Denník N

Makovice

Hľadáme nezlomné a namakané makovice, ktoré sú naklonené pomáhať a sú plné nápadov

Keď sa tak pozerám na svoju publikačnú činnosť vnímam, že som „sa“ dosť utlmil. Referendum, voľby, Sieť, pochody na život a na smrť, to všetko boli témy, ktoré si zaslúžili vyjadrenie a postoj. Alebo aj viac postojov. „Viac pásikov, viac adidas,“ hovorí ľudová múdrosť z Miletičky. Okrem toho, že vnímam kompaktné spektrum tam a tam, chýba mi smerom inam.

Gazda s.r.o. sa rozbiehala spiatočkou v protismere, ale bol to zaujímavý myšlienkový postup. Morálnu záruku, ktorú za tento husársky kúsok vystavuje turista z Las Vegas stojí za to. Ruská ruleta vo zvláštnom garde. Ale nemusím všetkému rozumieť. Napríklad ani tomu, ako nájsť v osobnom aute, v ktorom cestuje 11 mladých mužov šoféra tiež nerozumiem, hoci som sa o tom chcel poradiť s niekým, kto tomu rozumie. Ostal som bezradne ponechaný sám na seba asi s dvadsiatimi páčikmi pod mojim zmäteným statusom.

weiss

Ale čo teda robím, keď sa každý vyjadruje ku všetkému, len ja nie…? Tak sa sem tam poradím, porozprávam. Ako napríklad tuto.  No ani to nestačí. Tak som si povedal, že skúsim sa pozrieť na také veci, ktoré sa dejú za kulisami a nie je to nástenkový tender. Že vložím trochu energie do hľadania tých, ktorí tu sú, ale ešte nie sú úplne kontaminovaní frustráciou z víťazstva lži nad pravdou a nenávisti nad láskou a veria ešte, že to má zmysel a dať zmysel aj ich viere v budúcnosť.

chela_leafaward

Preto v LEAFe hľadáme MAKOVICE a sejeme mak: ej tak – tak… Hej, je to trochu metaforické, ale vidieť a pomáhať tomu ako sa rozvíja Ondrejov projekt, ako Dominika mení svojím krehkým hlasom s drobnými skutkami beznádej na nádej a ako Jozef hľadá cestu do sveta a analyzuje svet no aj svoje vlastné plusy a mínus je vzrušujúce. O tom si môžete prečítať viac inde.

makovice_3

Ale teraz hľadáme „nové makovice“ do partie tých minuloročných. Nech ich je viac, nech sa podržia, nech si pomáhajú a tak. Makovice, ktoré vyrastú a rozvinú potenciál tak, aby jedného dňa práve svojou integritou, excelentnosťou, podnikavosťou a  angažovanosťou dali tejto krajinke šancu a ktovie ktorý krát druhý dych. A aby zmenili to, čo je staré, skorumpované a čo je skutočne už len na beznádejný smiech.

Hej, dlho som neblogoval, a toto vyzerá skôr ako PR článok ako blog. Nie je písaný na žiadnu z mojich „tradičných“ tém a tak mi nemusíte veriť. Ale môžete skúsiť dať príležitosť niekomu, koho poznáte. Stačí ak má 10-16 rokov, dobré srdce, šikovnú myseľ, podnikavo uvažuje a záleží mu na tomto svete.

V rámci svojho želania by som možno dodal ešte zopár kategórií, ale to by som už moralizoval. Myslím si, že tak ako športoví skauti naháňajú po Slovensku hokejové a futbalové nádeje, tak skauti korupcie a klientelizmu vyháňajú zo Slovenska to, čo tu je ešte dobré a nádejné. Je to jednoduché, trochu mi v tom môžete pomôcť. Stačí málo. Zopár tipov na nenápadných hrdinov budúcnosti, o ktorú sa ľudia včerajška zabudli postarať. Pre začiatok: tu je formulár. Som vtierka, čo? Ale v tomto čase je možno lepšie rovno pomôcť zamyslieť sa nádejným MAKOVICIAM a vyplniť prihlasovací dokument. Tu je, stačí jeden klik.

hladame_makovice

My si ich už pohľadáme a skúsime im pomôcť s ich projektami, nápadmi a osobnými príbehmi, ktoré sa oplatí rozpísať aj na krivých riadkoch našej dnešnej spoločenskej trúchlohry. Áno. Dá sa to. Alebo ako hovoril v lepších časoch Barack Obama: Yes, we can!

Teraz najčítanejšie

Miroslav Kocúr

Teológ, pedagóg. Zakladajúci člen PS, expert a člen tímu pre školstvo a vzdelávanie.