Denník N

Kto je skutočnou hrozbou? Ľudia, ktorí hovoria, že chránia Slovensko

Zdroj – Denník N
Zdroj – Denník N

Chcete, aby sa vám vyhrážali smrťou? Stačí sa opýtať na pôvod jednej fotky.

Je to jednoduchý príbeh, na ktorého začiatku sa redaktorka RTVS Zuzana Hanzelová opýtala na pôvod jednej fotografie. Členovia polovojenskej jednotky Slovenskí branci na nej navštívili deti v škole v prírode. Poukazovali im zbrane.

Keď sa Zuzana Hanzelová Slovenských brancov opýtala, odkiaľ táto fotografia pochádza, neodpovedali a tak sa so žiadosťou o pomoc obrátila na sociálne siete. No a za tento protištátny čin si vyslúžila urážky a vyhrážky, ktoré by sa nedali porovnať s ničím – ak by sa nediali pravidelne.

Takto si tu žijeme: retušujeme vulgarizmy, z akejsi zvláštnej potreby chrániť súkromie kryjeme identity ich autorov. Hanbíme sa za nich, zatiaľčo sa oni sami už dávno nehanbia. Verejne, pod vlastnými menami a s plnou hrdosťou urážajú.

Nasledujúci obrázok práve preto nie je upravovaný. Je rýchlym výberom zo stoviek nenávistných reakcií, ktoré spustila otázka na fotografiu. Nie je to príjemné čítanie, ale nie je to ani nič výnimočné. Ak vám príde zle, obrázok za to nemôže – môžu za to ľudia, ktorí tie komentáre písali.

Rýchly výber reakcií, po kliknutí sa zväčší

Nájdete tam všetko: urážky, narážky na vzhľad aj pohlavie. Pozoruhodne veľa ľudí si všíma, že Zuzana je žena a zrejme je to jej chyba. Nájdete tam prianie rakoviny, narážky na Židov a ich peniaze.

Nájdete tam vyhrážky, že nielen ona, ale aj ostatní – veď my už vieme, ktorí to sú – budú súdení. Postavení k múru, čo je síce v medziach zákona, ale predsa len vyhrážka smrťou. Sotva by ju tam stavali preto, aby murovala.

Ešte raz – príčinou bola otázka na jednu fotku. Zuzana sa ňou dopustila ťažkého zločinu: uškodila Slovensku a Slovákom, brzdí morálnu obrodu krajiny a za to si zaslúži trest.

Skutočnosť je však iná. Ľudia, ktorí na ňu takto útočili, sa sami často prezentujú ako tí, ktorí urobia Slovensko lepším. Väčšinou ho chcú vyčistiť. Odvolávajú sa na tradície, často sa zastrešujú bohom.

Do ich videnia sveta, kultúry, civilizácie a viery nepasuje nikto, kto nie je presne ako oni. Kritéria sú čoraz prísnejšie, splnenie podmienok čoraz ťažšie, ich rétorika čoraz radikálnejšia. Onedlho sa do svojich vlastných mantinelov zmestia už len oni sami.

Práve preto sa títo ľudia – nazvime ich ako chceme – svojim videním sveta nijako neodlišujú od tých, ktorých nenávidia najviac: od radikálnych islamistov.

Presne rovnako nenávidia iné náboženstvá a kultúry.
Presne rovnako vyžadujú dodržiavanie nimi určených prísnych pravidiel.
Presne rovnako sa pri ich porušení vyhrážajú trestom. (Islamisti už majú moc, rovno trestajú.)
Presne rovnako je pre nich dôležité, že dotyčná je žena a berú to ako príležitosť na urážky.
Presne rovnako považujú násilie za legitímny nástroj na dosiahnutie cieľa.

Medzi radikálmi a radikálmi neexistuje rozdiel. Skutočnou hrozbou pre Slovensko nie sú protikorupčné pochody ani mimovládne organizácie, ale tí Slováci, ktorí hovoria, že Slovensko ochránia, vyčistia a navrátia do akýchsi bájnych zlatých čias, ktoré nikdy neboli. Iste, teraz budú hovoriť, že Zuzana si to zaslúžila. Veď práve.

Koľko dôkazov ešte potrebujeme?

Radi ma môžete mať tu.

Teraz najčítanejšie