Denník N

Kto môže za to, že je justícia v prieskumoch nedôveryhodná ?

K napísaniu tohto príspevku ma inšpirovali viaceré články o justícii publikované v tomto denníku .

Prieskum jednej z agentúr,  ktorý zverejnila Via iuris konštatoval, že súdy Slovenskej republiky majú historicky najnižšiu dôveru v spoločnosti.

Stretla som sa s názormi kritizujúcimi tento prieskum a s úvahami, či bol objektívny, kto a kedy, resp.  komu a aké otázky kládol , či vôbec  boli oslovení  ľudia,  ktorí so súdmi prišli naozaj do styku. K týmto  pochybnostiam som mala veľmi blízko i ja , pretože sa cítim  stále súčasťou justičného stavu a do popredia sa mi dostával pocit, že keď  sa justícii krivdí , musím  ju chrániť.  Mám totiž  pred očami   všetkých tých  naozaj  pracovitých sudcov,  ktorí sedia  za spismi 7 dni v týždni, v hlave im bez prestávok víria  ľudské  osudy , rozhodujú zákonne,  a  pritom spravodlivo i  citlivo .  Nežartujem a nie som ani ironická. Myslím to s plnou vážnosťou, pretože poznám množstvo práve takýchto   kolegov. Som presvedčená, že ich je väčšina a   denne prinášajú   ľudom úľavu v ich trápeniach ,  sú pre mnohých účastníkov súdnych konaní  nádejou pre vyriešenie ich  problémov, či potrebnou soľou  spravodlivosti.

Aj preto sa  mi zdal uvedený  výsledok  prieskumu   nespravodlivý .

Ale z médií  sa na mňa valí súbor informácií o tom, ako sudcovia  navzájom na seba podávajú disciplinárne návrhy  a odkazujú si  cez televízne obrazovky  nelichotivé pomenovania .  Rezonuje vo mne  aj to,   ako si  vyčítajú správnosť právnych názorov , či postupov pri prepúšťaní  vrahov, deviantov, výpalníkov na slobodu .  No a akoby to nestačilo, čítam o pochybnostiach , ktoré sprevádzajú výberové konania,  ale aj počúvam ako to niekde funguje, keď v súvislosti s prideleným  miestom sudcu sa už vopred hovorí,  kto  bude úspešnou – nie vždy aj najlepšou osobou  (spravidla s rovnakými menami pri členoch výberovej komisie ) . V systéme nie vždy vyhrávajú najlepší kandidáti ,  ale často len tí „spriaznení“. A vtedy vzniká pocit, že si vzájomne vďačíme  za pozície, ktoré máme a systém prestáva byť poctivý a transparentný. Hocikedy sa zmení  bez uvedenia dôvodov  zloženie komisie alebo pôvodne  určený dátum,  tiež  bez bližšieho vysvetlenia. Reakcia prihlásených, či neúspešných adeptov  je  mlčiaca. Nanajvýš  sa do vopred „dohodnutého“  výberového konania  vôbec neprihlásia, vediac ako to dopadne ,  alebo  v tichosti sa z neho  odhlásia ,  lebo účasť na ňom vzhľadom na predpokladaný výsledok považujú za stratu času, či   stratu jedného až  dvoch dni  dovolenky.

A keď toto všetko  vnímajú  nielen účastníci súdnych konaní, ale aj ostatní občania, tak je zbytočné  pýtať sa, s akými otázkami  bol robený prieskum, či kto bol cieľovou skupinou. Stačí  položiť otázku :  „dôverujete justícii?“ .  Nikto  nemá dôvod zamyslieť sa  pri odpovedi nad tým, či by mohol potom všetkom, čo denne číta a počuje  odpovedať inak ako záporne.  Lebo čo si možno myslieť o „ctihodnostiach“ v talároch, keď miesto súdenia  vybíjajú svoje schopnosti servírovaním  nevraživosti  voči sebe .  Ako  sa dá  vnímať  tých, čo majú rozhodovať o osudoch iných, keď na jednej strane sa schovávajú za hovorcov, utekajú pred kamerami , či  si nechajú „rozkockovať“ tvár  na obrazovke  ,  len aby ich nikto neidentifikoval (česť zopár jednotlivcom, ktorí pochopili, že dôveru si možno získať aj odvahou )  a na strane druhej vysedávajú v „krčmách“, kde ich  každý vidí ,  a to často krát s osobami  pochybnej povesti.

Je pravdou, že média, ktoré majú obrovskú silu, prinášajú len to, kto koho prepustil  a čo je za tým,  nie to,  koľko energie  vyčerpal sudca pri riešení spravodlivosti.  Ale to je ich úlohou a poslaním. Sudcovia, nie novinári  musia byť tí, ktorí si majú  svoj obraz budovať samy.  Nikto to za nich nespraví. Kým si to neuvedomíme, tak na akúkoľvek otázku  ohľadne justície,  bez znalosti ďalšieho,   budú odpovede ľudí v prieskumoch  smerovať k negatívnym výsledkom.

Veď  ako  môže verejnosť dôverovať  justícii, keď  najvyšší orgán súdnej moci poskytuje  pochybnosti o spravodlivom , objektívnom a  etickom myslení . Napr. tým, že  niektorí jeho  členovia  celkom kľudne  a bezostyšne hlasujú  v Súdnej rade  SR  o otázke, ktorá sa ich   bezprostredne dotýka  ( a sú to  sudcovia, ktorí by mali mať vedomosť o zaujatosti, či kolízii záujmov) .   Možno v súlade so zá-ko- nom  (niekoho Vám to pripomína ?) , ale v rozpore so slušnosťou   a etikou a ešte  aj v presvedčení, že urobili  dobre ( či zle tomu druhému?).    Postoje sudcov, aj tých v súdnej rade,  zodpovedajú ich životným hodnotám, ich úrovni  poznania, rozhľadu, zázemiu , ale to  občas žiaľ  poskytuje  neomylné a neodôvodnené presvedčenie o svojej správnosti, bez ohľadu na dôsledok. Aj preto z niektorých hlasovaní trčí zákulisná dohoda vyplývajúca z osobného prospechu. Myslím, že kto záznam zo  súdnej rady počúva častejšie,  nemôže sa zbaviť dojmu, že „obchody“ tam stále fungujú.

Dôveryhodnosti justície neprospieva  ani to, že  súdy sú pomalé, lebo sú zle personálne obsadené  a nemajú dostatok  finančných prostriedkov , či  administratívneho aparátu .  Od toho je  však predovšetkým výkonná   moc, ktorej na vrub jednoznačne ide  táto časť  negatívneho  obrazu   justície.

Občanov však  nezaujíma koľko máme  pracovitých sudcov, ani to, koľko strán rozsudkov vydali , ale to,  či môžu  justícii veriť. Snaha dosiahnuť, aby sa jej dôveryhodnosť zvyšovala tým, že sudcovia budú    zázemím spravodlivosti, mravnosti,    ostrovom nádeje spoločnosti, prameňom čestnosti jej  každodenného života  , bojom dobra  so zlom,  je len a len v našich  rukách.

A možno by ani etický kódex nebolo potrebné tak akútne prijať ,  keby si morálku , spravodlivosť a cit pre tieto kategórie   ctili najmä najvyšší predstavitelia súdnej moci ako vzor správania sa pre ostatných sudcov . Nech mi prepáčia tí, ktorí to cítia rovnako a správajú sa  podľa toho, ale akých sme napr.  do súdnej rady chceli, aj  takých tam žiaľ  máme… Harabin odišiel,  ale jeho spôsoby v niektorých  ostali.

JUDr. Mária Tóthová

bývalá predsedníčka Okresného súdu Trenčín

t.č. sudkyňa s prerušeným výkonom činnosti

Teraz najčítanejšie