Denník N

Mamičky na rodičovskej sa nebudú musieť hlásiť v sociálke. Konečne!

Vyzerá to tak, že od nového roku sa blýska na lepšie časy.

O tom, že mamička na materskej či rodičovskej dovolenke, má okrem starostlivosti o dieťa kopu iných povinností, ktoré s výchovou a už vôbec s dovolenkou nemajú nič spoločné, písať netreba. Ani o tom, že keď sa idete na niečo opýtať do Sociálnej poisťovne, pani za okienkom nie je moc ochotná a už vôbec naklonená poradiť vám, ako z týchto povinností vykľučkovať čo najlepšie. A tak sa mnohokrát mamičkám stane to, že nejakú povinnosť premeškajú a štát namiesto toho, aby využil informácie ktoré má, mamičky poškodí, nie kvôli tomu, žeby na niečo nemali nárok, ale kvôli tomu, že si nestihli splniť byrokratickú povinnosť.

Inak tomu nie je ani v súčasnosti, keď mamička končí materskú dovolenku a prechádza na rodičovskú dovolenku.

Ak sa mamička rozhodne ostať na rodičovskej dovolenke, stáva sa z pohľadu dôchodkového poistenia poistencom štátu. V praxi to znamená, že štát za ňu počas rodičovskej dovolenky platí na dôchodok zo 60 % priemernej mzdy spred dvoch rokov, alebo ako keby mala hrubú mzdu 529,80 eur. Ale len za podmienky, že sa s nástupom na rodičovskú dovolenku sama ako poistenec štátu prihlási v Sociálnej poisťovni.

No a aká je prax? Žiadna mamička nemyslí na to, že sa má niekde hlásiť a keď to zistí, spätne sa prihlásiť nedá, čo znamená, že prišla o dni, ktoré by sa jej počítali do dôchodku, a počas ktorých by za ňu platil dôchodkové poistenie štát.

Jedna absurdita je, že v dnešnej dobe informatizácie štát používa občana na to, aby robil poštára medzi jej inštitúciami a druhá v tom, že Sociálna poisťovňa vie cez výmenu informácií s úradom práce, ktorý vypláca rodičovský príspevok, že mamička je na rodičovskej dovolenke, napriek tomu sa táto byrokratická povinnosť nedá splniť spätne a oberá tak mamičky o dôchodok.

Od nového roku sa však blýska na dobré časy. Prvým čítaním prešla novela zákona o sociálnom poistení, ktorá okrem iného ruší povinnosť mamičiek hlásiť sa za poistencov štátu v Sociálnej poisťovni. Túto informáciu a povinnosť si medzi sebou vymenia úrad práce a Sociálna poisťovňa a bude sa to dať aj spätne, nie ako je tomu dnes, že sa to spätne nedá. HURÁ!

Samozrejme, návrh musí prejsť legislatívnym procesom a byť schválený a aj tak nadobudne účinnosť až od nového roku. Keďže sa však jedná o vládny návrh zákona, je veľká pravdepodobnosť, že schválený bude. Pochvala tu však nie je na mieste. Chváliť niekoho za niečo, čo by v dnešnej dobe informatizácie spoločnosti malo byť samozrejmé a automatické naozaj nie je potrebné. Takéto výmeny informácií by si mali štátne inštitúcie vymieňať medzi sebou automaticky a nezaťahovať do toho občana, nehovoriac o tom, že ho navyše aj trestať na tak citlivej téme akou dôchodok určite je.

Teraz najčítanejšie

Jaroslava Lukačovičová

Poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska, prezidentka účtovnej asociácie a expertka na dane, odvody a podnikateľské prostredie.