Denník N

Ktorá viera je tá pravá?

Obrovská ponuka bohov, spiritualít, guruov, očistných rituálov na svete je na jednej strane veľmi pestrá, ale na strane druhej je to aj desivé, lebo človek nevie, čo je pre neho vlastne správne. V začiatkoch mu pomôžu s výberom rodičia, ale aj tí sa môžu zmýliť. Nakoniec ten výber zostane na človeku samom.

Veda porovnávajúca rôzne náboženstvá sa volá religionistika. Tá veci mapuje, ale na to najsprávnejšie neukazuje prstom. Čo nám môže napomôcť, je naša úcta k pravde. Kto si občas zaklame a potom si trocha povie aj pravdy, tak sa mu to vypomstí aj tak, že si vyberie i podobný typ náboženstva. Kto nenávidí tzv.dogmatikov, ten si chudák akoby zákonite vyberie zúrivú formu ateizmu, ktorý sa kŕčovite drží iba troch bezbožných dogiem.

Je veľa náboženstiev, ktoré majú mnohobožstvo. Sú aj také viery pre inteligentnejších, ktoré vyznávajú Boha jediného, židovstvo, islam a kresťanstvo. Ak si nájdete trocha času a začnete ich porovnávať, jednoznačne židia a mohamedáni latku vieroučnú ani mravoučnú voči kresťanom preskočiť šancu nemajú. Predstava Troch Osôb v jednom Bohu je však aj na géniov náročná úloha na jasné pochopenie.

Ak sa rozhodnete pre kresťanstvo ako to najlepšie z ponuky, tak označiť, že ktorý druh kresťanstva je ten správny, lebo je ich na tisíce, to je pre mnohých ťažšie než štátnice. Každá cirkev totiž má nejaké originálne kvality a v každej by ste po krátkom čase pobytu v nej našli aj choré veci.

Ako pomôcka pri hľadaní by som odporučil hľadať ten typ kresťanstva, ktorý sa snaží o celistvosť. Čiže snaží sa zahrnúť celé dejiny, celého človeka, všetky národy, snaží sa o poznanie všetkých právd a ktorá sa venuje všetkým typom ľudí. Nebude trvať dlho a medzi cirkvami ju nájdete. A mnohých po tom vypátraní prekvapí, že v tej najlepšej zo všetkých spirituálnych spoločností nájde koexistovať aj tie najväčšie farizejstvá, nájde tam aj tie najväčšie škandály, tých najkvalitnejších Judášov. Vedľa najväčších svätcov sú tí najsrandovnejší svätuškári, medzi tými najväčšími solíďákmi tí najkvalitnejší chrapúni, medzi tými najlepšími spevákmi aj tí, čo najfalošnejšie do zboru pri – spievajú . Najzjavnejšia morbídnosť a hneď vedľa o pár centimetrov najkvalitnejšia vitalita.Niekedy ľudia aj vedia, že kde je matka všetkých cirkví, ale podvedome sa jej vyhýbajú. Tie silné paradoxy nevedia v sebe asi spracovať. Alebo iba priznávajú, že latka svätosti v tejto cirkvi  je pre nich privysoko nastavená a nechcú život stráviť iba jej verejným podliezaním…

Teraz najčítanejšie