Denník N

Malý výlet k susedom: Jaskyňa Na Pomezí

Podľa mňa sa nemusí blogovať iba o politike. Na tú máme vari viac odborníkov ako na futbal alebo hokej. Takže niečo na odľahčenie. Jaskyne patria k turistickým lákadlám aj v Čechách a na Morave. Medzi nimi je aj jaskyňa Na Pomezí neďaleko kúpeľov Lipová v Jeseníkoch.

Dnes je tomu práve 67 rokov, čo jaskyňu Na Pomezí sprístupnili turistickej verejnosti. Jej podzemné priestory objavili pri ťažbe mramoru. Nebola prvou v tomto neveľkom vápencovom kúte Jeseníkov, no odkrytie jaskýň v medzivojnovom období sa nedostalo do pozornosti odborníkov a ich kvapľová výzdoba bola zdevastovaná. Až po 2. svetovej vojne sa v Jeseníkoch sformovala speleologická skupina pod vedením Karla Všetičku. Jej členovia prenikli do jaskyne Na Pomezí 28. augusta 1949 cez komín s priemerom 25 x 50 cm, ale je pravdepodobné, že bola známe už o 13 rokov skôr. Jaskyniari objavili priestory, ktorých kvapľová nádhera bola vhodná na to, aby na nej spočinuli pohľady turistických návštevníkov. Neprešiel ani rok a verejnosť sa mohla zoznámiť s krásou tohto kúta jesenického podzemia. Stalo sa tak 16. mája 1950.

 

Po rekonštrukcii v rokoch 2004 – 2005 si návštevníci môžu prehliadnuť asi tretinu z celkovej 1 700-metrovej dĺžky jaskyne. Prehliadka trvá asi 45 minút a pred vstupom do podzemia sa musíme pripraviť na teplotu okolo 7,7 °C. Na začiatku vojdeme do Ľadového dómu, z ktorého prejdeme do Dómu U smútočnej vŕby a chodbou Rímskych kúpeľov do Bieleho dómu s bohatou kvapľovou výzdobou. Nasleduje najvyšší Kráľovský dóm, z ktorého prejdeme Kanálovou chodbou do Klenotnice. Na záver čaká na nás prechádzka Dómom U Kazateľni a Bahenný dóm, ktorým končí prehliadka najväčšej českej jaskyne vytvorenej v mramore.

 

Krasová oblasť, v ktorej sa nachádza jaskyňa Na Pomezí, nie je rozlohou veľká. Jej kryštalické vápence majú pôvod v devóne. Pre jaskyňu sú charakteristické dlhé, vysoké a úzke chodby s dómami, ktoré vznikli v miestach križovania puklín, kde sa jaskynné stropy zrútili. V jaskyni môžeme obdivovať mnohé typické podzemné krasové výtvory, ako sú stalaktity, stalagnáty, sintrové vodopády, jazierka s jaskynnými perlami, nátekové tvary a drobné brčká.

 

Jaskyňa Na Pomezí je významným prírodným objektom chráneným na výmere 13,78 ha. Je domovom 11 druhov netopierov, medzi ktorými sú napríklad podkovár malý (Rhinolophus hipposideros) a netopier veľký (Myotis myotis). Obyvateľom jaskyne je aj vzácny pavúk Meta menardi. Hoci povrch nad jaskyňou pokrýva zväčša nepôvodný smrekový les, najmä na styku s pôvodnými javorovými porastmi sa udržali niektoré vzácnejšie druhy rastlín, ako sú paprade slezinník zelený (Asplenium viride) a vratička mesiačikovitá (Botrychium lunaria), horec brvitý (Gentianopsis ciliata) alebo orchideovité druhy vstavač mužský (Orchis mascula) či vemenník dvojlistý (Platanthera bifolia).

 

Jediná mramorová jaskyňa v Čechách je verejnosti prístupná len v letných, prázdninových mesiacoch, inak len po predchádzajúcej dohode. Nachádza sa asi 10 minút chôdze od železničnej zastávky Lipová – lázně alebo 2,5 km od centra kúpeľov Lipová. Z dediny asi 4 km od mesta Jeseník sa stalo vyhľadávané rekreačné stredisko a klimatické kúpele v 1. pol. 19. stor. Špecializujú sa na liečbu psoriázy, ekzémov, kožných chorôb, cukrovky a chorôb štítnej žľazy.

 

Foto: Wikipedie

Teraz najčítanejšie

Jozef Sliacky

Ročník 1953. Od roku 1975 amatérsky, od roku 1992 profesionálny publicista (teda ako redaktor alebo SZČO), teraz penzista so socialistickým dôchodkom.