Denník N

Ľady sa pohli! Kontrolóri už nebudú hneď udeľovať pokuty

Trvalo to aj s plánovanou účinnosťou skoro dva roky, ale považujem to tak trochu aj za svoje osobné víťazstvo.

Pred viac ako rokom som publikovala blog o praktikách kontrolórov, ktorí majú v rámci zákona o elektronických registračných pokladniciach pomerne veľký priestor na subjektívny názor ohľadom označenia tovaru alebo služby na pokladničnom doklade, ktorý samozrejme najčastejšie vedie k pokute.

Trvalo celý rok, kým sa mi dostala do rúk pozvánka od Ministerstva financií SR na konzultácie k tomuto zákonu, pretože ministerstvo sa rozhodlo celý zákon o elektronických registračných pokladniciach novelizovať. Môj jediný bod k prejednaniu bol práve sporný paragraf tohto zákona, ktorý hovorí o označení tovaru alebo služby:

Zákon č. 289/2008 Z.z. vo svojom § 8, odsek 3 hovorí: „Označenie tovaru alebo označenie služby musí byť vyjadrené tak, aby bolo možné predávaný tovar alebo poskytovanú službu jednoznačne určiť alebo pomenovať a odlíšiť od iného tovaru alebo inej služby, pričom sa môže uvádzať aj skrátený názov tovaru alebo služby.“

Argumentácia zo strany ministerstva znela, že nie je možné upraviť daný paragraf tak, aby bližšie špecifikoval, ako má byť tovar alebo služba označená, aby bola dostatočne jednoznačne odlíšiteľná aj v očiach kontrolórov. Tak som sa nevzdávala a trvala tým pádom na zrušení pokuty za porušenie tohto paragrafu, keďže ani zákon samotný ho nevie bližšie upraviť.

A tak sa zrodil kompromis, ktorý nie je konečným riešením, aké by som si predstavovala, ale verím, že aspoň sčasti pomôže hlavne malým a stredným podnikateľom, ktorí vo svojich prevádzkach registračné pokladnice používajú. Návrh zákona bol minulý týždeň schválený vládou a putuje do parlamentu, kde bude na programe už v rámci septembrovej schôdze, keďže zmeny by mali začať platiť od budúceho roku.

V rámci tohto návrhu, pokiaľ kontrolór zistí v rámci kontroly nedostatočné označenie tovaru alebo služby na pokladničnom doklade, v prvom prípade takéhoto zistenia bude tento nedostatok riešiť dohovorom a upozornením namiesto pokuty. Až v prípade ďalšieho, následného zistenia rovnakej chyby dá návrh na udelenie pokuty. Výška pokuty ale bola tiež upravená, a to smerom nadol. Kým podľa doteraz platného zákona vám môže dať kontrolór pokutu 100 – 3300 eur, podľa nového návrhu to bude už len 20 – 100 eur.

Trvalo to aj s plánovanou účinnosťou skoro dva roky, ale považujem to tak trochu aj za svoje osobné víťazstvo a zároveň vodítko pre ostatné nezmyselné pokuty a zákony v zmysle, že ak sa chce, vie sa urobiť zákon, v rámci ktorého vás najprv upozornia a až potom pokutujú. To je ďalšia výzva!

Teraz najčítanejšie

Jaroslava Lukačovičová

Poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska, prezidentka účtovnej asociácie a expertka na dane, odvody a podnikateľské prostredie.