Denník N

„Majster“ pera a momentálne najväčší žijúci slavianofil. Proste Tibor Eliot Rostas.

kosanova

foto č.1

echo.cz

foto č. 2

 

fotoč. 3

deti analizmus

foto.č 4

 

Na Slovensku sa za posledné desaťročia premlelo toľko podvodníkov, že každý ďalší, ktorý sa zjaví, už môže prekvapiť iba inovatívnym spôsobom osprosťovania svojich zákazníkov. Nezačnem Mečiarom, pretože ten by si zaslúžil v každej inej krajine sústredenú pozornosť justičných orgánov a nie moju, ako občasného a v zásade bezvýznamného blogera.

Začalo to Anatolijom Kašpirovským ktorý dokázal „liečiť“na diaľku, cez televíziu, rozhlas, alebo dokonca telefonickým rozhovorom. Potom prišli BMG Investy, ktoré dokázali zhodnotiť vklady svojich klientov nie o sľubovaných 30%, ale rovno o celých 100! Teda ak pokladáme za takéto ekonomická zhodnotenie fakt, že 100% vkladov  zhodnotili vo svoj prospech tým, že ich poslali na vlastné účty v daňových rajoch. Neskôr sa zjavili šmejdi, ktorí dokázali presvedčiť svojich klientov, že deka, ktorú im predávajú za 30 000,- korún je skutočne z pravého ovčieho rúna a nie tá istá, ktorú vo vedľajšom obchode dostanú za stovku. A keďže klin sa klinom vyráža, prišli šmejdi v politike, ktorí sľubovali, že práve klientov oklamaných rôznymi investami odškodnia, ak im dajú vo voľbách svoj hlas. A výsledok bol obojstranne skvelý. Voličov to stálo iba ich hlas a politikov vôbec nič.

Ale doba sa menila a bolo potrebné inovovať nielen sortiment ponúkaných produktov, ale aj predavačov. Ako spása prišla okupácia Krymu Ruskom, vojna na východe Ukrajiny a utečenecká tragédia. Jeden z prvých, ktorí vyrazili do boja za „historické ruské nároky na Krym a východnú Ukrajinu, či dokonca Ukrajinu ako celok, bol Tibor Eliot Rostas. Človek, o ktorom niektorí jeho životopisci a možno aj on sám osobne tvrdia, že „pôsobil ako kreatívny riaditeľ v najvýznamnejších reklamných agentúrach na Slovensku a získal niekoľko medzinárodných ocenení“. Už menej možností máme zistiť, ktoréže konkrétne sú tie najvýznamnejšie agentúry a ktoré konkrétne medzinárodné ocenenia…? Mne osobne sa žiadnu z týchto významných agentúr a ešte významnejších ocenení nepodarilo vypátrať… Ďalej, zase podľa životopiscov, “ aktívne sa angažuje v čele antiglobalistických hnutí, vyznáva Gándhího cestu nenásilného odporu satjágráha a cestuje po krajinách orientálnej kultúry a východnej filozofie“. Nuže, milý Tiborko. Globalizácia priniesla so sebou aj otváranie sa svetu ako celku a možnosť v zásade neobmedzeného cestovania. A ty tedy tým, že cestuješ po orientálnych krajinách, globalizáciu priamo podporuješ. Takže ako je to vlastne s tvojím bojom proti nej? Snáď nie si ako poniektorí vegetariáni, ktorí cez deň jačia ako o jedinej správnej výžive brokolici a v noci tajne vyžierajú šunku v komore?

Nie tak dávno si sa hrdil spoločnou fotografiou zo stretnutia s ruským veľvyslancom v Bratislave Pavlom Kuznecovom. Mne nie je celkom zrejmý zmysel vášho stretnutia. Dôvody by však mohli byť v zásade štyri. Buď si mu bol vytknúť ako (momentálne)presvedčený slavianofil vraždenie Slovákov inými Slovanmi-Rusmi v roku 1968(foto č.1), alebo ako „presvedčený“gándhista vraždenie civilistov v Sýrii(foto č.2), prípadne si mu bol vytknúť deti zavraždené Rusmi v malajzijskom lietadle nad Ukrajinou(foto č.3), alebo si bol požiadať o ruský grant na tvoj časopis Zem a Vek(foto č.4).

Neviem, prečo mi práve v tejto chvíli napadla spomienka na jedného autora brakovývh románov. Keď sa ho novinár spýtal, čo je jeho hlavným dôvodom na ich písanie a vydávanie, bez ostychu povedal : „Mám rád ženy ženy. A spisovateľské pero používam na to, aby som sa mohol postarať o vlastné péro“.

Tibor, ja som však samozrejme presvedčený, že ty so životným postojom spomínaného veľmajstra pera nemáš absolútne nič spoločné a všetko čo robíš a píšeš, je výsledkom tvojho  úprimného a hlbokého presvedčenia.

Ale rovnako som presvedčený aj o tom, že zákazníci pre tvoju a tebe podobnú skupinu predavačov dažďa, sa nemenia. Menia sa iba predávajúci a ich produkty. Raz sú to vatry zvrchovanosti, potom diaľnica do Košíc a teraz boj za všeslovanskú vzájomnosť.

Lúčim sa s pozdravom : Hlúposti zdar!

P.S. : Človek nesmie kritizovať to, čo nečítal. Kúpil som si teda Zem a Vek. Už som v živote všelijako sprosto minul peniaze. Ale touto kúpou som si spravil v tomto ohľade osobný rekord. Ešte aj papier je príliš lesklý a tak tvoj časopis nie je použiteľný ani na iný účel.

Foto: echo24.cz, denníkN.sk, Pavol Lörincz, FB

Teraz najčítanejšie