Denník N

Veda je krutá: V láske romantiku nehľadajte

TASR/AP
TASR/AP

Pohľad biológie na lásku príliš romantický nie je. To ale neznamená, že by sa o nej nedalo písať fundovane a zároveň zábavne. V texte sa napríklad dozviete, či by si monacké knieža jeho žena všimla, ak by bol iba traktoristom z nejakého zapadákova.

Je tu Valentín, sviatok zaľúbených. Pre mnohých je to ideálna príležitosť, ako dať druhému človeku najavo, že na ňom záleží a že chcete, aby ste boli viac ako iba „kamaráti“.

Lenže čo to tá romantická láska, po ktorej všetci tak prahneme, vlastne je? A ako vyjadriť pocity, ktoré sa nás zmocňujú pri pohľade na milovanú osobu?

V tomto zvláštnom období v roku sa z mnohých z nás stávajú „potulní básnici“. A tak – často podľa vzoru majstrov – veršujeme, že láska je „to jediné, čo potrebujeme“ (Beatles) alebo že je „dobrotivá, raduje sa z pravdy a nikdy nezanikne“ (1. list Korinťanom).

No ako to už býva, vedci majú na (romantickú) lásku, dvorenie a veci s tým súvisiace celkom iný názor. Taký neromantický. V mnohých ohľadoch nie je láska nič iné ako prezlečený pohlavný pud.

[poll id=“42″]

Odlišné stratégie mužov a žien

Stratégie, ktoré používajú muži a ženy na to, aby sa dostali k svojmu milovanému partnerovi, sú celkom iné a vyplývajú z ich odlišnej konštitúcie.

Zatiaľ čo žena vyprodukuje za celý svoj život iba niekoľko stoviek vajíčok (samičie pohlavné bunky), z ktorých sa zhruba 20 môže premeniť na zdravých potomkov, zásoba spermií (samčie pohlavné bunky) je u mužov prakticky neobmedzená. V jednom ejakuláte sa môže nachádzať až 100 miliónov spermií.

Navyše, ženy investujú do produkcie svojho vajíčka, ktoré je 85-tisíckrát väčšie ako spermia, oveľa viac energie ako muži. Ženy teda disponujú oveľa vzácnejším a cennejším materiálom ako muži a nemôžu si dovoliť ním zbytočne mrhať.

Opatrná taktika žien v oblasti sexuálnej morálky je znásobená ešte tým, že riziko, ktoré v súvislosti s láskou a so sexom nesú, je oveľa vyššie ako u mužov.

Zatiaľ čo mužovi nevznikajú oplodnením ženy prakticky žiadne priame komplikácie a – akokoľvek strašne to znie, môže sa celkom nerušene presunúť k inej partnerke, žena musí potomka donosiť, porodiť a potom sa o neho nákladne starať.

Pre tieto nerovnaké počiatočné podmienky je optimálna reprodukčná stratégia mužov a žien odlišná. Čo sa žien týka, výberu svojho partnera musia venovať oveľa väčšie úsilie.

Inými slovami, musia si poriadne rozmyslieť, komu svoj drahocenný a nákladný „poklad“ zveria.

Ideálny muž

Akého muža teda ženy hľadajú? Ideálny partner by mal byť fešák, ktorý je dostatočne biologicky zdatný, to znamená krásavec, ktorý žene splodí zdravé dieťa a zároveň je tak trošku domased, čo sa o ženu a dieťa postará.

Lenže kde nájsť kombináciu vyrysovaného plejboja a zároveň starostlivého muža, ochotného vymeniť svojej ratolesti plienky, vyniesť smeti alebo vyprať bielizeň? Medzi mužmi, veru, mnoho takýchto exemplárov nie je. Žena tak musí zvoliť určitý kompromis a poľaviť buď na jednej, alebo na druhej strane.

Alebo zvolí iné, šalamúnske riešenie. „V prípade zvierat sa tomuto riešeniu hovorí mimopárové rozmnožovanie, v prípade ľudí potom manželská nevera,“ píše etik Marek Petrů v knihe Možnosti transgrese.

Výskum v Británii ukázal, že táto stratégia je pomerne bežná a uchyľuje sa k nej okolo 20 percent žien. Také ženy si potomka urobia s frajerom, ktorý má „tehličky“ na bruchu, bujnú hrivu a orlí zrak, ale vydajú sa za „ťuťmáka“. Pri ňom je riziko, že ženu opustí, minimálne, pretože má ustupujúce čelo, okuliare na nose alebo pupok, svoje večery netrávi okukovaním iných slečien a je láskavým a oddaným človekom, ktorý sa pre dobro svojej rodiny všemožne obetuje.

Pre ženu je to ako rozbiť bank v kasíne – stabilný partner a k tomu krásne a zdravé dieťa.

Spoločenské postavenie mužov, krása žien

Ženy tiež podľa vedcov priťahuje spoločenské postavenie mužov. Ide totiž o faktor, ktorým muži prejavujú svoju biologickú zdatnosť a schopnosť kvalitne sa postarať o ženu a jej potomka.

Inými slovami, v prípade doktora alebo právnika je vyššia pravdepodobnosť, že to nebude úplný tĺk a že bude mať dostatok prostriedkov na to, aby svoju rodinu zabezpečil. V úplnej väčšine prípadov teda ženy vstupujú do zväzkov s mužmi rovnakého alebo vyššieho spoločenského postavenia.

Pozrite sa napríklad na monacké knieža, Alberta II. Nechcem sa ho dotknúť, napokon je oveľa krajší ako ja, ale súťaž krásy by asi nevyhral. Má plešinu, nosí okuliare, pár kíl by tiež mohol zhodiť.

Na rozdiel odo mňa je to však aristokrat. A to doslova. Jeho spoločenské postavenie je preto extrémne vysoké, čo zvyšuje jeho cenu na sobášnom trhu. Nechcem podceňovať jeho ženu, ale zrejme by ju neočaril tak veľmi, ak by bol iba traktoristom z Kotrčinej Lúčky.

Čo sa mužov týka, na ženách ich priťahuje predovšetkým vzhľad.

Za jeden z výrazných znakov atraktivity žien považujeme pomer ich pásu a bokov, ideálne v rozmedzí od 0,67 do 0,8. Mimochodom, od roku 1953, keď začal vychádzať časopis Playboy, majú modelky konštantný pomer medzi bokmi a pásom 0,7, hoci sa váha playmates postupne znížila. Nositeľky takýchto mier považujeme za príťažlivejšie a dokonca inteligentnejšie a zdravšie.

Inzercia – pravdivá i nepravdivá

Ženy priťahuje spoločenské postavenie mužov a ich biologická zdatnosť. Lenže čo robiť v prípade, že nemáte ani jedno, ani druhé? Tu nastupuje klamanie.

V živočíšnej ríši je úplne bežné. Napríklad byvolce topi sú obzvlášť prefíkané. Samičky „lovia“ tak, že vydajú zvláštny zvuk, ktorým imitujú prítomnosť predátora v teritóriu. Na to samička ustrnie, čo samec využije a oklamanú obeť poľahky zneužije.

Nerobme si ilúzie, nie sme iní. Prečo myslíte, že sa ženy líčia a volia všakovaké odevy, ktorými dômyselne zakrývajú nedostatky, čo majú uniknúť nášmu neposlušnému zraku, a zvýrazňujú, naopak, to, čo im príroda štedro nadelila? A prečo myslíte, že na rande muži rozhadzujú peniaze, aj keď ich konto zíva prázdnotou?

Hendikep

V živočíšnej ríši je to tak, že samičky milujú, keď samčeky preháňajú. Na čo je vôbec takému pávovi jeho obrovský a krásny chvost? Nespôsobuje mu iba samé problémy? Neuloví ho predátor ľahšie?

Lenže evolúcia to zariadila inak. Pávica uvažuje asi takto – páv, čo má takýto hendikep v podobe veľkého chvosta a stále žije, musí byť predsa absolútny frajer, ktorému sa iný páv so svojou mini výbavičkou vôbec nevyrovná. Jednak musel dokázať investovať obrovské prostriedky do svojho megachvosta, a potom musel byť natoľko šikovný, že aj s týmto hendikepom dokázal dravcom uniknúť.

Štruktúra, v tomto prípade chvost, ktorá sa na prvý pohľad javí ako neužitočná, tak v konečnom dôsledku pomáha pávovi rozmnožiť sa.

A podobne je to aj pri ľuďoch. Tak ako pri iných živočíšnych druhoch, aj v prípade ľudí sú úspešní obyčajne tí muži, ktorí na seba prijali nejaký hendikep, napríklad rozhadzovanie peňazí na nepotrebné veci, ako sú šperky a pod.

Z tohto dôvodu je britský špión James Bond, ktorý loví svoje „Bond girls“ na takéto okázalé a inak neužitočné dary – autá, šperky alebo večere, takým úspešným lámačom ženských sŕdc.

Pohľad biológov nie je romantický

Keď sa na veci pozeráme z pohľadu biológie, nie je láska ani veľmi záhadná, ani príliš romantická. V podstate ide o produkt evolúcie, ktorá spolu spája dvoch ľudí preto, aby sa o dieťa, ktoré vyžaduje veľkú a dlhoročnú starostlivosť, dokázali postarať.

A stratégie, ktoré na dosiahnutie tohto cieľa volíme, sa medzi pohlaviami líšia.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Veda

Teraz najčítanejšie