Denník N

Láska ako životný princíp

Každý človek si skôr či neskôr položí otázku: aký zmysel má jeho život. Je to otázka veľmi dôležitá. Mnohí ľudia sa boja tejto otázky, pretože tušia, že hľadanie odpovede by zmenilo ich život. Možno ho nechcú meniť a možno sa boja zmeny…

Obava a strach pred tým „novým“ je niečím prirodzením. Píše o tom vo svojich knihách aj Carl Gustav Jung. Ale tento strach nie je opodstatnený. Poznanie seba, nášho života a zmyslu nášho života nás vedie k plnšiemu životu. Aký je teda jeho zmysel?

Životný princíp

Každý človek má celý systém potrieb, cieľov a hodnôt. No nad tým všetkým je princíp, ktorý usmerňuje celý náš život. Tento princíp je zodpovedný za to, že náš život sa nesie v určitom „duchu“. Dáva životu určitú podobu a črtu. A pomáha nám rozhodovať sa. Ak vieme, čo je našim životným princípom, potom tento princíp sa prenáša aj do našich hodnôt a do spôsobu ako robíme rozhodnutia a žijeme. Zomrieme tak, ako sme žili. Tak aký je náš životný princíp? Ľudia často hovoria: práca, peniaze, uznanie, sláva, úspech, zábava, vzťahy, bohatstvo, spoločenský status, titul… Aký je ten Váš?

Princíp, ale aký?

V životoch ľudí najčastejšie rezonujú tri životné princípy: telesné uspokojenie, moc a istá nezodpovednosť – neschopnosť prevziať zodpovednosť za svoj život. Tieto tri princípy rezonujú aj v dielach troch významných psychológov a psychiatrov. Sigmund Freud píše, že v každom človeku sa odohráva zápas medzi žiadostivosťou a morálkou a základnou hnacou silou tu je slasť. A potlačená sexualita vedie k neurózam. Alfred Adler v porovnaní s Freudom vnímal sexualitu len ako kulisu zápasu o moc. A túžba po moci je pre neho odpoveďou na komplex menejcennosti. Základnou hnacou silou je pre neho túžba ovládnuť. Barrhus Skinner zas prišiel s teóriou, že život človeka je determinovaný. Človek je len v pozícií herca, ktorý má zahrať svoju rolu, podľa vopred daného scenára. Každý z týchto autorov má v niečom pravdu. Naozaj túžime po moci, aj po slasti, často zápasíme s komplexom menejcennosti a s rôznymi fóbiami  (dôsledok potláčania) a mnohé veci sú dané (odkiaľ pochádzame, rodina, minulosť…). Napriek tomu každý človek má možnosť voľby. Deň sa skladá z množstva malých a aj veľkých rozhodnutí. Nie je to len áno, alebo nie. Rozhodnutia ovplyvňujú náš život a budúcnosť. Preto je smutné, že ľudia podliehajú beznádeji. A stratili nádej na zmenu… Človek je slobodný, dokonca napriek túžbe mať niečo vo svojej moci a túžbe po druhom. A sloboda, to je cesta k objaveniu seba a k realizáciu. Je znakom zrelosti nájsť si čas pre seba, doslova prežiť sám so sebou a čeliť vnútorným myšlienkam a pocitom (ktoré sa hlásia k životu).

Na čom reálne záleží?

Tak moc, slasť, determinácia… peniaze, práca, kariéra, status… tak čo ovplyvňuje náš život? A na čom reálne záleží? Veľa ľudí pri pohľade na svoj život… a je jedno čo dosiahli v práci, koľko majú na konte a či žili bohémskym životom… prežíva prázdnotu… Naozaj je toto všetko? A upadajú do frustrácie, seba ľútosti a depresie. Cítia sa podvedení, pretože sa naozaj snažili, stálo ich to veľa síl a teraz… Istý muž v strednom veku dostal cenu za celoživotný prínos v oblasti, v ktorej pôsobil a v ktorej bol naozaj dobrý. Poďakoval sa za ocenenie a povedal, „teraz mi ostáva prísť na to, čo so zvyškom života…“ Desiatky rokov práce, cieľ splnený a čo teraz… ?

Čo je skutočným cieľom?

Ak vsadíte na zlý životný princíp, potom ani obrovské nasadenie a usilovnosť nebudú korunované pocitom úspechu a spokojnosti. Mnohé z vyššie uvedených princípov stoja na egoizme, alebo ak chcete presadzovaní seba na úkor všetkých a všetkého. A všetko ostatné sa tým pádom stalo prekážkou na ceste k dosiahnutiu cieľa… Hodnotu princípu dáva cieľ, ku ktorému vedie.

Cieľom je spokojnosť

Ak chceme vyskúšať a zažiť všetko čo je v ponuke, je to akoby sme sa pokúšali zmiešať olej a vodu. Jednoducho sa nespoja. Kult zážitku vedie k rozpadu osobnosti. Ak chce človek žiť naplnený život, musí svoj život vnímať ako niečo usporiadané a zmysluplné – niečo čo stojí na hodnotách a rebríčku hodnôt… Okrem toho dosiahnuť zrelosť a stať sa osobnosťou, znamená vedieť sa obetovať a vybrať si.

Láska ako životný princíp

Muž ktorý si vybral konkrétnu ženu za manželku týmto krokom vylúčil všetky ostatné ženy (ako potenciálne manželky). Ak nedáte niekomu slovo a nesľúbite vernosť, nevznikne skutočná dôvera a autentický vzťah v ktorom dvaja ľudia môžu rásť. Milovať znamená uzavrieť stávku na celý život. Vytrvať. Práve tu mnohí zlyhávajú. Majú na dosah veľké veci a odchádzajú. Kult zážitku nám predstavuje človeka, ktorý túži mať všetko. Aby nakoniec ostal stáť s prázdnymi rukami. S pocitom prázdnoty.

Ako isto tušíte, tým najlepším životným princípom je láska. Láska nepozná otázku osobného prospechu, tým človeka vytrháva z egoizmu a upriamuje jeho pozornosť na to, čo je trvácne a tým dáva jeho životu zmysel.

Dať životu určitý rád

Tento obrat človeka k človeku a život založený na láske, je jedným z cenných úlomkov personalizmu. Človek sa stane osobnosťou len vtedy, keď je niekým milovaný a prijímaný. To predpokladá existenciu vzťahu, ktorý je založený na vzájomnej láske a prijatí. Viktor Frankl hovorí, že pravú sebaúctu a sebavedomie človek môže nájsť iba v spätnej väzbe od tých, ktorých miluje. Sebaodovzdanie a obeta sú spojené s trvalým uspokojením – že sme so svojím životom naložili dobre. Láska nie je behom na krátke trate. Nesľubuje okamžitú odmenu, iba konečné naplnenie. Láska znamená veriť niekomu a prežívať spolu aj to zlé. Prechádzať cez to a prekonať to spolu.

.

Ak sme sa na začiatku pýtali, aký životný princíp rezonuje v našom živote, teraz v kontexte lásky zaznieva otázka, aké miesto v našom živote zohráva ten druhý. Či jeho túžby a potreby sú pre nás rovnako dôležité, ako tie naše. Ak je tomu naozaj tak, potom do nášho života vstúpila láska…

-th-

John Powell. Bol profesorom psychológie a spirituality na univerzite v Chicagu. Napísal množstvo kníh, ktoré sa stali bestsellermi. Jedna z nich – Bezvýhradná láska, sa stala podkladom tohto článku.

Zdroj fotografie:

www.wifeandphrases.com

Teraz najčítanejšie

Tomáš Hupka

Vzťahom som sa začal venovať pred 10 rokmi, cez blogy na stránke .týždňa.

Potom nasledovalo obdobie, kedy som pripravoval stretnutia pre ľudí, ktorí sa chceli pripraviť na vzťah. Sám som spolu s pani manželkou absolvoval kurz Manželské večery, ktorý vytvorili Nicky a Sila Lee.

O vzťahoch som znovu začal písať cez blogy na stránke denníka N. Pridal som aj témy z oblasti životného štýlu, keďže je dôležité ako človek žije a to sa prenáša aj do jeho vzťahu.

Venujem sa témam, ktoré ma zaujímajú, ale aj témam ktorými žijú iní ľudia...

Aktuálne "zastrešujem" projekt www.knihypredusu.sk - eshop so starostlivo vybranými knižnými titulmi...

Prajem Vám príjemné čítanie! Tom