Denník N

Mačo, mačo, mééén

V druhej polovici 90-ich rokov sme zažívali boom mačov. Mačo je tzv. skutočný chlap, ktorý vie buchnúť po stole a aj dať na papuľu ak treba. Živná pôda pre mačov bola vytvaraná vtedajšou náladou  a predstaviteľmi spoločnosti. Na čele štátu bolo typicky mačovské trio Mečiar, Slota, Ľupták. Títo pseudopolitici nastavili latku dostatočne nízko nato aby si našli  množstvo nasledovateľov. Tak ako spomínaní páni postupne strácali vplyv mačovstvo zapadalo prachom. Mačov prestala brať spoločnosť vážne a ich veľkohubosť a búchanie sa postupne ocitalo na periférii záujmu. Úplne by som bol zabudol na mačov keby sa nezačali znova objavovať. Vo vedení našej spoločnosti sa znovu ocitli mačovia a tzv. hospodárska a morálna kríza vytvorila priestor pre mačizmus.

Moderní mačovia sú už o niečo „sofistikovanejší“ ako ich predchodcovia vo farebných oblekoch z deväťdesiatych rokov. Vyskytujú sa všade od krčiem až po vrcholovú politiku.  Mačo je v prvom rade sociopat, ktorého EQ je v záporných číslach. Títo ľudia pohŕdajú Vami, Vašou prácou aj Vašimi citmi. S mačom nespolupracujete alebo ste natoľko naívny, že veríte v partnerstvo potom ste na omyle. Mačo ľudí iba používa vo svoj prospech. Mačo zo zásady nikdy nerobí nič z čoho by nemal okamžitý prospech alebo prospech v budúcnosti. Prospech sa pravdaže rovná peniazom prípadne vplyvu, ktorý je možné raz pretaviť na financie. Z ničoho čo  mačo robí  neprijme zodpovednosť, naopak ju v plnej miere vyžaduje od Vás. Mačo Vám nikdy nedá jednoznačné stanovisko no požaduje bezchybný výsledok. Mačo nikdy nie je spokojný s výsledkom Vašej práce a vždy v nej nájde chybu aj za cenu, že si tú chybu bude musieť vymyslieť. Mačo všetko vie najlepšie, všade bol, všetkému rozumie a všade má známych. V tejto predstave ho uisťujú jeho lokaji. Každy mačo potrebujem mať lokajov. Lokaj je sympatizantom mača a cíti sa pri ňom istý, silný a dôležitý. Mačo miluje hovoriť o sebe a o svojich úspechoch. Pri opise úspechov je nepodstatné či sa skutočne stali.

Mačo žije vo svete mačov, všetci ostatní sú iba debilkovia, žebráci a feťáci.  Mačovia veria v svoje  pseudo hodnoty a v seba. Slušnosť sa vo svete mačov nenosí. Ak ste v kontakte s mačom a správa sa  slušne majte sa na pozore. Mačo je priamy iba ak nemá na výber, podstatne radšej útočí zo zadu alebo z boku.

Mačov je problém vytesniť zo života, sú všade. Bojovať s mačom je strata času mačo sa dá iba obchádzať alebo ignorovať.

Možno to bude znieť neuveriteľne ale mne mačovia nevadia a sú pre mňa užitoční. Spĺňajú funkciu bioindikátora zdravej komunity. Čím menej (ideálne žiadny) mačov sa niekde nachádza, tým viac mám istotu, že som si správne vybral ľudí, ktorých spoločnosť zdielam. Občasná konfrontácia s mačom pôsobí ako zrkadlo vlastného správania, lebo mačizmus je nákazlivý a dlhšie pôsobenie mačizmu môže mať následky a vplyv na správanie a myslenie.

Našťastie sa človek ako mačo nenarodí. Mačizmus získava ako vírus alebo sa s ním stotožňuje ako s chorým náboženstvom. Tu nám nemačom svitá nádej, že stačí mača zresetovať a môže sa z neho stať opäť človek.

Teraz najčítanejšie

Viktor Tasnadi

Som hrdý otec dvoch synov, jednej dcéry, milujúci manžel, dj a fotograf. Pracujem ako marketingový koordinátor so špecializáciou na gastromarketing.