Denník N

Markíza to s reportážou o lekárovi, ktorý nepil alkohol, prehnala

Televízia Markíza urobila v poslednom období záslužnú robotu pri upozorňovaní na korupciu v zdravotníctve. V utorok to však s reportážou s názvom Zvláštne správanie lekára pod Tatrami!  prehnala.

„Niektorí pacienti mali pocit, že bol pod vplyvom alkoholu, a tvrdili, že namiesto neho ordinuje sestrička,“ ohlásil príspevok moderátor.

 

Reportáž začala televízia záznamom anonymného telefonátu, kde odznelo obvinenie lekára z ambulancie: „Je opitý doktor. Ľudia sú tam vážne chorí a nevládze stáť na nohách.“ Redaktor Markízy Marek Vnenčák prišiel za lekárom do ambulancie a pýtal sa ho, či pil. Keď mu povedal, že iba vodu, redaktor zavolal políciu, ktorá dala lekárovi fúkať. U lekára nebol zistený žiaden alkohol. Spôsob, akým komunikoval redaktor s lekárom, bol nevhodný. Markíza ešte priniesla zábery, ako sa lekár ťažko pohybuje a ako mu nejde otvoriť okno a kritizovala ho, za to, že pri čakaní na políciu, si v čakárni zapálil. „Hovorí, že cukrovku nemá. Prekonal infarkt, menili mu bedrový kĺb a do toho niekoľko operácií nohy a ruky. Vraj ho každý deň trápia silné bolesti,“ vyrátal redaktor diagnózy staršieho pána. Výsledkom práce redaktora bolo zistenie, že lekár berie lieky na tlmenie bolesti a vyčítal mu, že neostal doma. Na čo mu lekár povedal, že by aj, ale nemá kto ordinovať.

Televízia mohla reportáž odvysielať, ale spracovať ju mala inak, lebo mať 70 rokov a mať pritom zdravotné problémy nie je trestný čin.
Redaktor to mohol začať napríklad tak, že lekár napriek veku a zdravotným ťažkostiam ordinuje, hoci sám priznáva, že sa necíti dobre a už by radšej oddychoval a potom mohol redaktor pátrať, prečo je to tak.

Odporúčam aj: Falšuje Markíza nefalšované emócie? alebo  Markíza priznala trapas s povodňovým kameňom

Možno lekár naozaj nie je spôsobilý vykonávať svoju profesiu. No redaktor urobil málo na to, aby to dokázal. Nestačia zábery na človeka, ktorý zle chodí, či rozpráva. Reportáž nemala byť postavená na jednom anonymnom nepravdivom telefonáte, na základe ktorého redaktor lekára pranieroval. V reportáži neodznel ani jeden názor konkrétneho pacienta, či lekárovi dôveruje alebo nie. Chýbalo aj vyjadrenie samosprávy, či vôbec majú sťažností na tohto lekára.

Nevidím dôvod, aby redaktor nastúpil do ambulancie ako inkvizítor, ktorý najprv urobí z lekára alkoholika a potom, keď mu vopred premyslený scenár nevychádza, tak vytlačí z neho, že berie lieky proti bolesti. To, že niekto berie lieky proti bolesti, je po operáciách, zle chodí, nie je dôvod na to, aby redaktor Markízy rozhodol o tom, kto má alebo kto nemá liečiť.

Aktualizácia o stanovisko Markízy (17:00): “Rozhodli sme sa stanoviť prísnejšie pravidlá kontroly v rámci redakčných procesov,” povedala hovorkyňa Markízy Tatiana Tóthová.

V stredu večer sa Markíza k téme lekára spod Tatier vrátila, spracovala ju nanovo a inak.

Viac: Markíza sa k lekárovi spod Tatier opäť vrátila

Ďalšie články hodnotiace médiá nájdete na webe OMEDIACH.com.

 

Teraz najčítanejšie