Denník N

Letná škola na Taiwane – prvé dni v škole

Druhý článok o mojej letnej škole. O prvých výletoch a vyučovacích hodinách.

Vyučovanie tu je kombinované s rôznymi výletmi. Jeden kurz trvá dva týždne. Doobedu máme „Cross-cultural communication“ a poobede „Startup incubator“. Počas týchto dvoch týždňov budeme mať šesť lekcii pričom každá trvá 3 hodiny. Väčšina zo zostávajúcich voľných dní je vyhradená na výlety, ktoré nám organizuje škola, alebo na kultúrne hodiny na ktorých sa máme dozvedieť viac o čínskom jedle, maľovaní, čínskej opere.

Prvý deň v škole sme mali kultúrnu hodinu o čínskom jedle. Odviezli nás do Southern Taiwan University, kde nás čakal čínsky kuchár, ktorý nám ukázal ako sa varí čínske jedlo.

Jedlo vľavo sú kuracie prsia s paprikou a kečupovou omáčkou, vpravo sú ryžové rezance s bravčovým mäsom, slaninou a jarnou cibuľkou.

Potom, čo sme sa to „naučili variť“ sme sa rozdelili do skupín a varili sme sami.

Chvíľami to vyzeralo veľmi zaujímavo, ale nakoniec sa nám všetkým podarilo dovariť jedlé (a aj celkom chutné jedlo).

View post on imgur.com

Recept.

Poobede sme mali na pláne prvý výlet po Tainane. Najskôr nás zobrali na ochutnanie ich lokálnej zmrzliny, okrem klasických príchutí ako čokoláda, alebo mlieko tu majú aj zmrzlinu napr. zo zelenej fazule, červenej fazule, ryže, arašíd.

Ďalšou zastávkou bola návšteva posvätného miesta Koxinga. Rozprávali nám veľa o histórii tohto miesta, ale myslím, že bude lepšie ak si to ten koho to zaujíma vygoogli, ako by som mal písať hlúposti.

Na pláne boli ešte ďalšie zastávky, ale kedže je momentálne na Taiwane obdobie tajfúnov začalo tu poriadne pršať a už sme sa ďalej nedostali.

Posledné dva dni sme strávili v triedach na vyučovaní. Komunikácia medzi kultúrami mi prišla ako hodina angličtiny. Americký učiteľ nám 3 hodiny rozprával o kultúre. Zaujímavejšie mi prišla hodina o startupoch. Učí nás juho kórejský profesor Yoon Yong Jin. Vyštudoval na Stanforde, má za sebou mnoho skúseností zo startupmi a okrem učenia na univerzite v Singapure sa venuje aj mentorovaním začínajúcich startupov. Vyučovanie prebiehalo tak, že nám rozprával o svojich startupoch, ktorým sa venoval. Na konci hodiny sme sa rozdelili do troch tímov po dvoch ľudí. A máme vymyslieť nejaké naše vlastné startupy.

Dnes večer sme sa boli pozrieť na typických taiwanských nočných trhoch. Vyzerá to takmer úplne rovnako ako na trhoch na Slovensku. Mnoho ľudí pokope a príliš málo miesta. Dá sa tu vyskúšať veľké množstvo typických taiwanských jedál.

Zajtra nás čaká výlet k pevnosti An-ping a ak sa podarí pôjdeme sa prvý krát okúpať do mora.

Teraz najčítanejšie