Denník N

Letná škola na Taiwane – prílet a prvý deň.

Slúbil som rodine a kamarátom, že budem písať blog o mojich zážitkoch. Tu je prvý članok o tom ako som sa sem dostal, o ceste sem a prvom dni na Taiwane.

Som študentom informatiky na Fakulte informačných technológií Vysokého učení technického v Brně. Počas jednej prednášky som si pozeral aké sú možnosti letných škôl na našej univerzite. Všimol som si poznámku pod čiarou, že prvých 5 ľudí, čo sa prihlási má pobyt na Taiwane zadarmo. Napísal som mail koordinátorke, čo to mala na starosti a vyšlo to. 

Koordinátorka nás všetkých piatich skontaktovala navzájom, takže som sem cestoval s ešte dvoma ďalšími spolužiakmi z Brna. Leteli sme z Budapešti cez Peking až do Taipei. Prvá komplikácia nastala už pri check-ine pretože som si všimol oznam, že kvôli zlému počasiu bude náš odlet posunutý (na prestup v Pekingu sme mali 70 minút) a že si máme v Pekingu vyzdvihnúť batožinu, ktorú máme preniesť niekde inde odkiaľ bude pokračovať do Taipei. Nakoniec sme z Budapešti odleteli niečo po 22 a už sme boli viac-menej zmierený, že ten let do Taipei nakoniec ani nestihneme. Pilot ten stratený čas nakoniec dobehol vo vzduchu a meškali sme len 14 minút. V Pekingu sme sa pýtali na transfer batožiny nejakej Číňanky a tá nám povedala, že sa o batožinu nemáme starať, že príde do Pekingu. Samozrejme neprišla. Na letisku nám povedali, že sa máme ísť ubytovať a oni nám ju dovezú, keď príde (je to už vyše dňa a ešte neprišla). Každému chýbalo niečo iné, kedže sme mali len príručnú batožinu. 

Po tom ako sme vyšli z letiska nás ovalilo teplo a vlhko. Spýtali sme sa nejakých Taiwancov na ulici, ktorým vlakom sa dá dostať na stanicu rýchlovlaku (High Speed Rail). Lístok na autobus stál 30 NTD ( 1€ = cca 33 novo taiwanských dolárov, takže je to skoro rovnaký kurz ako slovenské koruny). Úspešne sme sa dostali na stanicu HSR Tayouan a kúpili si lístky (kúpili znamená zaplatili peniazmi, nie sú tu vlaky zadarmo ako na Slovensku).

IMG_0214

Screen Shot 2015-07-22 at 1.22.48Mali sme ešte trochu času pred odchodom vlaku, tak sme sa zastavili na večeru v McDonalde (Big Mac menu chutí presne tak isto ako na Slovensku). Nemali sme čas a ani chuť po dlhej ceste zháňať a experimentovať s taiwanským jedlom. Času bude dosť. Vlak prišiel na minútu presne a cesta do Tainanu, kde je naša univerzita trvala necelé 2 hodiny. Vlak dosahoval rýchlosť až 292km/hod. Na stanici nás už čakali dvaja Taiwanci (každý študent má prideleného vlastného buddyho, ktorý mu pomáhá zorientovať sa a hlavne lúštiť čínske znaky).

IMG_0210

Stanica HSR Tainan leží trochu bokom od Tainanu, takže sme ešte asi 25 minút išli vlakom do centra a odtiaľ sme si zobrali taxík na internát. 

Letná škola začínala až dnes poobede. A preto sme doobedie mohli využiť na skúmanie okolia internátu a ja som sa odvážil na prvé jedlo na Taiwane. Anglický preklad je vraj dumplings, ale aj naše bryndzové halušky sú údajne dumplings, takže ťažko povedať. Proste bolo to nejaké vypražené cestíčko, ktoré bolo naplnené nejakou zeleninou (neskôr som zistil, že to bol pór). Chutilo to v pohode. K tomu mi ešte pribalili zelený čaj v platovom kelímku prelepenom fóliou (tak ako sa u nás balí Bubble tea, btw. Bubble tea pochádza tiež z Taiwanu). Kmu nás nás zobral do mesta a chalani si dali na obed ryžu s mäsom. Kým oni jedli ja som sa učil narábať s čínskymi paličkami. 11694070_1095674213795942_2883539641691532563_n

Kmu nás potom zobral do školy, kde sme si vypočuli nejaké úvodné organizačné info. Asi najzaujímavejšia bola Taiwanka, ktorá rozprávala o kultúrnych rozdieloch. Napr. farba na semafóre nieje dôležitá, dôležitý je len samotný semafór, aby sa pozreli, či je na blízku policajt, alebo nie. Na križovatkách to vyzerá tak, že niektorí stoja a niektorí nie. Tí čo sa ponáhľajú idú aj na červenú, ale hneď ako naskočí zelená treba sa porátať z cesty, lebo dupú na plyn. Po prednáškach nás ukázali knižnicu a zobrali nás na prehliadku múzea o histórii univerzity NCKU. 

Po skončení prvého dňa sme si šli kúpiť nejaké najnutnejšie veci a na večeru sme si dali nejaké jedlo, ktoré nakoniec bolo hovädzia polievka s nudlami (môj paličkový skill sa posunul na nový level a naučil som sa namotať nudle na paličky :D). 

Asi toľko z prvého dňa, dalo by sa napísať aj viac, ale zajtra nás čaká doobeda Culture class o čínskom jedle a poobede nejaké výlety po Tainane.

Teraz najčítanejšie