Denník N

Lesk a bieda zelených mužíčkov

Palestínčan dnes spáchal útok v Jeruzaleme.

Veľmi dôležitá informácia – útok sa stal v okupovanom východnom Jeruzaleme, v blízkosti ilegálnej izraelskej osady. Obete boli izraelskí vojaci.

Pozrime sa v rýchlosti, ako informovali slovenské médiá. V podstate všetky vynechali zmienku o okupácii. Táto je podstatná. František Šebej v roku 2014 Karolovi Sudorovi prezradil, že ak by Rusi znovu okupovali Slovensko, zobral by zbraň do ruky a išiel by brániť vlasť. Ak by sme videli útok v kontexte okupácie, bolo by pri jeho hodnotení nutné zvážiť možnosť, že Palestínčan cítil alebo rozmýšľal podobne ako náš pán Šebej, teda že násilím bránil vlasť pred okupantom. Moje sympatie k Šebejovi sú nulové, ale keby naozaj použil násilie voči okupačným vojskám, ťažko by to niekto nazval teroristickým činom.

Kontext palestínskych udalostí médiá obchádzajú, aby udržali obraz Izraela ako večnej obete iracionálneho arabského/muslimského terorizmu. Rovnako, ak je páchateľom akéhokoľvek činu Arab alebo muslim, okamžite hovoríme o terorizme. Keď útočník nie je muslim, terorizmus takmer automaticky vylúčime. Ľahko sa vytvorí spojitosť islám-terorizmus. V médiách a do veľkej miery v politike sa výraz terorizmus aktuálne používa jednoducho ako synonymum výrazu páchateľ je muslim. Takto nejako vznikol aj škaredý výraz neprispôsobivý, ktorý sa hojne používa ako synonymum slova Róm („Nie každý Róm je neprispôsobivý, ale zatiaľ každý neprispôsobivý…“). Postup sa dá použiť doslova na kohokoľvek.

Ukážem, aké je počínanie médii absurdné. Samozrejme, tento prístup je i voda na mlyn pre konšpirátorov a putinofilov každého druhu, ktorí sa snažia podkopať dôveru v európske inštitúcie aj „tradičné“ médiá. Keď mainstream klame o Izraeli, prečo by putinofil veril tomu istému mainstreamu, keď píše o zločinoch Putina?

Denník N – krátka správa z izraelských novín (tam už medzi časom Netanjahu tvrdí, že išlo o útok Dáešu – k tomu len toľko, Palestínčania Dáešom opovrhujú, k dnešnému útoku sa údajne prihlásil Ľudový front za oslobodenie Palestíny):

Izraelský zdroj vyslovene hovorí, že mŕtvi sú vojaci. Nko vidí "ľudí"
Izraelský zdroj vyslovene hovorí, že mŕtvi sú vojaci. Nko vidí jednoducho „ľudí“.

TV Noviny (Markíza) v titulku informujú, že zahynuli chodci, tri ženy a jeden muž. V článku sa hovorí, že to boli vojaci. Informácia o okupácii chýba. Naopak, na záver článku Markíza uvádza, že Hamás volá po zničení Izraela – to je minimálne manipulácia. Hamás de facto uznal Izrael v hraniciach spred roku 1967.

markiza

 

Správy RTVS o 19:00 sa incidentu venovali pomerne rozsiahlo, no podstatné slovo „okupácia“ opäť vynechali. Pripomenuli, že Izrael už viac ako rok čelí palestínskym útokom, páchateľ dnešného útoku pochádzal z východného Jeruzalema, bol vo väzení pre hádzanie kameňov na vojakov.

rtvs

Tento výber slov má za cieľ vyvolať v nás za každých okolností súcit s Izraelčanmi. Súčasne zahmlieva, ignoruje, že absolútna väčšina palestínskych útokov sa deje na okupovaných územiach a cieľmi útokov sú väčšinou vojaci okupačnej armády. Izraelskí vojaci v uniformách sú v našom spravodajstve vždy muži a ženy, chodci, ľudia.

Denník N už celkom čerstvo pripravil obraz Izraelčaniek v osadách. Osady na titulke nie sú označené ako ilegálne, ale ako ešte zraniteľnejšie voči palestínskym útokom ako samotný Izrael:

js2024

A článok uvádza ľudské príbehy izraelských žien, ktoré žijú v ilegálnych osadách. Všimnite si, Julia, dcéra Rusa a Ukrajinky, ľavičiarka, v náboženstve vlažná, učí zdravotné sestry ako zachrániť astmatikov. A žije v osade, ktorú zlé, zlé medzinárodné spoločenstvo považuje za ilegálnu. V skutočnosti je Ariel príjemné mestečko s dobrou vybavenosťou a  univerzitou (o arielskej univerzite si určite prečítajte viac). Znovu text, v ktorom Nko schvaľuje a poľudštuje ilegálnu okupáciu Palestíny.

 

shemesh-2025

Ešte pred pár hodinami malo Nko na hlavnej stránke článok o Alexandrovovcoch. Jeho posolstvo – ich smrť je tragédia, ale nie až taká veľká. Sú to v prvom rade vojaci, ktorí robia zlé veci:

alexandrovci-812017

Izraelskí vojaci a izraelskí osadníci sú v prvom rade synovia a dcéry, matky a otcovia, učitelia a lekári, zbožní veriaci… Do Gazy, Jeruzalema alebo na Západný breh Jordánu chodia ponúkať bambusové ponožky a objatia zadarmo. A žijú v neustálom strachu z palestínskych útokov, lebo ich osady sú „uprostred ničoho“ a ťažko sa dajú obrániť.

Redakcia Nka kopu času trávi sledovaním plátku Zem a Vek, ktorý v Obamovi vidí jaštera a redaktori sa na bludoch ZaV radi na Facebooku smejú.  Dobrí žurnalisti v Denníku N svoje vlastné chyby, manipulácie a klamstvá o Palestíne zásadne neopravujú a neuvádzajú na pravú mieru. Tento zvyk im zostal ešte zo SME. Negatívnym správam o Izraeli, ako je napríklad škandál izraelského veľvyslanectva vo Veľkej Británii, sa Nko vyhýba ako čert krížu. Ospevujú okupáciu, hoci inak ako Alexandrovovci.

Určite to je jeden z dôvodov, prečo sa ľudia odvracajú od mainstreamu. Toto redakciám žily netrhá, radšej sa sústredia na facebookové statusy Pseudoježiša Rostasa.

Teraz najčítanejšie