Denník N

Maribor, Stara Trta, Bled

V Maribore sa nachádza niečo, čo sa nevyskytuje nikde na svete.

Stará Trta
Maribor je po hlavnom meste Ľubľana druhé najdôležitejšie a najväčšie mesto v Slovinsku. Športové centrum, miesto ako stvorené na pohybové aktivity, či už zimné alebo letné alebo najlepšie aj celoročné. Cez mesto preteká rieka Dráva a okolo neho sa rozkladajú pahorky s viničom. Všade. A práve vinič je to, čo robí Maribor jedným z najvyhľadávanejších lokalít v Slovinsku. Ani nie tak vinič všeobecne, ale skôr Stará Trta – Starý vinič, rovnomenné vinárstvo a malý domček zo 16. storočia na ľavej strane rieky, ktorý bol kedysi dávno súčasťou mestského opevnenia. Pri rekonštrukcii tejto budovy si robotníci všimli starý koreň tesne priliehajúci k múru. A keďže neboli na Slovensku, tak nezobrali krompáč a lopatu, koreň nevyťali,  ale pri práci aj trošku zauvažovali a zavolali odborníkov. Tí na základe letokruhov zistili, že vinič má už čo-to za sebou a je starý minimálne štyristo rokov. Atrakcia bola na svete.

DSC_0090
Hiša Stare Trte

Pri každoročnom zbere sa pred Hišou Stare Trte už od rána schádzajú návštevníci. A hoci sa podarí obrať len nejakých 40 až 55 kilogramov hrozna, slávnosť to býva veľká, dá sa prirovnať ku klasickému vinobraniu. Všade sú stánky so suvenírmi, s jedlom a pitím. Celej tejto oslave predchádza „Hymna starého viniča“, ktorú miestni obyvatelia spievajú so speváckym zborom s takým nadšením ako štátnu hymnu. Evidentne sú na svoju pamätihodnosť hrdí.

Vo vinárstve sa poriadajú aj ochutnávky vína spojené s konzumáciou syra. Zavedú vás do pivničky, v ktorej vám poukazujú sudy, v ktorých mok odpočíva a pri odchode si, samozrejme, môžete víno alebo prípadne iný spomienkový predmet súvisiaci buď s vínom, miesto alebo mestom i zakúpiť.

Samozrejme, Maribor nie je len o Trte. Je aj o úzkych uličkách, malebných zákutiach, starobylých budovách, upravených námestiach a nábreží. A hoci toto mesto nie je veľké, dokážete sa po ňom prechádzať a túlať nekonečne dlho. Spoznávať ho pomaličky, postupne. Tu si pozriete niečo v okolí rieky, dáte si kávičku, tam sa vyberiete na námestie s kostolom a obďaleč sa zastavíte na chutný obed. Všetko v miernom, pohodovom, príjemnom a ospalom tempe.

DSC_0061
Františkánska bazilika
DSC_0098
Slovinsko pri rozdelení Juhoslávie dopadlo úplne najlepšie zo všetkých štátov, ktoré ju tvorili. Vojna, a hlavne boje tam trvali len pár dní, napriek tomu i v Maribore zanechala isté stopy… Nábrežie rieky Dráva v pozadí s provizórne opraveným, kedysi betónovým mostom.
DSC_0095
Hlavné námestie, ktoré kedysi slúžilo ako hlavný trh, na ktorom sa obchodovalo úplne so všetkým a ktoré sa v starých dokumentoch spomína už od roku 1315. Dnes je to upravené námestíčko s morovým stĺpom v jeho strede.

Bled.
Dedinka ležiaca na úpätí Julských Álp na brehu Bledského jazera ľadovcového pôvodu s malým ostrovčekom uprostred, ktorý sa spomína už od roku 1004, bola vždy pútnickým miestom, až sa niekedy v devätnástom storočí zmenila na turistické miesto. Mala a ešte stále má na to všetky predpoklady. Obklopená je horami, vody v Blede sú liečivé, a tak dedinka slúžila navyše ešte aj ako kúpeľné a relaxačné miesto vhodné na dlhé zdravotné prechádzky okolo čistého, priezračného jazera a po lesoch. Nad tou všetkou krásou sa týči Bledský hrad, ktorý sa v dokumentoch zmieňuje už od roku 1011, čo ho robí najstarším spomínaným hradom v Slovinsku. Hrad nie je príliš veľký a rozľahlý, jeho prehliadka vám zaberie sotva hodinku, nezabudnuteľné sú však výhľady z neho na jazero a Kostol Nanebovzatia Panny Márie stojaci na už spomínanom jedinom skutočnom ostrove v Slovinsku.

DSC_0167
Bledský hrad z výletnej lodičky poháňanej ľudskou silou
DSC_0154
Ostrov s kostolom na jazere Bled

20160604_125029
Na ostrov ku kostolu podľa legendy viedlo 99 schodov, ktoré poriadne testovali kondíciu mladoženáčov. Legenda vraví, že keď chcel mladoženích dokázať svojej manželke tú pravú, úprimnú a nehynúcu lásku a chcel už hneď v zárodku zabezpečiť pre nich šťastný, nekonečne dlho trvajúci a úspešný vzťah, musel ju po tých deväťdesiatich deviatich schodoch vyniesť. Za tú chvíľu, čo sme tam strávili, sa objavili tri svadby. Ani jeden čerstvý ženáč sa o to nepokúsil. Jeden to skúsil s tromi schodmi. Buď nepoznajú legendu, alebo slovinskí chlapci už nie sú to, čo bývali alebo sa jednoducho už dlhotrvajúce vzťahy nenosia.

Nech je, ako chce, nech si slovinskí junáci a devy robia, čo uznajú za vhodné, keď budete niekedy v tých končinách, rozhodne sa tam zastavte. Šťastný život vám sľúbiť nemôžem, ale sľubujem, že keď tam zavítate, rozhodne sa vám tam bude páčiť. A ktovie…

Teraz najčítanejšie

Marián Letko

Zväčša neškodný...https://maroskocestuje.webnode.sk/