Denník N

Liptov.sme.sk má novinárov, ktorí sami seba chvália aj citujú

Predstavte si, že ste poslancom mestského zastupiteľstva, v ktorom máte svoje záujmy, ambície a vyhranený názor na svojich rivalov. A že ste zároveň novinárom, ktorý o tom informuje. Ťažko o sebe napíšete, že ste hlasovali za hlúposť, alebo podporili niečo podozrivé. Ukážete sa naopak čitateľom v najlepšom možnom svetle. Toto sa bežne deje v Liptovských novinách zo siete novín My vydavateľstva Petit Press, ktoré vychádzajú aj na stránke liptov.sme.sk. Prípadov, keď novinár píše o sebe oslavné články, sú tam desiatky. Dokonca aj sám seba cituje.

Michal Paška je poslancom Mestského zastupiteľstva v Liptovskom Mikuláši a zároveň spolupracovníkom Liptovských novín. Veľká časť článkov, ktoré od neho vychádzajú v spravodajstve, je o jeho poslaneckých aktivitách v tomto volebnom obvode, alebo o aktivitách jeho politických kolegov – o budovaní ciest, mestských oslavách, kde chváli kolegov poslancov, vedenie mesta, ale aj seba. Čitateľ článkov však nevie, že ich autor Paška je poslancom. Paška je aj zamestnancom mestského podniku Verejnoprospešné služby. Pozitívne články tak píše aj o aktivitách podniku. Oslavné texty niekedy podpisuje svojím menom, niekedy skratkou mp. Keď sa v článku sám cituje, článok má podpis (pkk). Nikde nie je ani zmienka o tom, že autor je poslanec a mestský zamestnanec.

On sám konflikt záujmov nevidí. Dokonca hovorí, že články podpísané ako (pkk) nepísal, poslal len podklady šéfredaktorke Eve Petranovej. Tá ich zeditovala a vydala bez toho, aby čitateľov upozornila, že ich píše poslanec. Napríklad v článku o tom, ako sa v Mikuláši kvalitne opravujú cesty s názvom Cesty neplátali, ale poriadne opravili sám seba cituje:

„Nešlo len o plátanie, ktoré osobne nemám rád, ale o poriadnu opravu. Príslušné oddelenie mestského úradu dalo za pravdu mojim argumentom a v jarných mesiacoch dalo zelenú veľkoplošnej oprave, za čo ďakujem. Tú si frekventovaná cesta, ktorá bola plná výtlkov a na viacerých miestach poznačená sieťovým rozpadom, po rokoch doslova žiadala,“ vysvetlil Michal Paška, poslanec mestského zastupiteľstva za Podbreziny.

V ďalšom článku spojil aktivity poslanca aj zamestnanca mestského podniku, keď sa odcitoval takto:

Chodník bol vo veľmi zlom stave. Na mnohých miestach bol popraskaný, niekde úplne chýbal asfalt. „Takýto stav je pre najväčšie sídlisko v Liptovskom Mikuláši z môjho pohľadu neprijateľný. Pred volbami som avizoval, že sa pokúsim zlepšiť stav vnútroblokov. Vďaka ústretovosti radnice sa podarilo kompletne vymeniť asfaltový povrch v celkovej dĺžke približne 90 metrov. Chodník je široký 3 metre,“ informoval Michal Paška, poslanec mestského zastupiteľstva za Podbreziny. Stav chodníkov na sídlisku monitoroval počas apríla. Mesto požiadal o opravu najkritickejších úsekov.

„Postup liptovskej redakcie považujem za nesprávny a urobím okamžitú nápravu. Nie je žiaden relevantný dôvod, aby spravodajské texty, o ktoré spravidla ide, neboli spracované a podpísané interným redaktorom,“ hovorí divízna šéfredaktorka Týždenníky MY/ECHO/regiony.sme.sk Jana Paulovská. „Poslanci ako aj iní verejní činitelia môžu využiť platené sekcie formou tlačovej správy, kde musí byť jasne uvedená jeho funkcia resp. pozícia. Mrzí ma, že k niečomu takému došlo, všetky texty, pod ktorými je podpísaný poslanec Paška, stiahneme z webu,“ dodala.

Paška nie je jediný, ktorému sa darí prepašovať svoje politické aktivity na web liptov.sme.sk a do regionálnych novín Petit Pressu.

Samochválny článok vyšiel aj poslancovi MsZ Matejovi Gécimu s názvom Galerijnú záhradu sprístupnili verejnosti (väčšinu článkov redakcia dnes po mojom upozornení odstránila). Na túto tému vydala článok aj TASR, kde Géciho priamo ako poslanca cituje.

Podobne o aktivitách mesta píše ako redaktor Ján Sokolský. Pri článku chýba zmienka, ze autor pracuje v kancelárii vedenia mesta Liptovský Mikuláš.

Nie je to ojedinelý prípad, keď do novín píšu oslavné články nepriznaní zástupcovia samosprávy či kandidáti na poslancov. Napríklad kandidát na poslanca za Smer ovplyvňoval obsah článkov v Novom Čase. Iný redaktor Nového Času Jozef Havrilla, ktorý sa nedostal do zastupiteľstva, teraz útočí cez články na svojich bývalých aj budúcich politických rivalov.

Atualizácia 9. októbra 2015: PR články poslanca na liptov.sme.sk končia odchodom šéfredaktorky a preverovaním redaktorov

 

Prečítajte si aj ďalšie články, hodnotiace médiá. Sledujte články aj na Facebooku.

 

 

Teraz najčítanejšie