Denník N

Kyberpunk: Schismatrix

Sterling a hranice ľudských možností.

Schismatrix je slovo, ktoré opisuje rozdelený svet, v ktorom sa odohráva majstrovský román Brucea Sterlinga z roku 1985.

Schismatrix je kniha akoby z inej planéty. Vizionársky, veľkovýpravný, veľmi čudný príbeh. Ambiciózny počin. Nič, čo ste doteraz videli. Príbeh o evolúcii človeka budúcnosti. Ľudia vzdorujúci entropickým prírodným silám času. Román hrotiaci našu predstavivosť do krajnosti. Ohýbajúci medze chápania pri našej snahe pochopiť, o čom vlastne táto kniha je? Bruce Sterling sa odhodlal napísať román, z ktorého sa pokúsil odstrániť „všetko, vďaka čomu sa cítime spokojne a ako doma. Táto kniha pojednáva o nesmierne cudzích ľuďoch, ktorí nikdy nežili na Zemi. Nemajú nebo. Nemajú moria. Ich telá samotné sú nestále, prerábané, ohrozené. Ich habitaty sú malé, krehké a závislé. Žijú pochmúrne, nepredvídateľné životy, pretože sa nachádzajú uprostred studenej vojny. A napriek tomu, sa nevzdávajú a žijú. Prežijú všetko, čo im druhí nanútia. Prežijú dokonca svoju ľudskosť.“ (Bruce Sterling, Belehrad 2006, Predslov k 1. českému vydaniu)

V tomto príbehu je Zem naozaj nepodstatná. Nad Zemou je vyhlásený Interdikt, ktorý zakazuje pozemšťanom cestu von a ľuďom slnečnej sústavy cestu na Zem. Ide o udržanie stability. Rovnováhy. A hlavne to je dôsledok veľkej katastrofy. Ako ľudia postupne opúšťali Zem a dobývali okolitý vesmír, začínali žiť v kozmických habitoch a vesmírnych staniciach, v primitívnych marsovských kolóniach, a keď sa vracali na Zem, priniesli skazu vo forme cudzích baktérií, vírov a mikroorganizmov, ktoré rozvrátili zemský ekosystém. Pohroma starozákonných rozmerov. Aby sa na Zemi zachránilo, čo sa dalo, vyhlásil sa karanténny stav. Na Zemi zostali tí, ktorí preklínali vesmír a tých šialencov, ktorí sa rozhodli tam žiť. Ľudská civilizácia, ktorá sa presunula do vesmíru sa zasa na Zem pozerala ako na krajinu barbarov a primitívov, ale vždy ich pichne do srdca vlastná vina, neodpustiteľný hriech, že boli zodpovední za Pohromu, ktorá postihla kolísku ľudstva a vrátila ju naspäť do „priemyselného“ stredoveku.

 

Svet schismatrixu je svetom vesmírnych habitatov – veľkých kozmických základní s vlastnými biotopmi. Svetom upadajúcich habitatov krúžiacich okolo Luny, ktoré tvoria tzv. Zreťazené svety, prvé ľudské mimozemské kolónie. Prvé vesmírne národné štáty, ktoré pretrhali so Zemou všetky styky. Medzi týmito Zreťazenými svetmi vládol kedysi čulý obchodný ruch. Avšak všetko zmenil postup do vzdialenejšieho vesmíru, budovanie základní v páse asteroidov a v oblasti Saturnových mesiacov a ešte vzdialenejších vysunutých pracovísk. Dravý kapitalizmus bujne v celej Slnečnej sústave. Obchodné centrá nemilosrdne bojujúce o nové príležitosti. Zreťazené svety sú vývojom zatlačené do pozadia. A z lunárnej oblasti sa stáva zapadákov. Ľudský druh by sa veselo exponenciálne rozširoval po celej Slnečnej sústave, avšak všetko trochu brzdí studená vojna.

Niektoré veci sa zrejme nikdy nemenia a konflikty sa zdajú byť jednou takou vecou. O nadvládu a rozhodujúci vplyv v Slnečnej sústave bojujú dva znepriatelené tábory. Tvárni a Mechanisti. Už dávno sa ľudia nerodia tradičným spôsobom. Už dávno ľudia tradičným spôsobom nezomierajú. Žijú tak dlho, že čas nielenže všetko vyrieši, čas vlastne nehrá žiadnu rolu.

Tvárni sú zástancovia genetického inžinierstva a humanizmu. Šľachtenia ľudí za cieľom neustáleho predlžovania života a zdokonaľovania rýdzeho človeka z mäsa a kostí a s geniálnou mysľou. Protipólom sú Mechanisti, kyberneticky zdokonalení ľudia, zástancovia zlúčenia moderných technológii a ľudského tela. Kontrola biologických funkcii ako kontrola stroja. Bionika. Protetika. A keď sa celé telo rozpadne, tak nahranie ľudského vedomia do iskriaceho sveta virtuálnej reality hyperinformačnej siete. Len technikou limitovaná „nesmrteľnosť“. Čiže geneticky šľachtení ľudia proti technologicky vylepšovaným ľuďom. Konflikt šialený ako všetky konflikty. Vojna nezmyselná ako všetky vojny. Ľudské spory, ľudská nevraživosť a utkvelá predstava o vlastnej neomylnosti, to všetko exportované do kozmu.

Je to však limitovaný konflikt. Obmedzená vojna. Zástupné bitky. Diverzné činnosti, spravodajské hry, sabotážne akcie, propagandistické okrikovanie sa a samozrejme tvrdá obchodná vojna. Síce sa tieto dva tábory z duše nemajú radi, ale nikto si nedovolí otvorenú vojnu so zbraňami hromadného ničenia. Používanie jadrových zbraní, laserových diel a ešte ničivejších zbraní schopných ničiť celé svety, sú tabu. To kvôli Pohrome, ktorá postihla Zem. Síce sa môžeme navzájom z duše nenávidieť, ale nemôžeme sa vzájomne zničiť. Jeden svet sme už rozvrátili. Náš rodný svet. Zem. Ekologická a spoločenská katastrofa Terry je tieňom dávneho hriechu, ktorý straší každého človeka. Jedno, či je Tvárni alebo Mechanista. Dôležitejšie ako ideologické rozdiely je zachovanie ľudského druhu. Tvárni a Mechanisti majú len vyhrotene odlišné pohľady na to, ako má vyzerať vlastná evolúcia (self-evolution) človeka. Ale v podstate im ide len o moc a vplyv.

Hlavným duchom celého tohto diela je transhumanizmus. Teda myšlienkový koncept, že evolúcia ľuďmi nekončí, a že v momente, kedy človek na základe svojej rozvinutej mysle, dokáže sám seba zdokonaľovať a transformovať, mal by to robiť. Urýchliť evolúciu, ktorá mu dala na to nástroj – samostatne mysliaci mozog.

9789179024420-jpgpre-blog

 

Táto kniha je nielen základným dielom nového subžánru sci-fi z 80. rokov – kyberpunku a dokonca aj space opery!; ale ovplyvnila aj celý neskorší vývoj vedeckej fantastiky. Súčasné diela napr. často kladú dôraz na riziká spojené s kozmickými cestami vo forme baktérii, vírusov a mikroorganizmov, ktoré vznikajú, či mutujú v uzavretých systémoch ako sú práve viacgeneračné kozmické lode, či umelé habitaty. A umelé habitaty sú kľúčové napr. pri budovaní stálych lunárnych základní, či ľudského sna o kolonizácii Marsu.

Ale nejde len o science fiction. Žijeme v dobe, kedy sa zdokonaľujú techniky vytvárania umelých orgánov v laboratóriách. O pár rokov už nikto nebude čakať na transplantáciu orgánov. A orgány nebudú telami pacientov odmietané, pretože budú vypestované z ich vlastných buniek.

Žijeme v dobe, kedy už existujú napr. bionické oči, ktoré dokážu navrátiť zrak určitej skupine ľudí, ktorí nevideli. Slepí dokážu vidieť. Hluchí počuť. Ľudia sa preberajú z kómy. Už so súčasnými technológiami sa dá robiť génové inžinierstvo. Ktorá matka by chcela, aby sa jej dieťa narodilo choré? V blízkej budúcnosti sa dokážu odstrániť genetické choroby a predispozície na ne. Umelá inteligencia spraví revolúciu vo farmaceutike a medicíne. Budeme mať lieky možno na všetky choroby. Pozrime sa na svet protetiky. Videli ste športové výkony paraolympionikov? Už existujú dokonca umelé končatiny, ktoré nielenže plnohodnotne dokážu nahradiť ľudskú ruku, ale máte v tej protéze aj cit.

Súčasný akcelerujúci rozvoj v priemyselných materiáloch umožní vývoj materiálov, ktorými sa bude dať postaviť to, čo sa so súčasnými materiálmi dá len ťažko. Rozvoj superkonduktívnych materiálov umožňuje stavbu lepších magnetov, ktoré sa budú dať využiť pri stavbe fúznych reaktorov. Jadrová fúzia prinesie takmer nevyčerpateľný zdroj energie a navždy zmení náš pohľad na energetiku. A tie reaktory sa už stavajú.

V roku 2017 sa zrazu Sterlingovo „tsunami imaginácie“ – odvážna, smelá a komplexná vízia zdá byť oveľa menej sci-fi než pred tridsiatimi rokmi. Áno, kozmické cesty, kolonizácia slnečnej sústavy sú stále len zahmleným nejasným snom. Ale kto by ešte pred pár rokmi považoval za možné, že si dvaja boháči zaplatia spiatočnú cestu okolo Mesiaca? V roku 2018 uvidíme ako to dopadne. Ale veci ako géninžinierstvo, protetika 2.0, snaha o predlžovanie ľudského života, priemyselná automatizácia a revolučné materiály a technológie sú viac než aktuálne. Je to budúcnosť, na ktorej sa už teraz pilne pracuje. A to dáva celej knihe ešte zvláštnejší nádych. A táto kniha je aj bez toho veľmi zvláštna.

Samozrejme, že Schismatrix je len jedna z mnohých sci-fi kníh. Ale jedna z mnohých skutočne kvalitných kníh. A svojou ohromujúcou netypickosťou a radikálnym novátorstvom prekračuje hranice žánru a posúva literatúru ako takú na úplne iný level. A to zaraďuje Brucea Sterlinga medzi skutočných veľmajstrov žánru a inovatívnych spisovateľov, ktorí staré pravidlá a konvencie hádžu cez palubu. Ako praví pankáči.

Veľká vďaka patrí vydavateľstvu Laser-books, ktoré tento román prvý raz vydalo v češtine v roku 2006 spolu so špeciálnym autorovým predslovom k českému prekladu. A tým priblížilo jeden zo základných kameňov sci-fi a modernej literatúry českým a slovenským čitateľom.

Stojí za povšimnutie:

  • Zrcadlovky – Kyberpunková antologie (čes. 2009, Mirroshades: The Cyberpunk Anthology, 1986 – základné dielo kyberpunku, antológia kyberpunkových poviedok, v ktorej nechýba ani William Gibson)
  • The Difference Engine (1990, čes. Mašina zázraků, 1999) – základné dielo steampunku od Gibsona a Sterlinga

 

 

 

Teraz najčítanejšie