Denník N

Malý virtuálny výlet na exotický Zanzibar

Dnes je na súostroví Zanzibar sviatočný deň, spomienka na revolučný 12. januára 1964, keď sa stalo ľudovou republikou, ktorá sa o tri mesiace neskôr spojila s blízkou pevninskou Tanganikou a na mape Afriky sa objavil nový štát Tanzánia. Ak vás víkendové počasie nebude lákať do prírody, tak si voľné dni spestrite malým virtuálnym výletom do miest, kde je teplo samozrejmosťou.

Zanzibar, svahilsky nazývaný Unguja, je najväčším z ostrovov s rozlohou 1 658 km², zatiaľ čo druhý ostrov Pemba má len 984 km². Okolo nich sú desiatky skromných ostrovčekov, z nich niektoré sa dostali do súkromného vlastníctva. Od pevniny sú vzdialené 25 – 50 km.

Z histórie

Nálezy kamennej industrie predpokladajú, že na Zanzibare žili ľudia už pred 20 000 rokmi. V grécko-rímskych textoch zo začiatku nášho letopočtu sa objavuje ostrov Menuthias, ktorý bol asi Zanzibarom.

Niekedy vo 8. storočí sa k Zanzibaru priblížili arabské lode. Arabi položili na ostrovoch základy islamskej viery, ktorá tu prevláda do dnešných čias. Časom sa arabská kolónia preformovala na prosperujúcu republiku, ku ktorej v roku 1498 priplával portugalský moreplavec Vasco de Gama na svojej objavnej ceste do Indie. Našiel tu prosperujúce osady s arabsky hovoriacou honoráciou. O päť rokov neskôr založili Portugalci na Zanzibare obchodnú stanicu. Koncom 17. stor. však tieto dŕžavy stratili a v rokoch 1698 až do konca 19. stor. tu vládol ománsky sultán, ktorý profitoval najmä z obchodu s čiernymi otrokmi. Odhaduje sa, že tunajšími prístavmi prešlo ročne okolo 50 000 otrokov. Ďalšími významnými zložkami obchodu bola slonovina a vzácne korenie, predovšetkým klinčeky, ktoré Zanzibar preslávili.

V druhej polovici 19. storočia sa o toto územie začali zaujímať Briti pod zámienkou potlačenia obchodu s otrokmi. To sa im definitívne podarilo až v roku 1897. Zanzibarský sultanát ovládol aj časti afrického pobrežia, ktoré v roku 1887 prenajal Vychodafrickej imperiálnej spoločnosti a južnú časť kúpili Nemci. Ostrovy sa stali britským protektorátom. V roku 1890 došlo k významnej dohode medzi Nemeckom  a Britániou, keď Nemci súhlasili s britskou správou Zanzibaru výmenou za ostrov Helgoland, ktorý – hoci v blízkosti nemeckého pobrežia – bol britským územím a významnou vojenskou základňou.

Revolučná oslobodzovacia vlna začiatkom 60. rokov minulého storočia zasiahla aj Zanzibar. Na krátky čas sa chytil vlády sultán, ale 12. januára 1964 bol zvrhnutý. Bol to krvavý prevrat, ktorý stál životy tisícok ľudí, ďalšie tisícky – najmä Arabi a Indovia – si zachránili životy útekom. Ostrovy sa stali samostatnou ľudovou republikou, ktorá sa 24. apríla 1964 zjednotila s pevninskou Tanganikou do štátu Tanzánia. V nej si udržali značnú mieru autonómie. Majú vlastného prezidenta a Národné zhromaždenie.

K najväčším nešťastiam prichádza pri haváriách trajektov.

Vzácna a ohrozená príroda

V súčasnosti žije na ostrovoch viac ako milión obyvateľov. Väčšina z nich na najväčšom Zanzibare, kde je aj rovnomenné hlavné mesto. Na ostrove Pemba žije viac ako 350 tisíc ľudí, na Mafii asi 40 000, počet obyvateľov na drobných ostrovčekoch je zanedbateľný. Oficiálnym jazykom je svahilština, resp. jej miestny dialekt kinguja.

Príroda ostrovov vykazuje znaky blízkej pevniny. Medzi unikáty patrí opica Procolobus kirkii, ktorá sa v izolovanom prostredí sformovala v samostatný druh, dnes ohrozený, keďže prežíva posledných asi 1 500 jedincov, z nich tretina v národnom parku Jozani. Zvykli si na ľudí a radi si zamaškrtia na ich produktoch, čo sa im stáva osudným.

Na ostrovoch žila aj samostatná rasa leoparda, o ktorého existencii však už dlhé roky niet žiadnych správ. V roku 1995 bol na Zanzibare opísaný nový poddruh ženetky (Genetta servalina archeri), ktorej osud je neistý. Unikátnu prírodu nachádzame aj na ostrove Pemba. Početné sú exotické druhy pevninského i morského vtáctva. K brehom ostrovov priplávajú početné druhy rýb i žralokov, vrátane žraloka veľrybieho (Rhincodon typus), ktorý dorastie do dĺžky viac ako 12 m a do vyše 21 ton. Človeku neuškodí – podobne ako veľryby sa živí planktónom. Klásť vajcia sem prichádzajú aj obrovské morské korytnačky Aldabrachelys gigantea, ktoré si obľúbili najmä ostrov Changuu, kedysi neslávne známy ako väzenie.

So zanzibarským leopardom sa dnes stretneme len v múzeu.

Klinčeky, škorica, korenie, palma rafia…

S Pembou sa spája rozvoj pestovania klinčekov, ktoré sem doviezli z Moluckých ostrovov. Experimenty so socializmom v prvých rokoch Tanzánie mali vplyv aj na produkciu klinčekov, ktorých najväčším dodávateľom je dnes Indonézia, odkiaľ smeruje na svetový trh 75 %, zatiaľ čo zo Zanzibaru len 7 %. Dôležitými exportnými produktmi sú aj čierne korenie, škorica, morské riasy, ryby alebo palma rafia a výrobky z vlákien jej listov (klobúky, rohože, koše, rôzne textilné výrobky…), ale z jej miazgy dokážu vyrobiť aj palmové víno. Narezanie kmeňa, aby miazga stiekla do tekvicových hrncov má však na strom negatívny vplyv. Pre vlastnú potrebu pestujú najmä červenú fazuľku adzuki, ktorá si však pre toxické látky vyžaduje dlhšie varenie.

Nedávno sa objavili informácie, že v útrobách ostrovov a okolitého oceánu sú aj zaujímavé zdroje ropy. To by mohlo vyriešiť aj vážny energetický problém, keďže ostrovy sa občas zahalia do úplne tmy. Na Zanzibar privádzajú elektrinu 39-kilometrovým podmorským káblom z Rás Kiromoni neďaleko Dar es-Salaamu. Nový, modernejší postavili v roku 2013 s japonskou pomocou za 28,1 milióna dolárov. Európska únia podporila 31-miliónovým grantom prebudovanie najdôležitejšieho prístavu Malindi, ktorým prechádza 90 percent zanzibarského obchodu.

Zaujímavá turistická destinácia

Významným zdrojom príjmov je cestovný ruch. Na ostrovoch je k dispozícii okolo 6 200 lôžok rôznej kategórie. Turistov lákajú najmä rovníkové pláže a teplé more, ale aj unikátna príroda a cenné pamiatky z čias panovania sultánov i z koloniálnych čias. Medzi nimi je aj dom, ktorý sa spája s chýrnym cestovateľom Davidom Livingstonom. V júli sa na Zanzibare koná filmový festival a pozornosti domáceho obyvateľstva i návštevníkov sa teší prehliadka miestneho folklóru. Mnohých láka aj potápanie v pobrežných vodách bohatých na najrôznejšie živočíchy.

Z drobných ostrovov patrí k vyhľadávaným turistickým destináciám ostrov Bawe asi 10 km od Stone Townu. Neprístupný bežným turistom je ostrovček Chumbe, ktorý ako rezerváciu spravuje nezisková organizácia Chumbe Island Coral Park, Ltd. V koralových útesoch, ktoré ho lemujú, žijú desiatky druhov rýb, medzi nim vzácny Epinephelus lanceolatus, ktoré dorastú do dĺžky takmer tri metre a hmotnosti vyše 400 kg. Najväčší známy ulovený kus bol dlhý 426 cm a keď ho dali na váhu, ručička sa zastavila na čísle 598 kg.

Spôsobom života zaujme aj kokosový krab (Birgus latro). Zožerie orechy, rôzne ovocie, v podstate všetky organické látky, takže ho miestni obyvatelia považujú za veľkého lúpežníka. Vraj si trúfne aj na živočíchy väčšie ako on. Na spôsob filmového Alfa si údajne rád pochutná na mačke. Jeho najpozoruhodnejšou činnosťou je, že sa dokáže vyšplahať za orechmi až do koruny kokosovej palmy.

V starobylom Stone Towne (historické jadro mesta Zanzibar, svahilsky nazývané Mji Mkongwe – Staré mesto, ktoré sa dostalo na zoznam svetového dedičstva UNESCO) sa narodil jeden z najväčších spevákov minulého storočia Freddie Mercury (* 5. septembra 1946 – † 24. novembra 1991), pôvodným menom Farrock Bulsara, ktorý bol lídrom kapely Queen.

Foto: CBS News, Pinterest, Eco-Cultur Tours Zanzibar, Getaway Magazine, Denník N, Wallpapers, www.botany.hawaii.edu, Extra Story, net.

Teraz najčítanejšie

Jozef Sliacky

Ročník 1953. Od roku 1975 amatérsky, od roku 1992 profesionálny publicista (teda ako redaktor alebo SZČO), teraz penzista so socialistickým dôchodkom.