Denník N

Ležáky

Dva týždne po vypálení Lidíc a vyvraždení ich obyvateľov padla za obeť nacistickému besneniu osada Ležáky na Chrudimsku. Na rozdiel od Lidíc Ležáky už nevstali z popola.

Obe české dediny boli zlikvidované v rámci pomsty za zabitie ríšskeho protektora Reinharda Heydricha. Karel Čurda, ktorý zradil bojových druhov a priviedol k skrýši atentátnikov gestapo, prezradil aj mnohé mená antifašistov, ktorí boli zapojení do odboja vo východných Čechách. Tak sa dostala nemecká polícia na stopu ležáckeho mlynára a správcu neďalekého lomu Hluboká.

 

Popoludní 24. júna 1942 k osade, ktorá mala okrem mlyna len osem domov, pritiahlo 150 mužov z pardubického gestapa a 30 českých četníkov a obkľúčili Ležáky. Všetkých obyvateľov odviezli do pardubickej vily Zámeček, kde sídlil policajný pluk, a večer 33 z nich, ktorí boli starší ako 15-roční, zastrelili. Vyrabovanú osadu vypálili, neskôr všetky budovy zrovnali so zemou a podobne ako v prípade Lidíc aj v Ležákoch zasypali rybník, ba odklonili aj koryto potoka Ležák. Z 13 detí skončilo 11 v plynovej komore, len dve dievčatká (2- a 1-ročné) sa dostali na „prevýchovu“ do nemeckých rodín a po vojne sa vrátili do vlasti.

Na rozdiel od Lidíc Ležáky po vojne neobnovili. Osadu s tragickým koncom pripomína pamätník. Pri jeho návšteve si môžeme prehliadnuť polhodinový filmový dokument, ktorý je výrečným svedectvom krutosti, ktorej je schopný tvor sám seba sa nazývajúci Homo sapiens. Pamätník v Ležákoch je otvorený v máji až septembri od 9. do 17. hodiny, v ostatných mesiacoch len na základe telefonickej objednávky najmenej dva dni pred návštevou.

Foto: lezaky-memorial.cz

O Lidiciach blog: https://dennikn.sk/blog/lidice/

Teraz najčítanejšie

Jozef Sliacky

Ročník 1953. Od roku 1975 amatérsky, od roku 1992 profesionálny publicista (teda ako redaktor alebo SZČO), teraz penzista so socialistickým dôchodkom.