Denník N

Masaker! Podpredseda kotlebovcov píše o ekonomike…

Niekto zo služobníkov vodcu sa už musel chopiť neľahkej úlohy načať ekonomickú tému nad úroveň pracovných táborov a šibeníc. Výsledkom je príspevok, za ktorý by si podpredseda ĽSNS zaslúžil čestný doktorát na univerzite Jána Ľuptáka.

Technické vzdelanie na túto úlohu predurčilo podpredsedu ĽSNS Milana Uhríka. On rozpovie ľudu príbeh o zákerných zahraničných investoroch, nevýhodnom členstve v EÚ a pláne ako dosiahnuť blahobyt. Ostatní pobočníci by pravdepodobne dopadli ešte horšie, ekonóma by ste medzi nimi ťažko hľadali. Veď načo sú vlastne tí ekonómovia? Vystúpiť z EÚ, zoštátniť strategické podniky a zaviesť opäť slovenskú korunu, veď to je brnkačka. Slováci a internety znesú veľa.

K obsahu. V prvej časti eposu Milan Uhrík tvrdí, že zahraniční investori neplatia na Slovensku prakticky žiadne dane. Ako príklad uvádza spoločnosť Volkswagen, ktorá podľa neho platí „len symbolické dane“. V skutočnosti Volkswagen naposledy zaplatil na dani z príjmu 52 miliónov eur, čo je podľa aktuálneho rebríčka FinStat štvrtá najvyššia zaplatená daň za rok 2015. Zo siedmich zahraničných spoločností, ktoré vo svojom diele Uhrík poohováral sú medzi prvou desiatkou najväčších platcov dane hneď štyri.

Podľa Uhríka zahraniční investori štát na daniach klamú. Ako nato prišiel? Pravdupovediac neviem ako, ale myslím si, že na takýto klenot musel prísť sám:

„Podnikatelia, ktorí pracujú s 1 % ziskom buď krachujú, alebo účelovo manipulujú účtovníctvo.“

Pre pána Uhríka to bude asi nová informácia, ale čistý zisk hoc aj o jednom percente z tržieb je úplne bežným javom a vôbec nenaznačuje podvod ani krach spoločnosti. V automobilovom priemysle je vysoká konkurencia a menšie ziskové marže sú bežné. Z pohľadu vlastníkov Volkswagenu je aj tak zaujímavejším číslom návratnosť ich kapitálu, čo pri takmer 10% ročne o krachu vôbec nevypovedá.

Ďalej sa dozvedáme, že Uhrík nepozná rozdiel medzi vyplatenými dividendami a čistým ziskom, nevie čítať vlastnícku štruktúru akcionára SPP infrastructure, a.s. ( spoluvlastník EPH Patrik Tkáč má byť „zahraničný vlastník“?) a v živote nepočul o transferovom oceňovaní, keďže žije v predstave, že stačí „jedna veľká fiktívna faktúra od materskej spoločnosti a slovenská pobočka firmy je razom v nulovom zisku.“

Za pozornosť stojí opakujúce sa klamstvo o tom, ako si „eurofondy zo 70% platíme sami„, v grafickej verzii aj s povinnou antisemitskou karikatúrou. Číslo sa zrodilo prekrútením už neaktuálneho článku INESS, kde ekonomický expert ĽSNS mylne identifikoval aj spolufinancovanie EÚ projektov ako peňažný tok smerujúci do Bruselu. Čísla za posledný rok hovoria, že sme percentuálne tretím najväčším príjmateľom z rozpočtu EÚ.

LSNS Eufodny

Chcú aby sme verili, že poznajú dôsledky vystúpenia z EÚ a schodnú alternatívu voči nej. V skutočnosti nevedia ani kde je sever, každá ich snaha prekročiť krčmové reči končí u nekontrolovanej exhibície ekonomického analfabetizmu. Podľa Uhríka nám chýba čerstvý vietor, avšak to čo sa nám snaží predať, je len trápny vietor v zaseknutom výťahu.

Teraz najčítanejšie