Denník N

Kultúra na Slovensku? Ako hľadať vodu na Marse – občas nájdeš nejaké stopy a si vo vytržení

Na 11 otázok o umení a tvorbe odpovedá experimentálny umelec Samčo, brat dážďoviek.

Samčo, brat dážďoviek je pseudonym mladého slovenského umelca, ktorý ako jeden z mála vo svojej práci reflektuje témy ako nacionalizmus a Justin Bieber. Tvorca hudby alebo jej nepodobných zvukov, videa, textov, obrázkov a iných foriem bytia, nám odpovedal na pár všetečných otázok, ostatné dopovie 28. 10. na PechaKucha Night Bratislava.

 

Chcel si sa venovať umeniu od detstva?

O existencii umenia ako takého som sa dozvedel až vo veku vyššom, v detstve som sa tomu alebo toho predstieraniu aktívne venoval polovedome, neprogramovo a zo životnej nutnosti. Veľa detí naokolo činilo v nejakej miere taktiež a rozdiel bol vždy iba vo veku, v ktorom z toho odrástli.

Tri veci, ktoré ťa inšpirujú?

Unimobunky, Čierna nad Tisou, ľubovoľný hmyz.

Čo si sa pri svojej práci naučil?

Nic jsem se nenaučil. Vstupuju opakovaně do stejný řeky.

Ako spozná človek dobré umenie?

A dobré umenie si niekedy tiež musí klásť otázku, ako spozná dobrého človeka, pretože práve takých potrebuje ako médium k svojej existencii. Musíte byť na to dvaja a vzájomne sa hľadať, niekedy to vyjde.

Živí ťa tvoja tvorba?

Bohužiaľ sa k tomu niekedy musím uchýliť, ale pokiaľ sa k nemu mám tú možnosť dostať, jedlo všeobecne zvykne byť výživnejšie.

Čím strácaš čas a ako s tým bojuješ?

Strácam čas nečinnosťou. Snažím sa proti tomu bojovať vykonávaním náhodnej bezcieľnej činnosti.

Čo dobré si naposledy čítal?

Naposledy som si prečítal knihu „Almanach Zemplína“ (Okresný výbor KSS v Michalovciach, 1958). Sú tam dôkladne spracované úspechy zemplínskej poľnohospodárskej výroby, fotky kravínov, ukážky z nárečia a popis svadobných rituálov a tak podobne, proste slovenská kultúra v kocke, ktorú všetci dôverne poznáme.

Ako prekonať strach?

Toto keby som ja vedel, predstavte si, kde by som mohol byť.

Keby si mohol spolupracovať s kýmkoľvek, koho si vyberieš?

Kohokoľvek! Našťastie život bol ku mne štedrý, moje želania mi plní, a v dôsledku toho spolupracujem naozaj s kýmkoľvek bez akejkoľvek nutnosti si vyberať.

Čo máš v Bratislave rád?

Palacinku Lacinku. A samozrejme štvorprúdovku drbnutú krížom cez centrum mesta – podobnú myšlienku, akú v Brne stelesnili orlojom na námestí, v Bratislave zhmotnili ďaleko ráznejšie, monumentálnejšie, priamočiarejšie.

Kde v krajinách V4 to podľa teba kultúrne naozaj žije a prečo?

Zatiaľ som strávil málo času kultúrnou expanziou vôbec do takéhoto blízkeho zahraničia, takže vždy to ostalo pri snahe hľadať výskyt kultúrneho života v utajených slovenských dolinách a končinách. Je to niečo ako keď hľadáš vodu na Marse – občas nájdeš nejaké stopy, a si vo vytržení.

 

31. vydanie PechaKucha Night Bratislava sa koná 28. 10. v a4 – priestor súčasnej kultúry. Okrem Samča, brata dážďoviek sa vďaka podpore Vyšehradského fondu môžete tešiť aj na zaujímavých hostí z Česka, Poľska a Maďarska. Novinky o aktuálnom vydaní vám pošleme v PechaKucha Newslettri.

Autorka: Michaela Kučová

Teraz najčítanejšie

PechaKucha Bratislava

Zaujímavých ľudí z oblasti umenia, architektúry, dizajnu a spoločenského diania predstavujeme na pravidelných PechaKucha Night Bratislava aj na tomto blogu.