Denník N

Kým zvoláte „Ukrižuj!“ musíte ponúknuť pomocnú ruku

Oni sami sa tak rozhodnú či tu s nami naozaj chcú žiť. Či naozaj chcú žiť ako Európania. Oni sami začnú rozhodovať o svojom osude. Pod našou kontrolou.

Zločinec ako zločinec… Alebo myslíte, že nie? Aj ten čo si vymýšľa rozprávky aj ten čo kradne po meste. Nemienim hodnotiť obsah textov, ktoré brýzgajú na neprispôsobivosť imigrantov. Na zhodnotenie sú len a len miestne úrady, polícia a súdy. Na zhodnotenie sú len individuálne prípady konkrétnych jednotlivcov.

To je ten dôvod, prečo vo svojom trojbodovom programe hovorím, že treba oddeliť tých, čo len prečkajú, kým bude u nich bezpečno od tých, čo naozaj prejavia jasný záujem o život v Európe. A tým hovorím, že treba oddeliť tých, čo sa chcú zapojiť do práce v tábore, na svojom okolí, na práci v mestečku, kde sú ubytovaný, hovorím presne o tej pomocnej ruke, ktorú musíme podať.

Oni sami sa tak rozhodnú či tu s nami naozaj chcú žiť. Či naozaj chcú žiť ako Európania. Oni sami začnú rozhodovať o svojom osude. Pod našou kontrolou.

Nechcete? OSN-davka-jedla a stanový prístrešok, ako by ste boli kdekoľvek na tejto planéte.

Chcete? To je super, aj my budeme mať z vašej práce úžitok.

Je dôležité, aby nikto nemal žiadne výčitky svedomia a rovnako je dôležité, aby sme mali z imigrácie obojstranný úžitok. Oni z lepšieho života a my domorodci zo zveľadenia našej Európy.

Ale robíme vôbec niečo?!?

Bol im niekto vysvetliť ako sa žije v Európe? Aké sú zákony? Ach jo, mám to citovať zo svojich predchádzajúcich článkov? Všetko to tam je čo treba spraviť.

Tak priatelia, keď zas budete hovoriť, že vám kde-kto berie prácu, poobzerajte či to, čo robia imigranti naozaj chcete robiť. Či na to naozaj máte vôbec kvalifikáciu. Áno, je jednoduché povedať, že máme 10-15% nezamestnanosť. Ale naozaj máme voľné pracovné miesta? Naozaj je to tak, že ste utekali za zamestnávateľom a pred dverami vás predbehol imigrant? 

Naša nezamestnanosť nie je spôsobená tým, že sme premnožení. Dnešná nezamestnanosť, 10-15 rokov po reštrukturalizácii socialistického hospodárstva, je spôsobená tým, že sa nové pracovné miesta netvoria jednoducho. Je to tým, že aktuálny priemysel a služby robia taký obrat, že nie sú potrební/uživiteľní noví zamestnanci.

Mimochodom, ja vám to neverím už 25 rokov. Toľko mi „skúsenejší“ v mojej profesii hovoria, že už už za 2 roky bude na trhu práce dostatok farmaceutov. A stále je nás málo.

Takže vám hovorím, ako som odpovedal jednej cigánke, keď ma v roku 2001 (živo si to pamätám) za tárou v Prahe ohodnotila: „Ta Slovač je snáď všude a bere mi práci.“ Ja jej na to: „Dajte tie dve deti, čo sa vás držia, študovať farmáciu a ja pôjdem domov.“

Preto vo svojom trojbodovom zozname úloh pre nás pri riešení imigrantskej výzvy je zásadným bod „ich deti do školy a okamžite a hneď“.  Potom, keď ich deti vylezú zo škôl, po tom, keď oni vylezú z rekvalifikačných kurzov, potom o 2-5 rokov vám budú naozaj títo dnešní imigranti brať prácu. Nie dnes ani zajtra. No budú mať už v krvi európsku kultúru. Tak ako deti Vietnamcov.

Máte zásadnú výhodu – viete jazyk, ste tu doma, viete, že príde konkurencia o 2-5 rokov. Máte šancu sa na to pripraviť.

A príde vôbec tá konkurencia?

Myslíte, že ich bude tak veľa, čo prejdú tvrdým sitom požiadavky, aby už zajtra začali upratovať okolo seba? Aby ich nikto neprichytil pri krádeži? Aby dodržiavali dnešné pravidlá azylovej procedúry?

To je dôvod, prečo vo svojom trojbodovom zozname úloh pre nás mám, že musíme my EU robiť svetovú politiku. Aby bolo čo najskôr tam u nich bezpečno. Aby sme mohli tú „len čakajúcu väčšinu“ poslať domov čo najskôr. Aby tam u nich doma vyrastali nové firmy do ktorých potom budeme my môcť chodiť na stáže, na trvalé manažérske pozície, aby sme im ich pomohli založiť.

Veď ani Rusko, po tom ako sme naň uvalili embargo, nie je schopné manažovať a vyrábať autá tak efektívne ako my v EU. Afrika a blízky východ by mohol byť skutočne veľký trh. Aj pre naše pracovné sily. Len tam po sebe nesmú strieľať.

Tri jednoduché úlohy stoja pred nami

Tak znovu:

  1. Postaviť veľké, ale naozaj veľké utečenecké tábory pod vlajkou EU a zabezpečiť každému tri OSN-dávky-jedla denne. Pod novinárskou kontrolou.
  2. Administratívna analýza
    1. deti do škôl a to bleskom a bez pardónu – absolútna priorita
    2. tí čo chcú pracovať nech ponúknu, čo vedia a nech sa podieľajú na zveľaďovaní táborov a ich okolia – adepti na integráciu, vzdelaných okamžite nostifikovať
    3. tí čo len chcú prečkať, kým sa budú môcť vrátiť domov nech prečkajú – balíček  učiteľov demokracie a ekonomickej prosperity na cestu domov
  3. Riešiť situáciu u nich doma, aby sme sa ich mohli rýchlo zbaviť.

Alternatívou je len to, že sa budeme nacisticky pozerať na opačnú stranu ulice a dúfať, že sa tie tisíce utečencov sami od seba vyparia. Tak ako sme dúfali v 1938. A to sa skutočne vyparili.

Áno, som dostatočne tvrdohlavý, aby som vám to každý deň pripomínal. Desiatky tisíc ľudí sú dnes bezprízorne na ceste Srbskom.


Teraz najčítanejšie

Martin Pilnik

Lekárnik - optimista.
Liberál, pravičiar, člen SaS, člen zdravotníckeho tímu SaS. www.politik.pilnik.sk
Kandiduje do NRSR ako číslo 64 na kandidátke SaS. [Autorom fotografii, ak nie je uvedené inak, je ©Martin Pilnik]