Denník N

Kto živí Slovensko?

Počas jednofarebnej vlády Smeru klesol počet živnostníkov o 10%. Slovensko tak prišlo o tých ľudí, ktorí zarábajú štátu peniaze.

Rozdelenie obyvateľstva podľa pracovnej aktivity
Rozdelenie obyvateľstva podľa pracovnej aktivity

Na úvod pár faktov.

Na Slovensku cca. 3,7 milióna ľudí čerpá zo štátneho rozpočtu:

  • 1 300 000 detí a študentov
  • 1 400 000 dôchodcov, osôb v domácnosti, práceneschopných, ľudí starajúcich sa o deti a odkázaných
  • 400 000 nezamestnaných
  • 600 000 zamestnancov štátnej a verejnej správy, školstva či zdravotníctva

a len cca. 1,7 milióna ľudí štátny rozpočet napĺňa:

  • 900 tisíc pracovníkov v priemysle, stavebníctve a poľnohospodárstve
  • 800 tisíc pracujúcich v službách

Ľudovo povedané, 1,7 milióna ľudí musí vytvoriť hodnoty pre uživenie seba, ale aj ďalších 3,7 milióna obyvateľov.

Počas jednofarebnej vlády Smeru klesol počet živnostníkov o 10% a nebol nahradený zvýšenou zamestnanosťou. V absolútnych číslach to znamená, že takmer 40-tisíc živnostníkov sa rozhodlo živnosť ukončiť a mnohí z nich končia v sociálnej sieti, čo zvyšuje výdavky štátu.

Logicky chceme mať nižšie dane (resp. chceme, aby sa v budúcnosti neustále nezvyšovali) a aby nám zostalo v peňaženke viacej peňazí z toho, čo zarobíme.

Ak sa rozhodneme, že nebudeme znižovať stavy zamestnancov v školstve, zdravotníctve a štátnej správe, potom jedna z mála možností ako toho dosiahnuť, je zvýšiť počet zamestnaných ľudí v priemysle alebo službách, ktorí budú prispievať do štátneho rozpočtu.

To sa veľmi nedá dotáciami zo štátneho rozpočtu :), ale pomerne ľahko a lacno vytváraním podmienok pre ľudí, ktorí sú ochotní a schopní vytvárať pracovné miesta.

Dnešný priemerný slovenský živnostník je človek, ktorý si chce a vie nájsť prácu sám, a nepotrebuje pri tom štátnu pomoc. Stačí, aby mu nikto nehádzal polená pod nohy. On navyše ručí celým svojím majetkom, nevyklame sa zo svojich záväzkov za 15% ako nejaká “široká” firma.

V každom prípade, ak sa ktokoľvek rozhodne podnikať a vzdá sa práva byť pasívnym nezamestnaným, každý takýto aktívny živnostník vylepší pomer poberateľov a prispievateľov do a z štátneho rozpočtu o dvoch.

Sem, k živnostníkom a slovenským podnikateľom musí budúca vláda nasmerovať prvé zákony.

Profitovať z toho bude každý, kto chce pracovať a pracuje.

A kto pracuje, bude sa mať lepšie. Lepšie ako tí, ktorým sa nechce. Verte mi.

Teraz najčítanejšie

Milan Roman

Začínal som ako živnostník, dlhé roky som podnikal. Dnes som šéfom novovytvorenej sekcie podnikania a zamestnanosti SDKÚ-DS kandidujem na kandidátke SDKU-DS s číslom 2.