Denník N

Marian Kotleba si chce uľahčiť cestu za referendom

V júli tomu bude presne rok, odkedy Ľudová strana Naše Slovensko začala so zberom podpisov pod petíciu, ktorá je nutná na splnenie jedného z hlavných cieľov strany – vystúpenie Slovenskej republiky zo Severoatlantickej aliancie (NATO).

S veľkou pompéznosťou sa zástupcovia strany postavili pred slovenský parlament a vyjadrovali svoje názory, prečo nám bez členstva v NATO bude lepšie. Zdá sa však, že sami neveria, že práve po tomto túži bežný slovenský občan. Už od začiatku si totiž ponechávajú zadné vrátka v prípade neúspešnosti referenda,  a to tým, že predseda strany Marian Kotleba vyjadril potrebu znížiť kvórum platnosti hlasovania. V súčasnosti je totiž referendum platné len v tom prípade, ak sa ho zúčastní aspoň 50 % voličov.  Ak by teda neprišiel dostatok voličov ku hlasovacím urnám, Kotleba by sa mohol aspoň vyhovoriť na to, že dané kvórum je príliš vysoké a oni to hovorili už predtým.

So samotnou petíciou to však po roku asi až tak „ružovo“ (resp. zeleno?) nevyzerá. Na júnovú schôdzu parlamentu totiž Kotlebova strana plánuje predložiť niekoľko návrhov – okrem už spomínaného „vysnívaného“ zníženia povinného kvóra účasti aj o čosi zaujímavejšiu zmenu. Kotlebovcov zrejme trápi malý záujem občanov o podpísanie petície nutnej na vypísanie referenda. Inak sa totiž asi nedá vysvetliť návrh na zníženie počtu povinných podpisov na petíciu, ktorý chcú zmeniť zo súčasného počtu 350-tisíc na 250-tisíc podpisov. V tomto prípade celá vec akosi ide dostratena. Existuje vôbec nejaký logický dôvod, aby sa niekto snažil o vypísanie referenda, ktoré bude platné len v prípade účasti vyše milióna voličov, ak strana nie je schopná zohnať ani len 350-tisíc podpisov počas jedného roka? Teoreticky taký dôvod existuje – v rukách to šuští a pri páde na zem cvengá…žeby eurá?? Alebo čo také ruble…???

Ruský oligarcha Konstantin Malofeev

Pri zmienke o peniazoch sme už len kúsok od zaujímavejších informácií. Médiami nedávno preletela zmienka o istom pánovi s menom Alexander Usovský. O tomto Bielorusovi vyšli na povrch fakty, že vďaka peniazom od ruského oligarchu Konstantina Malofejeva finančne podporoval aktivity namierené proti NATO, okrem iného aj na Slovensku. Z jeho osobných uniknutých e-mailov dokonca vyplýva, že „Usovskij hľadal investora na referendum o vystúpení Slovenska z NATO“.

Na vytváranie konšpiračných teórií máme (našťastie) už dlho etablované iné médiá. Avšak to, že o už takmer istom vystúpení z NATO a početných protestoch voči členstvu Slovenska v Aliancii (ktoré sme však akosi nezaznamenali) písal už aj ruský denník Izsvestija, kedy okrem iného ako nástroj tohto odchodu pomenováva referendum iniciované Kotlebovou stranou, nevyzerá byť len ako zhoda náhod.

Niekto sa nám tu snaží nahovoriť veci, ktoré sú úplne odtrhnuté od reality. Pre zmenu to tento raz nie sú „sorošovci“, „sionisti“ ani „ilumináti“, o to viac si teda musíme dávať pozor, kto a prečo nám niečo také hovorí a hlavne, čo tým chce dosiahnuť.

Tichá väčšina – Študenti spájajú sily

Teraz najčítanejšie