Denník N

Legalize It!

Marihuana, Konope, Weed, Ganja. Hovorí sa jej všelijako, ale stále zostáva tou istou vecou. Malá rastlina, ktorej plody konzumujú ľudia rôznymi spôsobmi po celom svete. Niekde je jej užívanie úplne legálne, inde (Slovensko) zas dostanete aj za držanie malého množstva tvrdé väzenie. Faktom aj tak stále ostáva, že sa jedná o rastlinu, biologickú formu života prírody.

Predstavovať ju už netreba. Táto čarovná rastlinka si podmanila celý svet. Pre svoje liečivé účinky ju obľubujú ľudia takmer na každom kontinente. Mladí, starí, ľudia v strednom veku, právnici, lekári, športovci, politici, technici, záhradníci, robotníci, zamestnaní, nezamestnaní. Drvivá väčšina ľudí nad 18 rokov uviedla, že aspoň raz vyskúšala marihuanu. Zároveň veľká väčšina z týchto ľudí sa priznala, že si marihuanu dáva aj príležitostne. Už od dôb hippies sa stala tráva celosvetovým boom-om. V časoch, kedy prebiehala vojna vo Vietname a USA začalo presadzovať svoju agresívnu imperialistickú politiku, sformovalo sa vo svete aj hnutie, ktoré bolo proti násiliu a vojnám. Pacifisti. Nechceli vojnu, ani smrť. Chceli mier a lásku medzi všetkými ľuďmi. Fajčili trávu, ktorá ich robila mierumilovnými, tým posielali správu aj iným ľuďom, ktorí presadzovali podobné hodnoty. Z Marihuany sa stal symbol mieru a pacifizmu. To však nemuselo byť úplne každému po vôli..

Ako sme si už povedali, USA začalo svoje záujmy presadzovať po celom svete a navyše hrubým imperialistickým štýlom. Hnutie Pacifistov sa tiež zrodilo v USA a naberalo na čoraz väčšej sile. Posledné čo potrebuje vláda krajiny, ktorá hrá vojnové hry mimo svojho územia, je národ, ktorý vojnu odmieta. Nastal konflikt. Vláda USA spustila štvavú propagandu proti Marihuane. V televízii začali bežať spoty, kde Mexický imigrant pod vplyvom marihuany znásilní bielu ženu. Spoty, kde bola marihuana vykresľovaná ako číre zlo priamo od satana, ktoré mení ľudí na závislých a núti ich k samovraždám a útokom na druhých ľudí. (Ak sa nad tým zamyslím, tak podobné veci spôsobujú aj iné drogy, ktoré sú dnes legálne v predaji v každom obchode.) Marihuana sa dostala do defenzívy, jej meno bolo poznačené negativitou štvavej propagandy. Príroda, rastlina dehonestovaná človekom na úroveň syntetickej drogy.

Zdroj: Youtube.com

OSN aj vlády štátov sveta začali boj proti drogám, ktorý stál neskutočné miliardy dolárov a jeho efekt je katastrofálny. Nielen, že nevidno žiadny výsledok, ale navyše bola táto vojna proti drogám totálne neúčinná. Vôbec neznížila počet drôg v obehu, neznížila počet ľudí, ktorí drogy užívajú. Práve naopak, táto vojna podnietila čierny biznis s ich predajom, dostala milióny ľudí úplne zbytočne za mreže a tým im pokazila celý život. V posledných rokoch sa však situácia mení. Viacero štátov sveta začalo marihuanu úplne legalizovať – Uruguaj, Colorado, Washington, Holandsko. Iné ju zas povolili na rekreačné užívanie, alebo pre lekárske účely – Česko, Kanada. Vojna proti drogám sa končí. Štáty sveta prichádzajú na to, že bola zbytočná a svoje politiky, najmä čo sa týka marihuany, značne liberalizujú. Vlna zmeny je pozitívna a zdá sa, že sa o malú chvíľu preženie aj Slovenskom. Dúfajme.

Kto má skúsenosti s marihuanou, určite vie, že to nie je taký strašiak, ako sa nám mnohí „odborníci“ (Okruhlica) snažia nanútiť. Osobne by som trávu prirovnal k pivu. Tiež je dobré keď si ju sem tam po náročnej práci, alebo po náročnom týždni dáte a trochu si oddýchnete. Vypustíte všetky negatívne veci z hlavy. Presne ako keď idete na pivo s priateľmi. Niekto si myslí, že tráva spôsobuje ľuďom halucinácie a že sa jej efektu nezbavia dlhé hodiny. To nie je pravda. Účinok marihuany trvá maximálne 3 hodiny, nie je spojený s agresiou ani prehnanou hyperaktivitou, práve naopak. Človek je po jej konzumácii uvoľnený, dovolím si povedať aj trochu lenivý a keď to skončí je zase rovnaký ako pred tým, len viac uvoľnený. Ako som už spomenul, stáva sa z neho pacifista, ktorý chce mier a dobré vzťahy s ľuďmi. Po skončení jej účinku netrpí človek bolesťami ako po opici, naopak, jediné čo ho trápi je ako zahnať veľký hlad. Tráva vie donútiť ľudí rozmýšľať aj nad vecami, nad ktorými by sa inak nezamysleli. Filozofické témy sú bežnou rutinou.

Prínos v oblasti medicíny, ekonomiky, turizmu a (poľno)hospodárstva

Je to rastlinka, ktorá má viac kladov ako záporov. Fajčia ju aj známe osobnosti ako Barack Obama, Michael Phellps, Snoop Dogg, Arnold Schwarzeneger, Bob Marley, Willie Nelson a mnohí ďalší. Zanedbateľný určite nie je potenciál v oblasti medicíny. Je dokázané, že marihuana pozitívne vplýva na liečenie onkologických chorôb (rakoviny), látkou CBD, ktorú obsahuje pomáha ničiť rakovinotvorné bunky. Používajú ju ľudia, ktorí trpia sklerózou multiplex, epileptickými záchvatmi, alebo rovnako aj ekzematici.

Zdroj: total-croatia-news.com

Ďalšia výhoda, ktorú so sebou tráva prináša je jej ekonomický potenciál. Na jednej strane je z trávy možné vyrobiť všetko od oblečenia až po izolácie v domoch. A na druhej strane je to jej pestovanie a predaj ľuďom na rekreačné účely. Tráva je neskutočne populárna. Ak sa pozrieme len na Slovensko jeho úrodný južný pás, nájdeme uplatnenie pre množstvo farmárov, ktorí by ju mohli legálne pestovať a predávať do lokálnych coffeeshopov. Môžeme počítať aj s tým, že sa zdvihne záujem mladých ľudí venovať sa poľnohospodárstvu. Podporili by sme tým ekonomiku štátu, pretože všetok tovar, ktorý by sa do „kofíkov“ dovážal by musel mať štátnu ochrannú pečať (rovnako ako aj na alkohole) a aj coffeeshopy by museli mať štátnu licenciu. Celý výnos z predaji trávy by sa zdanil, čím by si štát prišiel v rozpočte na svoje.

Ďalšia výhoda je, že by sme oživli turizmus na Slovensku nie len v oblasti hlavného mesta, alebo Vysokých Tatier, ale aj na jeho juhu. Z každého štátu by k nám chodilo ročne množstvo ľudí – turistov, ktorí by mali v hľadáčiku len jedno – dobre na Slovensku „vychillovať“. Myslím si, že je načase skončiť s touto trápnou hrou proti marihuane ako „droge“. Je načase zamyslieť sa nad tým, aké ma výhody a čo všetko môže priniesť. Cez ekonomický rast, menšiu kriminálnu činnosť, veľa zachránených osudov mladých ľudí, ktorí sa nedostanú do väzenia, až do bodu, kedy začneme uznávať marihuanu ako niečo prirodzené, čo pochádza z prírody a má to stále miesto medzi ľuďmi. Chápali to civilizácie už dávno pred nami, je načase aby sme to pochopili aj my.

P.S: Samozrejme šoférovať „high“ sa neodporúča ;)

Teraz najčítanejšie