Denník N

List zo Slovenska do Prahy spolužiakovi z materskej školy.

Ahoj Sveťo!

Po dlhšom čase sa ti hlásim so zdravicou zo Slovenska. Z krajiny, kde sme už včera rozkradli eurofondy, ktoré sme mali rozkradnúť až zajtra. U nás sa toho veľa nezmenilo, ale ako čítam vaše noviny je jasné, že u vás je aspoň permanentne veselo. Najmä váš prezident Miloš je zdrojom mnohých inšpirácií a zdá sa, že najlepšie obdobie má ešte len pred sebou.

No ale najprv o tom, čo máme nové doma. Dnes napríklad začína programová konferencia Smeru, ktorý sám seba označuje za ľavicovú a sociálnu stranu. Napriek tomu, že za posledné roky nás bohužiaľ opustilo množstvo skutočných humoristov je jasné, že humor je vlastný nielen množstvu Slovákov, ale aj politikom zo Smeru. Podľa úvah niektorých našich politológov, dokonca vraj predseda Fico zmenami programu konferencie a zmenami jej moderátora, ktorým mal byť pôvodne Pavol Paška, vyhlásil vojnu oligarchom v Smere. Mišo, ktorý hráva s nami mariáš a inak je skvelý sústružník, po vypočutí tejto politoligckej analýzy začudovane poznamenal : „Už som čítal, že sused vyhlásil vojnu susedovi, alebo futbalový fanklub inému fanklubu. Ale že niekto vyhlásil vojnu sám sebe, to počujem prvý raz“.

V parlamente idú zbaviť mandátu poslanca Matoviča, lebo zabudol prerušiť živnosť, ktorú nevykonával. To je ako keby ti chceli policajti zobrať vodičák za to, že si sa cestou vo vlaku v bufetovom vozni opil. Bezdomovec Imro(ešte bude o ňom reč) z našej krčmy tvrdí, že ten, kto vymyslel celú túto kravinu musel byť na mariške, alebo je Matovič génius. Dôvody takejto úvahy nám nechcel prezradiť a my nad nimi doteraz hútame… Problémy začíname mať aj so ZOO, vyšetrovateľ Gorily odchádza do civilu. Kto sa bude o tohoto zvera teraz starať, nie je zatiaľ jasné. Akurát Ďuro, ktorý pôsobil 20 rokov ako vojak vo francúzskej cudzineckej légii povedal, že Gorila teraz už definitívne zdochne. Alebo bude utratená. A pritom Ďuro nie je veterinár. A potom ešte dodal, že ak budú deti chcieť vidieť živé gorily, nech idú na školský výlet na Úrad vlády, alebo do Národnej rady.

Imro, ktorý mimochodom stihol prepiť 2 domy, 2 byty a 3 autá sa zamýšľal včera nad správou, že váš prezident Zeman odmietol vyznamenať pána Jiřího Bradyho za to, že sa jeho synovec Daniel Herman, váš minister kultúry, stretol s dalajlámom. Imro to napokon vyhododnotil tak, že najväčšie vyznamenia pre človeka je, ak ho Zeman nevyznamená. Tak mi len napadlo, že človek môže skutočne prepiť čokoľvek, pokiaľ si neprepije rozum. U Imra som si tým teraz istý. Či to tak je aj u Zemana, musíte posúdiť vy v Čechách v najbližších voľbách.

Sveťo!

Pre dnešok sa tebou lúčim momentálne najaktuálnejším slovenským heslom : Ak nevieš založiť oheň na čundri, založ si politickú stranu. Ak si chceš založiť ruky do lona a nič nerobiť celý život, založ si ju tiež. A ak chceš mať istotu doživotného blahobytu, založ celú krajinu. Komukoľvek. Ale na úrok, ktorý je výhodný pre teba a tvojich pucflekov.

Peter

Teraz najčítanejšie