Denník N

Marian Kotleba je fašista a vy tiež

V boji proti kotletám sa porážame sami.

Facebooková skupina Marian Kotleba je fašista umiestnila na svojom profile link na článok Nka – rozhovor s izraelským veľvyslancom o nebezpečí fašizmu.

Kamarát (známy antifašista) pridal kritický komentár – zástupca apartheidného štátu nám nemôže dobre radiť v boji proti rasizmu a extrémizmu. Od adminky si tým vyslúžil označenie „bambus“. Preto som reagovala.

Adminka mala pocit, že chceme „meniť pravidlá“ skupiny, keď sme „na návšteve“. Išlo pritom a komentáre k verejne dostupnému článku na ich vlastnej stránke. Naše komentáre boli bez vulgarizmov a bez iných zjavných porušení „pravidiel“.

Rýchlo sme zistili, že „pravidlom“ prítomnosti v protikotlebovskej skupine je podľa adminov (neviem isto povedať koľkých) obdiv k izraelskej politike. Bezpodmienečný.  Tento komentár mi zmazali:

Admin v tom má jasno, na otázky odpovedá urážkami.

Po chvíľke sa dostavilo aj tradičné popieranie izraelskej okupácie. Protikotlebovská, protirasistická stránka hovorí, že „Arabáči“ dostali zaslúžene po papuli (anexia Krymu Putlerom – admin sám použil slovo „Putler“- im správne prekáža):

Boli sme označení za všetko možné – boľševikov, komunistov, neomarxistov, náckov, fašistov, antisemitov „a inú lúzu“.

Do výživnej diskusie pribudla (nie odo mňa) zmienka o Breivikovom obdive k Izraelu – admin to označil za hlúposť o oznámil, že „ak to tu ešte raz uvidím, končíte“. Hoci to nebol môj argument, pridala som link z Jerusalem Post, ktorý hovorí o tom istom. V priebehu sekúnd prišlo obvinenie z nacizmu a ban:

Admin odkazuje, že ak nezdieľate ich bezpodmienečný obdiv k Izraelu, na stránke proti Kotlebovi nemáte čo robiť.

Škoda. Marian Kotleba je fašista. Nikdy som ho nevolila. Nikdy by som ho nevolila. Admini už „viac ako rok“ upozorňujú na nebezpečnú kotlebizáciu Slovenska, pretože si u nás želajú rovnosť ľudí pred zákonom. Keď vyjadríte, že Izrael nie je v tomto smere ideálny vzor, pretože ľuďom udeľuje alebo odopiera občianske práva na základe etnickej/náboženskej príslušnosti, označia vás admini stránky za neofašistu, nácka či boľševika a môžete ísť svojou cestou.

Stránka Marian Kotleba je fašista má dnes 5743 fanúšikov. Koľkí z nich spĺňajú „pravidlá“ obdivu k okupácii? Slovenským liberálom síce chvíľku trvá, kým sa k Izraelu vyjadria, ale aspoň formálne im okupácia prekáža. Možno mlčia, aby ich bojovníci proti rasizmu neoznačili za nacistov.

Takto sa v boji proti kotletám sami porážame.

Teraz najčítanejšie