Denník N

Ligúria

Riviera dei Fiori, Portofino alebo Cinque Terre… Nádherné miesta tohto talianskeho regiónu v jeden deň určite spoznať nestihnete.

Tento týždeň sa posunieme späť na sever Talianska, kde sa nachádzame medzi našimi poslednými etapami a teda budeme si hovoriť o regióne Ligúria. Jeho názov pochádza zo starovekej populácie Ligurskej, hoci v skutočnosti hranice boli oveľa rozsiahlejšie ako v regióne a zahŕňali aj celý južný Piemont od rieky „Po“. Kým dnes táto krajina je mokrá na juhu od Ligúrskeho mora, na západe hraničí s Francúzskom, na severe s Piemontom a na juhovýchode s Toskánskom. Charakteristika tejto oblasti je rovnaký tvar v podobe úzkeho a dlhého jazyka, ktorého miesto sa nachádza medzi morom a pohoriami Álp a Apenín. V dôsledku toho oblasť by mohla byť zmenšená na dva pobrežné pásy, východ a západ Janova (Genova) –  „Riviera di Ponente“ a „Levante Riviera“. Skutočne veľká časť oblasti, asi 28% z regionálnej oblasti, patrí rovinám.

Ligúria má veľký prístup k moru po celej dĺžke oblasti a je veľkou turistickou atrakciou pre svoje prírodné krásy, medzi ktoré patrí na západe „Riviera dei Fiori“ a na východe magické mesto „Portofino“, fantastické „Cinque Terre“ a v neposlednom rade „Porto Venere“.

Ekonomika Ligúrie je založená na konkrétnych aspektoch troch výrobných odvetví, ktoré sa vo všeobecnosti navzájom spájajú. Primárny sektor je v podstate založený na kvalitnom poľnohospodárstve s osobitnou výrobou a s osobitnými zárukami, ale aj na poľnohospodárskych činnostiach viac vnútrozemských a rybolovných pozdĺž pobrežia.

Pokiaľ ide o kultúru tejto oblasti navyše k tomu, že región obmýva Ligúrske more vo svojom najdlhšom pruhu krajiny, zistíme, že sa aj špecializuje predovšetkým na námornú akadémiu a školy so špecializáciou na námorné vzdelávanie vo všetkých smeroch. V tradíciách ako zvyšok talianskych regiónov, Ligúria si udržiava v priebehu storočí mnohé tradičné akcie miestnej kultúry a náboženských osláv. Ak máme vybrať aspoň jednu z najslávnejších osláv, by to bol určite „Štedrý večer“. V obciach Janov, Savona a Pietra Ligure sa oslavuje tradičné stredoveké slávnostné „Confuoco“, počas ktorého miestne orgány dostanú symbolický dar „drevo z bobkového listu“, ktorý je pálený na verejnom námestí, ako to vyžadujú miestne povesti, ako dobrý začiatok pre nový rok. Sťahujú sa do historických centier menších miest a dedín ako Pigna, Montalto Ligure a Carpasio  a Štedrý deň prežívajú s tradičným jahňacím ponúkané miestnymi pastiermi. Nevšedné a slávne sú „Presepi Genovese“ čo sú kostýmy typické pre tento región.

Ligúrska kuchyňa je inšpirovaná pre väčšinu z jej receptov zo stredomorskej stravy. Kulinárske pokrmy z morských plodov z miestnej produkcie, ale aj zdanlivo jednoduché pokrmy sú rozšírené so svojimi chuťami s použitím mnohých bylín, ako je rozmarín, tymián, atď. Tie spontánne rastú po celom území a sú typické ako stredomorské kroviny. Medzi miestnymi produktami s veľkými hodnotami je určite olivový olej ako základ a korenie hlavných jedál talianskej gastronómie. Medzi najvýznamnejšie taniere predjedál patria: solené ančovičky, jemná focaccia, a „La Panissa“ (typický šalát s cícerovou múkou). Zatiaľ čo pri cestovinách nemôžem nespomenúť slávne „trenette (typická cestovina) al pesto“, alebo „trofiette al pesto“. Ako hlavný chod je typický „coniglio al Genovese“ čo je králik a pečené ančovičky so zemiakmi a veľa ďalších vynikajúcich chutí.

Územie z hľadiska vína je veľmi podobné ako v susedných regiónoch, najmä v Toskánsku.  V skutočnosti sme zistili, že hlavná produkcia vína je po väčšine biele „Bianchetto Genovese“, „Moscato“ ale nájdeme mnoho „Vermentino“ oblasti a „Vernaccia“ a červené „Ciliegiolo“.

Je veľmi dôležité aby tento región zohrával vždy kľúčovú úlohu vo všetkých oblastiach na severozápade Talianska z dôvodu veľkého námorného toku. Región schopný zachovať svoje korene a vylepšenia s časom, je veľmi dôležité aby zabezpečili budúcnosť a prosperitu v tejto krajine.

 

Teraz najčítanejšie

Luca Nucciarelli

Moja kariéra kuchára sa začala v talianskom Toskánsku, v mestečku Pitigliano, odkiaľ pochádzam. Prvé skúsenosti som naberal ešte ako študent počas letných prázdnin v reštaurácii mojej tety. Láska k vareniu ma dodnes neopustila, na svojich kuchárskych cestách svetom som v Anglicku stretol svoju lásku, ktorá ma priviedla na Slovensko. Dnes pre Vás varím v Martine a spolupracujem ako šéf ambasador v reštaurácie Orchidea vo Veľká Lomnica.