Denník N

Kúsok Sovietskeho zväzu v Európe

Lenin je prítomný všade.
Lenin je prítomný všade.

Sovietsky zväz na mape nenájdeme už dobrých 25 rokov. Kto si chce dnes pripomenúť časy hlbokého socializmu, nemusí ísť na výlet do Severnej Kórey. Aj v Európe sa ponúka alternatíva so sochami Lenina a pamätníkmi tankov na námestiach – Podnestersko, odštiepenecká provincia Moldavska.

Moldavsko samo o sebe je krajinou, ktorého občania nie sú úplne presvedčení o tom, či má existovať. Poloumelý produkt Molotovovho-Ribentroppovho paktu je ideologicky rozpoltený a demonštrácie za zjednotenie s Rumunskom sú časté. Samotná krajina je pritom pekná, čistá, známa dobrým vínom, a turistami je až neoprávnene zaznávaná.

Na hranici s Ukrajinou sa nachádza región Podnestersko. Nezávislosť vyhlásilo už v roku 1990, skôr ako Moldavsko, a odvtedy v ňom akoby zastal čas. Ako samostatný štát ho neuznáva ani Rusko… iba tri ďalšie regióny, ktoré uznáva iba Rusko – Náhorný Karabach, Abcházsko a Južné Osetsko.

Do „hlavného mesta“, Tiraspoľa, sa dá najjednoduchšie dostať maršrutkou (malým mikrobusom) z Kišineva. Internet nás upozorňuje, že na hranici môže byť problém a hliadka si rada vypýta bakšiš, ale nič také sa nedeje. Podnesterská policajtka so sýto červenými lícami na nás iba zazrie. Po obligátnej otázke „Kuda vy?“ nám do pasu vkladá malú kartičku a môžeme ísť. Ak by sme chceli v regióne zostať dlhšie ako desať hodín, museli by sme sa s touto kartou registrovať na polícii, keďže však plánujeme iba 4- až 5-hodinový výlet, akákoľvek starosť odpadá.

Prihraničné mesto Bender nás privíta železničným mostom vo farbe ruskej vlajky a kruhovým objazdom stráženým armádou. Pod vojenským stanom je zamaskovaný tank. Všade sú trolejbusy. Úprimne povedané, vyzerajú o dve kategórie modernejšie ako tie, čo premávajú v Bratislave. Veľké nápisy na nich „Do budúcnosti spolu s Ruskom“ krásne vystihujú atmosféru miesta. Červená hviezda či ruské kolo nemôžu chýbať a ani monštruózne sivé paneláky nás nenechajú na pochybách, kam sme prišli.

Do budúcnosti spolu s Ruskom. Heslo všetkých trolejbusov.
Do budúcnosti spolu s Ruskom. Heslo všetkých trolejbusov.

Tiraspoľ leží asi 10 kilometrov od hranice. Hlavný bulvár, ulica 25. októbra, je pomerne pokojnou zmeskou panelákov, architektúry socialistického realizmu a propagandistických plagátov. Ulice Lenina, Gagarina, Karla Marxa či Sverdlova sú opodiaľ. V prvej zmenárni zameníme 10 eur za miestne podnesterské ruble a cítime sa bohatí.

Hlavné atrakcie mesta sa nachádzajú na opačných koncoch bulváru. Spoločné majú jedno – obe sú vládne budovy a pred obomi stoja sochy Lenina. Najznámejšou je budova radnice s veľkým nápisom „Dom sovietov“. Je sídlom viacerých inštitúcií samosprávy a určite najkrajšou stavbou v meste. Opodiaľ sa skvie stena s portrétmi čestných občanov Tiraspoľa, najstaršia univerzita v celom Moldavsku, ako aj miestne divadlo.

Dom sovietov
Dom sovietov
Čestní občania Tiraspoľa a reklama na módu.
Čestní občania Tiraspoľa a reklama na módu.

Na druhej strane bulváru je ešte majestátnejšia budova podnesterského parlamentu s ešte mohutnejšou sochou Lenina. Predsa len, červený Lenin s vejúcim mramorovým plášťom sa nevidí len tak hocikde! Oproti stojí pamätník padlým hrdinom troch vojen (druhej svetovej, afgánskej a podnestersko-moldavskej) s večným ohňom a sovietskym tankom T-34 na piedestáli. Celkom vtipné je, že v závislosti od toho, z ktorej strany sa pozeráte, tank mieri buď na pravoslávnu kaplnku alebo na Lenina… Žeby si domáci nevedeli vybrať?

Lenin stráži budovu vlády...
Lenin stráži budovu vlády…
...a o pár desiatok metrov vedľa ho má na muške sovietsky tank.
…a o pár desiatok metrov vedľa ho má na muške sovietsky tank.
Aj cirkev sa musí mať na pozore!
Aj cirkev sa musí mať na pozore!

Priamo v strede mesta pri Dnestri je malý parčík s „bábuškami“ predávajúcimi socialistické magnetky. Za šesťprúdovou cestou, po ktorej prejde menej áut ako po hlavnej ulici Terchovej v 70. rokoch, sa týči socha generála Suvorova na koni. Alexander Vasilievič Suvorov, ktorý vo svojim živote vyhral všetkých 60 bitiek a je známy aj z protinapoleonských vojen v Habsburskej monarchii, založil v roku 1792 Tiraspoľ.

Nad mestom bdie generál Suvorov.
Nad mestom bdie generál Suvorov.

Našimi osobnými favoritmi sa stali plagáty v uliciach. U nás sme zvyknutí všade naraziť na reklamy od výmyslu sveta. Ale fotografia malého dievčatka, ako dáva vyslúžilému vojakovi kvety s nápisom „Vďaka za mier“, prípadne plagátik vojačky hladkajúcej hlavicu strely , to je trošku iná káva.

Vyhrali sme!
Vyhrali sme!

Pred odchodom zostáva jediné – nakúpiť miestny najvýznamnejší exportný artikel, koňak Kvint (ešte významnejším exportným artiklom sú zbrane, ale o tom sa tu priveľmi nehovorí), a pobrať sa naspäť do Moldavska. To sme síce nikdy neopustili, ale napriek tomu musíme prejsť hranicou. Lístok na maršrutku cestou späť stojí dvojnásobok ako cestou tam, ale ani sa priveľmi nečudujeme. Ako to bolo s tou základnou poučkou o ponuke, dopyte a cene?

Tak či onak, Podnestersko je jedinečnou časťou Európy, zo Slovenska je to tam relatívne na skok, tak prečo si nespraviť víkendový výlet za moldavským vínom a reminiscenciami socializmu?

Teraz najčítanejšie

Martin Grančay

Vysokoškolský pedagóg, výskumník, projektový manažér, cestovateľ, sprievodca cestovného ruchu, obdivovateľ leteckej dopravy. Odborne sa venujem teóriám medzinárodného obchodu, gravitačným modelom a ekonomike medzinárodnej civilnej leteckej dopravy. Mám rád Slovensko a ako sprievodca ho predstavujem zahraničným turistom, aby sa sem chceli vrátiť a aby o nás šírili dobré meno. Milujem cestovanie, najlepšie všade tam, kde môžem spoznať nové kultúry. Čím dlhší a komplikovanejší let, tým lepšie. :-)