Denník N

Ľúbivé príbehy pre deti od 2 do 5 rokov

Sú nekomplikované a priame, ponúkajú rozmanitosť príbehov a ilustrácií, ale aj veľké dejové skratky. V tejto sérii nájdete štyri knihy pre deti od dvoch do päť rokov, ktoré rešpektujú trpezlivosť ratolestí a schopnosť vnímať v istom veku len určité množstvo textu.

Štyri pekne farebne rozlíšené Príbehy pre deti majú každý na vrchu číslo, aby ste nemuseli ani otvárať knihu a hneď vedeli, čo v nej nájdete (navyše každé jedno číslo na obálke ukrýva ucelený obrázok, ktorý sa po otvorení rozvinie do samostatného minipríbehu). Neponúkajú len tradičné rozprávky, ale aj klasické príbehy či dobrodružstvá, o ktorých ste možno ešte nepočuli. Na konci každej z kníh je ešte niekoľko básní, ktoré najmä rodičom, ovládajúcim anglický originál, budú v slovenčine znieť bizarne. Deťom to bude, samozrejme, celkom jedno, a ak zapojíte predstavivosť a pridáte aj známe či vymyslené melódie, prečítajú si s vami hocičo. Základom celej série je postupnosť, s akou sa mení pomer text – ilustrácie. Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že tomu vydavatelia nie vždy prikladajú význam a pri knihách, ktoré uvádzajú vhodný vek čitateľov napríklad tri roky od nich „žiadajú“, aby obsedeli pri stránke textu veľkosti A4 s jedinou malou (ak vôbec nejakou) ilustráciou. A to je vopred prehraný boj, čím zároveň zanecháme v deťoch odkaz, že knihy sú strašná nuda. Tu sa to s najväčšou pravdepodobnosťou nestane.

pribehy-pre-deti-10Nájsť peknú ilustrovanú knihu s príbehom pre deti od dvoch rokov sa niekedy rovná pátracej akcii typu Sherlocka Holmesa. Ak nechcete, aby to bolo leporelo a zároveň poznáte vkus svojho drobizgu, pričom ten je v aktuálnej fáze zameraný na tie najroztomilejšie obrázky hraničiace s gýčom, nakuknite do Príbehov pre deti od 2 rokov. Na každej stránke je len pár viet, písmo sa mení na väčšie a menšie, dominujú obrázky. Tie sú popisné a prísne sledujú dej, takže dieťa sa pozerá na to, o čom práve čítate a začína chápať súvislosti dej – obraz – hlasový prejav. Nie jeden rodič v sebe s narastajúcim záujmom dieťaťa nájde skrytý herecký talent. Zlatovláska, Tri prasiatka, roztomilé šteniatka a vyznanie zajka ocka jeho synčekovi je práve dosť na to, aby ste si povedali, že ste svojmu dieťaťu zvládli konečne prečítať nejaký komplexnejší text. Zvyšok knihy tvoria básničky a pesničky.

pribehy-pre-deti-2 pribehy-pre-deti-3

pribehy-pre-deti-11V knihe Príbehy pre deti od 3 rokov sú príbehy len tri, o kuriatku, trolloch a dievčinke, zato sú dlhšie a obsahujú viac textu, aj trochu zložitejšie zápletky. Zvyšok knihy opäť tvoria básne a opäť sú dlhšie a obsahujú napríklad aj prvé počty do dvadsať. V každej jednej knihe dosť kríva ich preklad. Vedela by som si predstaviť, žeby sa ich chopil prekladateľ, ktorý by sa nedržal tak otrocky originálu, ale pre lepšiu zvukomalebnosť v slovenčine by ich osviežil svojim vkladom.

pribehy-pre-deti-4 pribehy-pre-deti-5

pribehy-pre-deti-12Príbehoch pre deti od 4 rokov už značne prevažuje próza nad poéziou. Objavujú sa prvé stránky iba s textom, bez dominantnej ilustrácie, avšak celá séria je založená na silnom vizuálnom zážitku. Nemôže sa teda stať, aby ste natrafili na dvojstranu bez akéhokoľvek lákadla. Na deti čakajú klasiky ako Škaredé káčatko, Červená čiapočka, Popoluška, Medovníková chalúpka či Princezná na hrášku.

pribehy-pre-deti-6 pribehy-pre-deti-7

pribehy-pre-deti-13Posledná kniha tejto série, Príbehy pre deti od 5 rokov, obsahuje len tri básne. Zvyšok sú ucelene spracované príbehy o vzniku leopardích škvŕn, o mestskej a vidieckej myši, či králikovi, ktorý rád číta a tiež známe rozprávky Snehulienka, Martinko Klingáč, Palculienka a ďalšie. Ak by ste po tejto knihe siahli ako po prvej, bez toho, aby mal čitateľ akúkoľvek skúsenosť s predošlými textami pre mladších, je pre neho pripravených aj niekoľko príbehov spracovaných členitejšie, než len formou text – obrázok – text – obrázok. Tvorcovia rátali s tým, že niektoré deti, ktoré ešte nevedia samostatne čítať, potrebujú zmenu formy, aby pri knihe zotrvali. Ponúknu im napríklad príbeh o králičkovi, v ktorom na niekoľkých stranách naháňa replika skákajúcu žabu, priama reč vychádza zvieratkám nad hlavami v bublinkách ako v komikse alebo je text roztopašne rozhádzaný po stránke vedľa postáv, ktorých sa dej práve týka.

pribehy-pre-deti-8 pribehy-pre-deti-9

Každý príbeh v každej knihe série Príbehy pre deti má luxus vlastného ilustrátora. Ako som už niekoľkokrát spomínala, obrazová stránka je absolútne dominantná a vďaka tomu majú všetky štyri knihy vysokú šancu udržať pozornosť detí. Neoplatí sa experimentovať a ponúkať mladším to, čo je určené starším. Redaktori urobili kus práce pri skladaní jednotlivých častí a ľúbeznosť obrázkov môže na malých čitateľov pôsobiť ako magnet. Jedinou slabinou je už spomínaný preklad. Škoda niektorých doslovných prekladov anglických fráz či kostrbatej štylistiky. Aby som bola spravodlivá – neplatí to paušálne pre celú sériu, určite je viac príbehov spracovaných hladko, ale v niektorých pasážach bol výber slov pre mňa vyslovene rušivý.

Knihy na recenziu poskytlo vydavateľstvo Svojtka&Co. Foto: autorka.

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.

Teraz najčítanejšie