Denník N

Malý výlet do Rakúska: Krimmelské vodopády

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Či sú Krimmelské vodopády výškou 385 m (udáva sa aj 380 a 390 m) najvyššie nielen v Rakúsku, ale i v Európe (ako tvrdia lokálpatrioti), nie je podstatné. Určite im nemožno uprieť, že sú prírodným unikátom, ktorý nadchne každého návštevníka.

Horská dedina Krimml sa nachádza na západnom okraji spolkovej krajiny Salzbursko v pramennej oblasti rieky Salzach – na hornom konci malebného údolia Pinzgau. Z Zell am See vedie hore dolinou 53 km dlhá železnička s rozchodom 760 mm. Postavili ju v roku 1898 a po oprave škôd, ktoré spôsobila povodeň, sa ňou môžeme opäť vyviezť až na koniec Pinzgauského údolia, pod horskú dedinu Krimml.

Aktuálny cestovný poriadok: http://www.pinzgauer-lokalbahn.info/content/website_pinzgauerlokalbahn/de_at/fahrplan-tarife/fahrplan.html

Vagóny ťahá motoráčik, no pri troške šťastia sa nám môže pritrafiť, že nás potiahne parná mašinka, ktorú zručné ruky strojárskych majstrov vyrobili pred viac ako storočím – v roku 1908. Od konečne zastávky cez dedinu Krimml až na parkovisko pod vodopádmi sú to asi tri kilometre, ktoré môžeme vyjsť pešo alebo sa necháme vyviezť autobusom.

Pred vstupom do areálu vodopádov sú nielen stánky so suvenírmi a občerstvením, informačná kancelária a panely, ale aj brána s pokladňou, v ktorej si kúpime vstupenku do divadla, ktoré nám dokáže vytvoriť naozaj len sama príroda. Inou možnosťou je vyviezť sa taxíkom – mikrobusom – nad vodopád a jeho prehliadku absolvovať pohodlnejšie smerom dolu.

Krimmelské vodopády padajú v troch stupňoch (horný má 145 m, stredný 100 m a dolný 140 m), ktoré sú oddelené krátkymi relatívne pokojnými úsekmi horského potoka Krimmler Ache. Upravený chodník nás privedie na vyhliadky. Na niektorých sa oplatí roztvoriť nad hlavou dáždnik, keďže na ne najmä pri vetre dolietajú závoje – spŕšky divokej vody. Na chodníku je obyčajne rušno: na tento div prírody sú zvedaví nielen praví turisti, ale ľudia naozaj bez rozdielu veku a pohybových schopností, teda vrátane dedkov a babičiek s nevyhnutnou paličkou, alebo bábätiek, ktoré si tento dotyk s prírodou síce zrejme nebudú pamätať, no ktovie, čo v skutočnosti zanechá v ich mozočku toto prírodné divadlo.

 

Podľa informácií v rakúskej tlači výskumy dokázali, že pobyt pri vodopádoch má priaznivý účinok na ľudí, ktorých trápi astma.

 

Krimmelské vodopády sú na horskej riečke Krimmler Ache, ktorá zbiera vody 17 potokov, vytekajúcich zväčša z ľadovcov Zillertalských Álp. Pri dĺžke okolo 18 km sa najviac vôd dostane od prameňov po prahy vodopádu vo večerných hodinách medzi 21. až 24. hodinou. Podľa knižného sprievodcu najviac vody pretieklo vodopádmi 25. augusta 1987, a to 180 m³/s. Ročne tadiaľto doslova prehrmí okolo 177 miliárd litrov vody a táto sila samozrejme lákala budovateľov energetických diel. Našťastie sa ich plány podarilo zastaviť a uchrániť Krimmelské vodopády ako jeden z klenotov Národného parku Hohe Tauern.

 

Návšteva a prehliadka Krimmelských vodopádov sa dá zvládnuť behom jedného víkendu autom alebo vlakovými spojmi. Samozrejme, ak zatúžite poznať veľhorskú krásu, môžete sa do tohto kúta Álp vybrať na dlhšie. Zdatný turista sa aj bez použitia lezeckých pomôcok dostane až nad 3 000 metrov nad morom, alebo prinajmenšom do nadgerlachovských výšok. Ubytovanie poskytujú vysokohorské chaty. Na väčšine z nich majú členovia Klubu slovenských turistov výraznú zľavu.

 

Nie je vylúčené, že do Zillertalských Álp, ktorých sú Krimmelské vodopády súčasťou, sa vyberieme začiatkom septembra. Ak niekto má záujem rozšíriť našu partiu, nie je vylúčené, že sa stretneme. Stačí poslať mailovú adresu.

 

Foto: autor a bahnbilder.de (1)

Teraz najčítanejšie

Jozef Sliacky

Ročník 1953. Od roku 1975 amatérsky, od roku 1992 profesionálny publicista (teda ako redaktor alebo SZČO), teraz penzista so socialistickým dôchodkom.