Denník N

Lepšie Trnavské mýto si zaslúžime všetci

Trnavské mýto patrí mestu. Jeho revitalizácia bola jednou z mojich priorít v predvolebnej kampani a je ňou aj v úrade primátora. Začali sme vec aktívne riešiť, skúmali sme možnosti, ako podchod zrevitalizovať. Najlepšou cestou sa ukázal byť dlhodobý prenájom, spojený s kompletnou rekonštrukciou, celkovou obnovou aj lepšou funkčnosťou pre ľudí.

Štvrť okolo Trnavského mýta je moja “rodná” štvrť. Bývali sme na Jelačičovej. Blízko bolo Centrálne trhovisko – klasické trhovisko, kde sa vôňa čerstvej kapusty miešala s vôňou kávy z neďalekej pražiarne Meinl. Miesto, ktorého genius loci bol známy každému Bratislavčanovi a to nielen pri severnom vetre, ktorý sem zavial vôňu čokolády zo Štolverka, či sladkastej vôni sladu z neďalekého pivovaru Stein. Ako deti sme sa hrávali pri budove historickej Konskej železnice, ktorú postavili na rohu dnešných ulíc Krížna a Legionárska ešte v rokoch 1836–1840 a ktorá bola „Prešporskou raritou“. Skvelý život v tejto štvrti dokresľoval pohľad na vinohrady – v tých časoch ich ešte bolo dobre vidieť.

Povojnové desaťročia dali tejto lokalite riadne zabrať: dnes tu máme jedno veľké námestie, na ktorom sa dá robiť všeličo možné, len nie príjemne stráviť čas. Bude veľkou výzvou, ako sa s týmto priestorom popasovať. Takmer všetky určujúce budovy sú prežité, od stanice Filiálka, cez schátraný Istropolis, zanedbanú Tržnicu až po katastrofálny podchod. Samozrejme, každá z týchto častí má iného majiteľa a iného správcu aj v rámci mesta.

Trnavské mýto patrí mestu. Jeho revitalizácia bola jednou z mojich priorít v predvolebnej kampani a je ňou aj v úrade primátora. Začali sme vec aktívne riešiť, skúmali sme možnosti, ako podchod zrevitalizovať. Najlepšou cestou sa ukázal byť dlhodobý prenájom, spojený s kompletnou rekonštrukciou, celkovou obnovou aj lepšou funkčnosťou pre ľudí. Prihlásili sa dvaja záujemcovia a na základe ich ponúk sme vyhodnotili, že práve takáto forma partnerstva bude pre mesto najlacnejšia a pritom najefektívnejšia.

V najbližších dňoch budú o ponukách rozhodovať mestskí poslanci. Obe ponuky im predkladáme vo viacerých variantoch. Verím, že spoločne využijeme túto príležitosť, že poslanci rozhodnú v prospech Bratislavčanov a tak pomôžu v skrášľovaní a obnove Bratislavy. Práve pri kľúčových veciach sa totiž ukazuje, že keď sa chce, tak to dokážeme. Podarilo sa nám to už pri Predstaničnom námestí, pri hradbách, v okolí Bratislavského hradu, pri Dunajskej promenáde, Mirbachovom paláci, Klariskách, či Štúrovej ulici a aj pri Starom moste.

Ja dúfam, že sa dobrá vec podarí aj pri Trnavskom mýte. Pretože si to zaslúžime úplne všetci.

Teraz najčítanejšie

Ivo Nesrovnal

Narodil som sa v Bratislave 19. mája 1964. Bývali sme na Jelačičovej. Po ukončení gymnázia som chcel študovať históriu, lebo dejiny ma vždy priťahovali. Nakoniec som však išiel na právo. Vo vzdelávaní som pokračoval ďalej na univerzitách v USA, Nemecku a Francúzsku. Profesionálnu dráhu som začal v Akadémii vied a ako právnik som mal tú česť pracovať so skvelými ľuďmi v kancelárii prezidenta Václava Havla. Ako advokát som žil a pracoval v rôznych európskych krajinách. Trinásť rokov som spoluviedol pobočku renomovanej medzinárodnej advokátskej kancelárie Gleiss Lutz Rechtsanwälte pre Česko a Slovensko. Dlhšie som žil v Hamburgu, Štuttgarte, dobre poznám Viedeň, Mníchov, Zurich či Kodaň. Po návrate zo zahraničia som ostal z mnohých vecí v Bratislave nemilo prekvapený. Odstup od západnej Európy sa zväčšil, Bratislava strácala konkurencieschopnosť a vypadla z rebríčkov kvality života. V roku 2009 som preto vstúpil do komunálnej politiky a stal som sa poslancom mestského zastupiteľstva. Pochopil som, že keď chce človek meniť veci, mal by začať niečo robiť. Pre mesto sme spolu s kolegami, mestskými poslancami vykonali kus roboty. Snaha vyvrcholila v roku 2014 zvolením za primátora hlavného mesta SR Bratislava.