Denník N

Láskavá miniknižka pre začínajúcich čitateľov

Skúšali ste už všetko – motivovať, vysvetľovať, ponúkať, ale deťom sa do čítania nechce. Raz sú písmenká príliš malé, inokedy vety dlhé, kniha odstrašujúco hrubá, obrázky čudné, koniec príbehu v nedohľadne. Otrocky im nahlas čítate každý večer a dúfate, že raz príde deň, kedy si začnú čítať sami. Pomohol by len jeden silne pozitívny zážitok z čitateľského úspechu, aby si mohli povedať, že zvládli sami CELÚ knihu.

Už niekoľkokrát sa mi pri písaní recenzií na detské knihy stalo, že sa po niektorej ozvali rodičia a s úľavou písali: „Ďakujeme za tip, bola to prvá kniha, ktorú náš osemročný syn prečítal celkom sám!“ Motivácia je viacnásobná – rodičia sa snáď jednoduchšie orientujú v ponukách na knižnom trhu pre deti, mňa to poháňa písať o detských knihách ďalej. Tá, ktorá mi robila spoločnosť dnes ráno, by mohla byť vodou na čitateľský mlyn deťom, ktoré z rôznych dôvodov zatiaľ nedokážu alebo nechcú čítať viac.

Je to malá kniha, len taká miniknižka, rozmer cca A5, presne 13 listov, na ktorých väčšinu tvoria ilustrácie. V knihe Ako sa medvedík stratil, s podtitulom a ako sa našiel, sú rozprávačom príbehu obe zložky – text aj obrázky. Kým v texte je zachytená dejová os a základné emócie hlavného hrdinu, v obrázkoch sú skryté ďalšie vrstvy, ktoré si naštartovaná detská fantázia dotvorí do celku sama.

ako-sa-medvedik-stratil-2

Tých pár riadkov textu na každej stránke doslova volá po prečítaní. Je ich menej, než sú dnešní druháci zvyknutí z cvičení v školských čítankách, aj preto je pravdepodobné, že ich neodradia, nevystrašia, nepripomenú im bývalé neúspechy z neschopnosti dočítať dlhší text (nech už bol dôvod akýkoľvek).

ako-sa-medvedik-stratil-3

Samotný príbeh o stratenom medvedíkovi má v sebe dobrodružstvo, vtip aj kúsok drámy. Polárny medvedík sa pri hre nechtiac oddelí od rodičov, naberie ho rybárska sieť a loď ho prepraví do mesta. Macko stretne mačacích kamarátov, ktorí sa mu snažia pomôcť vrátiť sa späť do divočiny. Na konci nechýba úľava. S jednoduchým dejom so zápletkou, ktorá je prítomná v živote každého dieťaťa, sa dokáže stotožniť väčšina malých čitateľov. Rodičia od mala napomínajú ratolesti, aby sa držali v ich blízkosti, inak sa stratia. Kniha Ako sa medvedík stratil, okrem toho, žeby mohla rozčítať vekovku od cca 6 – 7 rokov, môže byť, vďaka ilustráciám, pekným zážitkom už aj pre trojročných.

ako-sa-medvedik-stratil-4

Autor a ilustrátor Hans de Beer sa stal vďaka polárnemu medvedíkovi známym na celom svete. Jeho drobná knižka bola preložená do 18 jazykov a získal za ňu mnoho medzinárodných ocenení. O mackovi vytvoril celú sériu minipríbehov, ktoré si získali deti najmä svojou láskavosťou a kombináciou jednoduchého a zrozumiteľného deja s množstvom čarovných ilustrácií.

Knihu na recenziu poskytlo vydavateľstvo Buvik. Foto: autorka

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.

Teraz najčítanejšie