Denník N

…lebo na županovi záleží

 

Určite ste si aj vy všimli, že Slovensko je opäť raz oblepené billboardami, z ktorých sa na nás usmievajú politici a sľubujú, čo všetko pre nás urobia. Áno, tušíte správne, opäť sa blížia voľby. Tentokrát sú to tie župné. Keďže volebná účasť v týchto voľbách je tradične nízka, rozhodli sme sa priniesť miniseriál, v ktorom vám priblížime fungovanie VÚC a ukážeme, prečo je dôležité prísť 4. novembra k volebným urnám. V tomto dieli vám prinášame stručné zhrnutie kompetencií župana.

Predseda kraja, predseda vyššieho územného celku alebo, ako sa ľudovo vraví, župan. Všetky tieto pomenovania označujú v podstate jednu a tú istú osobu, resp. funkciu.

Županom sa človek môže stať až vtedy, keď spomedzi všetkých kandidátov dostane práve on (alebo ona) najvyšší počet hlasov vo voľbách do vyšších územných celkov. Všetky doterajšie hlasovania prebiehali dvojkolovou formou, t.j. pokiaľ v prvom kole volieb nezískal ani jeden kandidát nadpolovičnú väčšinu všetkých hlasov, v druhom kole sa stretli práve dvaja kandidáti s najvyšším počtom hlasov z prvého kola.

Avšak tohtoročné voľby budú špecifické tým, že sa uskutoční len jedno kolo hlasovania. Novému predsedovi kraja stačí získať pomerovo najviac hlasov voličov vzhľadom ku svojim protikandidátom, a tým bude zabezpečené jeho víťazstvo.

Skutočnosť, že funkcia predsedu samosprávneho kraja je veľmi lákavá podčiarkuje aj fakt, že v drvivej väčšine krajov sa do volieb prihlásilo priemerne desať a viac kandidátov.

Aké kompetencie a možnosti ovplyvňovať dianie vo svojom kraji teda novozvolený župan získa?

  • predseda kraja ako štatutár môže podľa odborníkov ovplyvniť takmer všetko v župe
  • síce nutne potrebuje zastupiteľstvo na schválenie rozpočtu, ak ho neschvália, prejde kraj na provizórny rozpočet
  • má dosah aj na personálne zmeny na postoch riaditeľov stredných škôl, ktorých zriaďovateľom je kraj; v prípade, že riaditeľ poruší predpisy, môže ho odvolať
  • má pod palcom regionálnu verejnú dopravu, dokáže hýbať s jej cenami aj so zľavami
  • župan môže vymeniť všetkých pracovníkov úradu
  • má vplyv na všetky organizácie, ktoré zriadil kraj, napríklad divadlá
  • dáva návrh na vymenovanie svojich podpredsedov, schvaľuje ich zastupiteľstvo, no to ich navrhnúť nemôže
  • má pod palcom aj nemocnice, ktoré patria pod kraj
  • môže meniť niektoré poplatky, ktoré sa týkajú domovov sociálnych služieb, ak nie je všeobecne záväzným nariadením určený cenník, vtedy ho môže zmeniť len zastupiteľstvo

Aj z vyššie zmienených bodov teda vyplýva, že vyššie územné celky a konkrétne ich predsedovia majú naozaj výrazný vplyv na dianie vo svojom kraji. Hoci veľká väčšina populácie Slovenska ich vníma len okrajovo, sú to dôležité persóny vo verejnom dianí. Nepodceňujme preto tieto voľby a odovzdajme svoj hlas kandidátom, ktorých považujeme za schopných zlepšiť životné podmienky v našich krajoch.

Tichá väčšina – Študenti spájajú sily

 

Teraz najčítanejšie