.

Pozývame vás na diskusiu v decembri:

 

Pokračovať v debate k článku ste vítaní na Facebooku:

Prepočuli sme Božie slovo je seriál komentárov k nedeľným liturgickým čítaniam. Liturgické čítania sú tisíce-ročnou tradíciou vyberania úryvkov z Biblie - na mieru pre aktuálny deň. Ponúkame na ne dva uhly pohľadu (a viac), podľa sfér, ktorým sa venujeme. Nejde o žiadnu fundovanú teológiu, ale domácke tlmočenie toho, čo pod týmito dnes zdanlivo nepoužiteľnými textami rozumieme. Alebo úprimnú snahu o ich interpretáciu v súčasnom svete.

Úmysel
Dešifrovať: otváranie Písma (tj. dávneho, len nezainteresovaným neprístupného manuálu), pokus o oprášenie toho, čo v ňom toľkí pred nami videli
Debatovať: nepochopený (ani nechápajúci) nespolupracuje, pričom málokto v našej spoločnosti spolupracuje
Porozumieť: sami sebe a našej vlastnej kresťanskej viere
 
Autori
Mária Bruneau, pôvodne servisná manažérka v IBM, má tri deti (jedno s Downovým syndrómom), píše, žije vo východnom Francúzsku.
Michal Patarák, psychiater vo Fakultnej nemocnici F.D.Roosevelta, má tri deti, píše, prednáša, žije na strednom Slovensku.
Verona Šikulová, spisovateľka, pracuje v Malokarpatskej knižnici v Pezinku, má dve deti, píše, moderuje, žije v Malých Karpatoch.
A ako bonus komentáre hostí z alebo mimo fachu.

Teraz najčítanejšie

Prepočuli sme Božie slovo

Seriál aktuálneho, domácky tlmočeného Božieho slova a spoločenských tém s ním súvisiacich: jedna epizóda mesačne. Ponúkame rôzne uhly pohľadu. Keď rozprávame rovnakou formou ako naši oponenti či predkovia, hovoríme niečo úplne iné. Tak sa stáva štýl komunikácie príčinou nesprávneho spracovania informácií. Touto iniciatívou podporujeme vzájomnú interpretáciu. Naším úmyslom je neživiť nedorozumenia, a preto dešifrovať, debatovať a porozumieť si.