Denník N

List zo Slovenska do Prahy spolužiakovi z materskej školy.

Ahoj Sveťo.

Tak sa Ti po čase znova hlásim z mojej a tvojej domoviny. Inak, pamätaš si, že kedysi ľudia na dedinách označovali za domovinu pálenku, načierno pálenú doma?

U nás sa toho udialo pred Vianocami dosť. Stihli sme novelizovať Ústavu, vraj aby sme mohli efektívnejšie bojovať proti terorizmu. Škoda, že tam  jej inovátori nevsunuli aj povinnosť štátu, bojovať proti ľudskému idiotizmu. Možno je to tým, že množstvo tých, ktorí pri hlasovaní zdvihli ruku, by vlastne vyhlásilo vojnu sebe samým. A vieme. ako ťažko bojuje človek sám so sebou … Novela prešla vďaka hlasom poslancov za Most-Híd, ktorý odvtedy mnohí nazývajú hyd a jej predsedu Bélu Bugára zradcom. Na jeho obranu sa postavil v našej krčme akurát Zoli, ktorý tvrdí, že Bugár nikoho nezradil a naopak, svojím hlasovaním  ostal verný jedinej zásasade, ktorej sa drží väčšina slovenských politikov. Moc a peniaze.

Ďalší traja poslanci navrhli v novele trestného zákona, aby ženy, ktoré sa nechajú umelo oplodniť, skončili v base. Dosť nás to pobavilo, akurát Imro zobral ten návrh vážne a dokonca sa ho snažil rozšíriť, že ak je dôvodom na basu umelé oplodnenie, mali by byť takým istým dôvodom aj umelé zuby. A ukázal nám fotografiu svojej svokry. Naopak, Jaro, ktorý je známy psychiater, zobral túto  legislatívnu iniciatívu ako profesinálnu výzvu a skonštatoval : A je najvyšší čas, aby som si priamo v parlamente zriadil ordináciu!

Ozaj, už ste začali výstavbu  kanála Dunaj-Odra-Labe, ktorý ohlasoval váš prezident? Minule som totiž stál asi 2 hodiny dosť nasr…ý v zápche na diaľnici do Prahy. Tak som si začal predstavovať, ako vystupujem z parníka v prístave pod Karlovým mostom a v ruke žmolím spiatočný lístok do Bratislavy. Parník by sa mohol volať trebárs Miloš. Viem, že u vás by sa mnohí z toho asi veľmi netešili, lebo by im to mohlo pripomínať Jakeša. Ale ja stále viac a viac začínam byť presvedčený, že čo Miloš, to …. Miloš.

Inak nech si vaši stavitelia švihnú, ak nechcú ostať v hanbe. Vy ste totiž ešte ten kanál ani nezačali kopať a naši technickí géniovia z firmy Ponton City už vykopali na Dunaji tunel. Áno Sveťo, tunel. A nie pod Dunajom, opakovane zdôrazňujem, ale na vode. Že ako sa to dá? Predstav si, že naši konštruktéri začali konštruovať kompu ceu Dunaj dávno predtým, ako vyšlo oznámenie o verejnom obstarávaní. A predstav si, že sa na milimeter presne trafili do parametrov, požadovaných na kompu, ktoré potom v tom tendri vyšli. A predstav si, že nikto iný sa do súťaže neprihlásil. A predstav si, že prevádzka kompy sa na základe zmluvy, ktorá je jalová ako ľúbostný list prváka, môže predražiť o desiatky miliónov €. A čo sa na Slovensku predražiť môže, to sa určite predraží. To nie je Murphyho zákon, ale slovenská axióma.

Sveťo, lúčim sa s tebou so želaním šťastných a krásnych Vianoc.

 

 

Teraz najčítanejšie