Denník N

Malý výlet do exotického Sarawaku

Vlani pribudol v malajskom štáte Sarawak nový štátny sviatok. 22. júl je spomienkou na získanie nezávislosti v roku 1963.

Sarawak, územie na severe ostrova Borneo (Kalimantan), bol celé stáročia pod kontrolou brunejského sultána. V roku 1838 zakotvila pri jeho brehoch britská loď, ktorej velil James Brooke. Bolo to práve v čase, keď proti sultánovi povstali miestne dajacké kmene. Brooke ponúkol svoje služby sultánovi, ktorý ho za to bohato odmenil: v roku 1841 ho vymenoval za sarawackého rádžu. Založil tak dynastiu tzv. bielych rádžov, ktorá vládla v Sarawaku viac ako storočie.

 

„Bieli rádžovia“

 

Príbeh Jamesa Brooka je priam rozprávkový. Ako vojak bojoval v Barme. Po zranení ho poslali domov do Británie, kde naňho čakalo dedičstvo 30 000 libier. Za ne si dal postaviť loď a vybral sa hľadať dobrodružstvo. Nový domov našiel na ďalekom rovníkovom ostrove.

Počínal si zdatne. Získal si nielen náklonnosť sultána, ale i kráľovnej Viktórie, ktorá ho vymenovala za britského generálneho konzula na Borneu. Podarilo sa mu potlačil veľmi rozšírené pirátstvo, v krajine zaviedol nový právny poriadok a hľadal možnosti hospodárskeho rozvoja. Po jeho smrti v roku 1868 ho nahradil synovec Charles Brooke, ktorý zakázal v krajine otroctvo a v roku 1888 dostal Sarawak pod britský protektorát. Jeho syn Charles Vyner Brooke začal ťažiť ropu a pri príležitosti 100. výročia vládnutia „bielych sarawackých rádžov“ zaviedol novú ústavu. Bolo to v čase, keď zvýšený záujem o ostrov prejavili Japonci, pred ktorými Brooke ušiel do Austrálie. Po skončení 2. svetovej vojny sa stal Sarawak britskou kolóniou.

 

Z koloniálneho područia sa Sarawak vymanil v roku 1963 a začlenil sa do Malajskej konfederácie. Stalo sa tak z obavy, aby krajinu neobsadila Indonézia, ktorej patrí podstatná časť Bornea. Hlavou štátu je malajský kráľ, ktorého zastupuje guvernér. Obaja majú skôr reprezentačné postavenie a o všetkom podstatnom rozhoduje malajská vláda a jej predseda. Ten navrhuje aj predsedu – speakra – 71-členného sarawackého parlamentu.

 

Džungle obývané pôvodnými kmeňmi

 

Sarawak s rozlohou 124 450 km2 je najväčším štátom Malajskej konfederácie. Zaberá severnú časť ostrova Borneo pri pobreží Juhočínskeho mora severne od rovníka, od ktorého ho delí necelý stupeň zemepisnej šírky. Z močaristých nížin stúpa terén do vysočiny Kelabit, pokrytej tropickým dažďovým pralesom. Najvyššia hora Mount Murud dosahuje 2 422 m n. m. Panuje tu tropické podnebie s rovnomernými teplotami, vysokou vlhkosťou a so silnými monzúnovými dažďami, ktoré ročne prinesú 3 330 – 4 600 mm zrážok. Z 563 km najdlhšej rieky Batang Rajang je 130 km splavných aj pre zaoceánske lode. V jej delte sa nachádza ostrov Beruit s rozlohou 417 km2, ktorý však z vôd vyčnieva maximálne tri metre.

 

V Sarawaku žije asi 2,5 milióna obyvateľov. Asi tretinu z nich tvoria Ibanovia, potomkovia Dajakov, ktorí boli v minulosti známi ako „lovci lebiek“. Ďalej tu žije vyše pol milióna Malajcov a rovnaký počet Číňanov a menej početné staré bornejské etniká. Celkom sa tu hovorí 44 jazykmi.

Hlavné mesto s menom mačky

 

Asi polovica obyvateľstva žije na vidieku, no v ostatnom čase badať príliv ľudí do miest, predovšetkým do hlavného mesta Kuchingu, ktorý sa rozrástol na aglomeráciu s viac ako 600 000 obyvateľmi.

 

Hovorí sa, že keď James Brooke priplával k brehom Bornea, pýtal sa na názov osady, pri ktorej zakotvil. Domorodci si mysleli, že neukázal na domy, ale na mačku, a tak mu odpovedali „kuching“ – mačka. Tak dostalo pomenovanie sarawacké hlavné mesto a toto prítulné zvieratko sa stalo symbolom Kuchingu, ktorý vstúpil do 21. stor. ako moderné mesto, ktorého obyvatelia dbajú na čistotu a s úsmevom vítajú každého, kto sa rozhodne ich krajinu navštíviť. Miešanie moslimskej, kresťanskej a čínskej kultúry nie je pritom žiadnym problémom.

 

Základom hospodárstva Sarawaku bolo poľnohospodárstvo – pestovanie ryže ako základnej potraviny, exportuje sa palmový olej, kakao, rôzne druhy tropického ovocia a predovšetkým kvalitné drevo a výrobky z neho. V posledných rokoch sa rozrastá ťažba ropy a zemného plynu.

Raflézia s veľkým, ale smradľavým kvetom

 

Krajina má perspektívy rozvíjať turistický ruch. Návštevníkov sem láka najmä zachovaná príroda. Pobrežné mangrovy a močiare prechádzajú do tropických pralesov a horských lesov v najvyšších polohách. Z asi 15 000 druhov rastlín sú mnohé endemické – čiže rastú len na Borneu a nikde inde na svete. V pralesoch môžeme natrafiť na pozoruhodnú rafléziu (Rafflesia arnoldi, alebo niektorý príbuzný druh či rasa), ktorá ako parazit je závislá na rozšírení špecifického druhu liany. Jej kvet má v priemere 1 – 3 metre a hmotnosť viac ako 5 kg. Kvitne od novembra do februára a už na diaľku sa neprezradí vôňou, ale silným zápachom ako hnijúce mäso, ktorý má prilákať opeľovačov. Rafléziu môžeme obdivovať napríklad v národnom parku Gunung Gading, ktorý zriadili v roku 1983 na ploche 4 106 ha. V pralesoch môžem nájsť aj nespočetné druhy húb rôznych tvarov a farieb.

Unikátna fauna

 

Vzácna je aj fauna s tropickými druhmi, z nich mnohé sú na pokraji vyhynutia. Spomeňme aspoň orangutany (Pongo pygmaeus), pre ktorých zriadili v roku 1975 Semenggoh Wildlife Centre asi 24 km od Kuchingu, ďalej ohrozené gibony Müllerove (Hylobates muelleri), kahauy nosaté (Nasalis larvatus), ktorých nosu nemôže konkurovať ani poriadne vytrénovaný alkoholik, makaky, hulmany a iné opice, sympatická poloopica útloň váhavý (Nycticebus coucang) s veľkými očami so žltými dúhovkami, medveď malajský (Helarctos malayanus), letucha väčšia (Cynocephalus variegatus), ktorú príroda vybavila padákom, nevšedný a kriticky ohrozený šupinavec (Manis javanica) opancierovaný šupinami ako stredoveký rytier (šupiny využíva tradičná vietnamská a čínska medicína, čo je príčinou nadmerného lovu), prasa fúzaté (Sus barbatus), ktoré sa naozaj môže pochváliť poriadnymi, najčastejšie bielymi fúzmi, trpaslíčiu rasu slona (na Borneo sa dostali tieto slony asi v 18. stor. ako dar sultána z Jávy a rozšírili sa do voľnej prírody) a nosorožce (Dicerorhinus sumatrensis harrissoni), ktoré sú kriticky ohrozené, alebo dugonga (Dugong dugon), ktorý obýva plytké vody mora a ústia riek. V džungli žije veľa druhov vtákov. Len napríklad v národnom parku Lambir Hills (6 952 ha) bolo pozorovaných viac ako 200 druhov. V tomto chránenom území je najväčším lákadlom turistov 25 m vysoký vodopád Latak. Z obojživelníkov žije v Sarawaku endemický druh žaby Calluela flava a ropuška Ansonia torrentis, ktorá je dokonca endemitom hory Mulu (2 376 m n. m.) Početné sú aj druhy plazov a rýb, nehovoriac o drobných bezstavovcoch.

Zobákorožce patria medzi najhojnejších operencov sarawackej džungle.

Ansonia torrentis je jedným z početných endemitov Sarawaku

V sarawackej džungli nachádzajú útočište orangutany, nevšedné šupinavce i opica kahau s výrazným „alkoholickým“ nosom

 

Národné parky a rezervácie

 

Najcennejšie územia Sarawaku sú chránené v 18 národných parkoch a 9 prírodných rezerváciách. Práve tie sú hlavným cieľom turistov, ktorí radi nahliadnu aj do bývania a života pôvodných obyvateľov dedín a osád, roztratených v džungli.

 

Medzi najnavštevovanejšie národné parky Sarawaku patrí najstarší z nich (1957) Bako, ktorý sa nachádza len 37 od centra Kuchingu. Jeho územie s rozlohou 2 727 ha siaha od pobrežných skál a pláží do hĺbok džungle. Pri prechádzke môžeme pozorovať vzácne druhy tropickej flóry. Na pozorovanie fauny je najlepšie vybrať sa do džungle pred brieždením alebo za šera. Najmä makaky, langury a iné opice nám dovolia nahliadnuť do svojho súkromia.

 

V národnom parku Niah môžeme navštíviť jaskyne, ktorých steny pokrývajú azda až 40 000-ročné maľby. K navštevovaným patrí prírodná rezervácia Sama Jaya. Zaberá síce len asi 38 ha na predmestí Kuchingu Tabuan Jaya, napriek tomu tu nachádzajú vhodné životné prostredie mnohé druhy živočíchov.

 

Foto: New Straits Times, sarawak.gov.my, Asian Itinerary, Spay Malaysia, Borneo Adventure, Animal Wallpapers, Worldatas, Frogs of Borneo

Teraz najčítanejšie

Jozef Sliacky

Ročník 1953. Od roku 1975 amatérsky, od roku 1992 profesionálny publicista (teda ako redaktor alebo SZČO), teraz penzista so socialistickým dôchodkom.