Denník N

Kto povedal, že malé deti nemajú zmysel pre humor?

Že vekovka 2 – 6 rokov nerozumie dvojvrstvým vtipom, dvojzmyselným narážkam, dvojznačným situáciám? Stačí si niekedy nepozorovane vypočuť detský rozhovor, pri ktorom jeho účastníci padajú smiechom, možno som tých vrstiev ešte dala málo. A nie vždy sa detský humor musí točiť len okolo prdov a grgov.

Prvý plán príbehu knihy pre deti od cca 2 rokov Prečo nekvitneš? je veľmi jednoduchý – mackovi vyrastie na záhrade zvláštny kvietok. Od ostatných sa líši tým, že nech robí macko čokoľvek, kvietok nie a nie vykvitnúť. Macko ho polieva vodou aj najlepším čajom, chráni ho pred páľavou, alebo na neho svieti aj v noci, keď sa mu zdá, že potrebuje svetla ešte viac. Zametá jeho suché listy a najmä, neprestáva sa čudovať, že žiadna z jeho záhradníckych skúseností na túto rastlinku neplatí.

preco-nekvitnes-2

Na ilustráciách však vidíme aj to, čo macko nevidí – jeho kvietok skutočne nie je obyčajný. Je to zabudnutá mrkva, na ktorú si chúťky robí celá zajačia kolónia. A kým sa macko trápi s vymýšľaním nových pestovateľských postupov, pod zemou sa chystá hostina. Deti sa smejú, pretože vďaka jednoznačnosti dejovej postupnosti je absolútne zrejmý kontrast medzi mackovou nežnou snahou a divosťou hladných zajacov, ktorí tak, ako macko o nich, nemajú o pestovateľovi nad zemou ani šajnu.

Dospelému čitateľovi je hneď jasné, ako sa tento príbeh skončí, ale to najlepšie príde vtedy, keď sa aj mama môže pri čítaní detskej knihy prekvapiť. Záver príbehu Prečo nekvitneš? nerovná sa zjedeniu mrkvy a zoschnutiu vňate. Príbeh sa končí nečakane, vtipne a opäť dvojzmyselne. Pre deti to bude poznanie, že existuje viac, než len jeden uhol pohľadu na známe veci a tiež nová vrstva vtipu, s ktorou sa stretnú, rodičia sa usmejú a zrejme aj dojmú.

preco-nekvitnes-3

V knižke Prečo nekvitneš? hrajú absolútny prím ilustrácie. Textu je minimum, na každej stránke sú maximálne dve vety, ktoré posunú príbeh vždy o kúsoček ďalej. Obrázky toho vypovedia omnoho viac a dá sa nad nimi stráviť viac času. Kým medvedík pôsobí roztomilo, nežne a jemne, zajace sú jeho presným opakom, robia grimasy, sú pohyblivé, nedočkavé. Postupne ich pribúda a práve oni sú komickým prvkom, ktorý pozapaľuje detské srandy.

preco-nekvitnes-4

Autorka – ilustrátorka Katarína Macurová na svojom blogu nádherne popísala celý proces vzniku knihy. Nápad k nej prišiel znenazdajky počas pobytu v Edinburghu. Urobila zopár náčrtov, ale kým sa dopracovala k výsledku, prešlo ešte veľa času a kým sa príbeh dostal do knižnej podoby, prešli možno aj dva roky. V spolupráci s vydavateľstvom upravila titulnú ilustráciu, aj názov z pôvodného Kvet na záhrade na konečný Prečo nekvitneš? 

Výsledok je mimoriadnym osviežením v ponuke kníh slovenských autorov pre najmenšie deti. Vysoká úroveň ilustrácií, spracovanie – z mojich skúseností – lepšie, ako v podobných knižkách privezených zo zahraničia, plus vzácna pridaná hodnota v podobe humoru. Ten je obrovským darom, ktorý im môžeme (a máme) dať. Nie raz im v budúcnosti zachráni zdravý rozum.

Knihu na recenziu poskytlo vydavateľstvo Albatros. Foto autorka.

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.

Teraz najčítanejšie